Weerpraatje van vrijdag 09 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een actief stormlaag trekt de komende 36 uur via de Britse Eilanden naar de Noordzee en zo verder noordwaarts. Het beïnvloedt ons weer de komende 36 uur in negatieve zin. Vandaag stuurt het nog erg warme lucht naar ons toe, waarin diverse fronten zitten (zie bespreking verder). Achter deze fronten trekt het laag een venijnig windveld met zich meer waarin het op zee tot een volle storm zal komen, maar ook in onze regio komt er veel wind te staan, vooral morgen in de namiddag. Zondag werpt zich een kleine rug van hoge luchtdruk op waardoor het tijdelijk weer stabieler en rustiger wordt. Vanaf maandag komen we onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden dichterbij komen. Anderzijds is er ook nog steeds het Azorenhoog wat volgende week van tijd tot tijd een uitloper richting West-Europa probeert te sturen zodat de invloed van die lagedrukgebieden niet alomvattend wordt. Dit loopt uit op een wisselvallige week.

Op zeer korte termijn is de verwachting voor vandaag erg complex. We halen er even de weerkaart bij om dat te begrijpen:

Een eerste blik op deze kaart zegt waarschijnlijk al waarom ik al dagen zeg dat de verwachting voor vandaag zo extreem moeilijk is. Voor de leken heb ik zelf één en ander op de kaart bij getekend. Waar de rode ster staat, daar zit onze regio. We zien op deze kaart (van 2 uur vannacht) het stormlaag liggen ten westen van Ierland. Daaromheen en daar vooruit is het een totale soep van allerlei fronten. Een eerste front (nummer 1) trok de voorbije nacht tussen 3 en 5 uur door onze regio met wat regen. Dat is een warmtefront waarachter een zuidelijke wind vandaag eerst erg warme lucht aanvoert. Dat front ligt intussen al ver boven Nederland.

Een tweede front (nummer 2) loopt daar snel op in. Dit betreft een buienlijn die niet zo actief is, maar die vanochtend, in de eerste helft van de ochtend, voor een aantal verspreide buien gaat zorgen. Die kunnen heel lokaal fel zijn, maar meestal niet. Die buien trekken vrij snel weg waardoor we dan tussen front 2 en 3 terechtkomen in een gebied met veel wolken, maar ook wat opklaringen. De lucht is daarbij nog altijd erg zacht zodat het kwik dan heel snel en gemakkelijk naar 25 graden en meer oploopt.

Daarna komt dat later in de middag het 3de en 4de front binnen. Dat zal al naar de avond toe zijn. De vraag is hoeveel buien er daar bij ons gaan op ontstaan. De meeste buien worden hierop landinwaarts verwacht en niet in onze regio. In de tweede helft van de middag neemt de kans op buien dan ook toe. Als er opduiken, kunnen dat wel felle zijn met onweer. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op buien.

Vanavond en vannacht komen we dan achter het vierde front terecht. Daar zie je dat de isobaren (zwarte lijntjes rond het lagedrukgebied) dichter bij elkaar komen te liggen, hetgeen duidt op meer wind. In de nacht trekt de wind dan ook aan en wordt matig tot vrij krachtig, krachtig aan zee. We zitten daarbij nog altijd in zachte lucht met minima rond 15 tot 16 graden.

Morgen trekt dat stormlaag dan de Noordzee op en krijgen we in de ochtend nog front nummer 5 dat langs de kust voorlangs passeert. Daarbij zijn eventueel nog een paar verspreide buien mogelijk in de ochtend. Merk op: achter front nummer 5 liggen nog een paar fronten, dus we komen zeker nog niet in de écht koude terecht. Die zit daarachter en passeert ons niet. In de middag is het dan weer droog geworden, maar wel met heel veel wind.

Die wind zit morgen in een westelijke tot zuidwestelijke richting en waait krachtig tot zelfs hard aan de kust: 6 tot 7 Bft! Op zee staat een stormachtige wind, 8 Bft … Het is niet uitgesloten dat het gebied met 8 Bft in de namiddag ook tijdelijk tot tegen de Vlaamse kust komt te liggen! Boven land is die wind vrij krachtig tot krachtig met daar in een uitgebreide kustregio 4 tot 6 Bft. Verder landinwaarts is dat tijdelijk ook een volle 5 Bft.

De meeste wind wordt morgen in de loop van de namiddag voorzien. Er zijn voor de tijd van het jaar forse rukwinden mogelijk die landinwaarts tot 50 à 70 km per uur kunnen halen, vlak aan zee mogelijk nog meer. Er zijn berekeningen die aan zee en in de kustregio uitschieters tot 80 à 90 km per uur laten zien. Opletten met buitenactiviteiten dus en zeker met tentjes en dergelijke! Ook opletten in de buurt van bomen want die staan vol in blad en vangen dus veel wind. Veel bomen staan momenteel ook erg verzwakt door de droogte.Lokale schade is morgen, zeker aan de kust, niet uit te sluiten.

Daarbij is het wel warm en wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenpartijen. Dat zal voor een eigenaardige combinatie zorgen van veel wind en toch warme maxima van 21 tot 23 graden.

In de avond en nacht naar zondag neemt de wind snel en fors af. Het is dan droog en licht tot wisselend bewolkt.

Zondag keert de rust terug en gaat de wind liggen. Die verdwijnt nog niet meteen helemaal, maar neemt in de loop van de dag fors af en is niet meer vergelijkbaar met wat het morgen zal worden. Het wordt dan een droge, maar wisselend bewolkte dag met maxima opnieuw vooraan de 20 graden die tot een graad of 23 kunnen oplopen landinwaarts.

Maandag wordt het weer wisselvalliger. We komen meer en meer onder invloed van lagedrukgebieden met zeker later op de dag perioden van wat regen of enkele verspreide buien. De maxima zitten desalniettemin ook op maandag nog steeds vooraan de 20 graden en halen nog gemakkelijk 22 tot 23 graden.

De dagen erna blijft het dan licht wisselvallig, maar de maxima blijven toch nog steeds vooraan de 20 graden zitten. Er zijn perioden met regen of buien waarbij we dan dag per dag gaan moeten zien wanneer de storingen precies voorbij trekken en hoe actief ze gaan worden. Een overgang naar totale wisselvalligheid lijkt echter nog niet aan de orde en heel veel regen zit er toch ook precies niet meteen in de verwachting. Behalve eens wat buien of wat sporadische regen, zijn grote hoeveelheden niet op de kaarten terug te vinden.

Samenvatting voor vandaagHet is complex! In de ochtend zitten eerst een aantal verspreide buien. Daarna volgt een betere en drogere periode met snel oplopende maxima bij wat doorbrekende zon. Uiteindelijk loopt later in de middag de kans op (felle) buien weer op, maar die gaan zeker niet overal vallen. Het kan tussenin wel weer zomers warm worden met maxima rond 25 graden of meer. De wind zit in het zuiden en waait nu eens zwak, dan weer matig.

Geert, vrijdag 09 augustus, 06.55 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. De aflevering van deze week heeft plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!