Weerpraatje van zaterdag 10 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Op de kaart van deze ochtend, zien we een flinke stormdepressie boven de Britse Eilanden. Deze trekt in de loop van de komende 24 uur over de Noordzee richting het noorden. Daaromheen zien we dat de isobaren (lijntjes van gelijke luchtdruk op de kaart) heel dicht bij elkaar zitten, vooral ten zuiden van het laag (in onze omgeving dus). Dat duidt op een flink windveld dat de komende 12 uur over onze omgeving zal trekken. Het laag wordt morgen gevolgd door een kleine rug van hoge luchtdruk die ons dan even wat beter weer gaat geven. Maandag trekt een volgende storing, verbonden aan dit laag vanuit het noorden over onze omgeving en komen we in de echt koelere lucht terecht. Dinsdag trekt dan een mobiele wig van hoge luchtdruk door onze regio. In de tweede helft van de week breiden Atlantische lagedrukgebieden hun invloed op ons weer verder uit met een wisselvallig weertype tot gevolg.

Vandaag staat vooral in het teken van de wind. Vanochtend al waait die al stevig door en die wordt er alleen maar feller op gedurende de dag. Er kunnen in de ochtend hier en daar ook een paar lichte buitjes vallen, maar die stellen eigenlijk niet zo veel voor. Het is verder wisselend tot zwaar bewolkt bij temperaturen van rond 18-20 graden in de vroege ochtend, oplopend naar 20-22 graden tegen de middag en deze namiddag kan het landinwaarts zelfs 23-24 graden worden. Aan zee is het dan rond 22 graden. Koud is het dus zeker niet. Vanmiddag worden de opklaringen ook geleidelijk aan breder. Maar: de wind … die trekt verder aan uit een west tot zuidwestelijke hoek. De meeste wind wordt in de namiddag verwacht tussen 12 en 17 uur. Het is dus een vrij uitgebreid windveld dat doortrekt. Er komt daarbij aan zee geruime tijd een volle 6, tijdelijk zelfs 7 en mogelijk enige tijd 8 Bft te staan. Dat is een harde tot stormachtig wind. De uitschieters kunnen daarbij snelheden halen die kunnen pieken tot 80-90 km per uur! Dat is zeer veel voor augustus! Landinwaarts halen we rukwinden die oplopen tot 60-70 km per uur met een enkele uitschieter die zelfs nog wat meer kan halen. Pas in de late namiddag / vooravond begint de wind geleidelijk aan te luwen. Het hoeft niet gezegd dat lokale schade mogelijk is en dat het geen goed idee is om tuinfeestjes met partytenten te houden … Hou ook rekening met afbrekende takken en zelfs mogelijk een boom die het begeeft want die zijn erg verzwakt door de droogte.

De wind neemt vanavond geleidelijk aan af. Het laag trekt dan verder naar het noorden en het windveld verlaat onze omgeving. Ook in de nacht neemt de wind verder af, maar het gaat traag. Er zijn nog de hele nacht uitschieters mogelijk tot 40-50 km per uur, maar dat is toch al heel wat minder dan tijdens de dag. De minima dalen alweer maar traag en zitten tegen de ochtend nog rond 15 graden. Het is daarbij droog met een wisselende bewolking.

Morgen keert de rust verder terug en gaat de wind verder liggen. Die verdwijnt nog niet meteen helemaal, maar neemt in de loop van de dag fors af en is niet meer vergelijkbaar met vandaag. Het wordt dan een droge, maar wisselend bewolkte dag. Eerst zijn er vrij brede zonnige periodes, maar gaandeweg verschijnen er wel wat meer wolken. We krijgen dan maxima van opnieuw vooraan de 20 graden die tot een graad of 23 kunnen oplopen landinwaarts.

Maandag wordt het weer wisselvalliger. We komen meer en meer onder invloed van lagedrukgebieden met gedurende de dag perioden van wat regen of enkele verspreide buien. De maxima vallen op maandag wat terug en zitten dan rond een 20 tot 21-22 graden.

Dinsdag wordt weer een wat betere dag met eerst vrij veel zon, later meer en meer wolken. We houden het lang of volledig droog bij maxima van alweer vooraan de 20 graden. Die kunnen weer een graadje hoger zitten tegenover maandag.

De dagen erna blijft het dan licht wisselvallig, maar de maxima blijven toch nog steeds vooraan de 20 graden zitten. Er zijn perioden met regen of buien want er trekken dag geregeld storingen met wat regen of een bui voorbij, maar echt hele grote hoeveelheden lijken er nergens in de kaarten te zitten. Hoogzomers wordt het echter de komende week ook zeker niet.

Samenvatting voor vandaagZeer veel wind op komst. Vanochtend is het meest zwaar bewolkt met een lokaal buitje. In de middag is er meer zon, maar vooral veel wind! Die piekt vanaf de middag tot de late middag met felle rukwinden die tot 80-90 km per uur kunnen halen aan zee. Landinwaarts iets minder, maar ook daar is er heel veel wind met felle pieken. Vanaf de late middag een geleidelijke afname. Het is wel zacht met maxima vooraan de 20 graden.

Geert, zaterdag 10 augustus, 09.20 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. De aflevering van deze week heeft plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!