Weerpraatje van donderdag 08 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een snel naar het noorden weg trekkende lagedrukgebied, speelt nog amper een rol op ons weer. Het wordt vandaag gevolg door een rug van hoge luchtdruk die zich snelt ontwikkelt en in de loop van de dag van west naar oost over onze omgeving trekt. Direct daarachter zit een nieuwe lagedrukgebied dat via de Britse Eilanden over de Noordzee naar het noorden trekt. Dat laag stuurt op vrijdag een aantal fronten over onze regio en trekt dan op zaterdag de Noordzee over. Het is in feite een stormlaag dat zaterdag voor een fors windveld gaat zorgen boven en rond de Noordzee. Zondag krijgen we dan met een trekrug van hoge druk opnieuw een tijdelijk betere dag. Vanaf maandag komen we langduriger onder invloed van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen en die gaan zorgen voor meer wisselvalligheid en onstabiliteit.

Vandaag profiteren we van die wig van hoge luchtdruk waarbij de buienkansen helemaal tot nul gereduceerd worden. Het is vrij zonnig met een aantal wolkenvelden. Het zijn vooral sluierwolken die voorbij drijven waar de zon het af en toe wat moeilijker door kan hebben, maar ze komt er toch vrij goed door. Die hoge wolkensluiers zorgden vanochtend al lokaal voor een heel mooie zonsopkomst. In de loop van de dag nemen ze wel in aantal toe. De naar zuid draaiende wind voert erg warme lucht aan met maxima die zelfs een stuk boven de zomerse 25 graden grens getild worden. Maxima van 27 graden eind van de middag zijn landinwaarts zeker mogelijk. Die wind waait daarbij eerst nog matig, maar neemt later af waardoor dan aan zee tijdelijk een zeebries kan opduiken. Daar zitten de maxima vanmiddag wat lager dan landinwaarts, rond een graad of 23.

Vanavond gaat de aanvoer van warme lucht gewoon door en koelt het maar heel traag af. Het is nog maar eens heel laat in de avond als we onder de 20 graden gaan utikomen met minima die dan tegen de ochtend rond een graad of 15-16 zitten of zelfs hoger. De bewolking neemt daarbij verder toe en tegen de ochtend lopen een aantal regen- of onweersbui binnen.

Morgen hebben we in de ochtend eerst te maken met de doortocht van een storing met buien en regen. Daar kunnen best enkele pittige buien tussen zitten, zelfs met onweer. Het ziet er naar uit dat die buien wel eens een groot deel van of de hele ochtend zouden kunnen duren. Het is daarbij dan een 18 tot 20 graden bij een zuidelijke wind. Die kan pittig waaien, zeker tijdens en rond buien. Daarna krijgen we dan een droge periode waarbij in de namiddag de zon weer flink kan doorbreken. Het wordt dan snel weer zomers warm met maxima die weer gemakkelijk naar 25 graden en meer oplopen. In de late middag en tegen de avond duiken er dan weer een aantal verspreide regen- en onweersbuien op.

In de avond en in de nacht naar zaterdag verdwijnen de buien, maar de naar west tot zuidwest draaiende wind trekt dan geleidelijk aan wordt naar de ochtend toe steeds sterker.

Zaterdag is het dan weer droog geworden, maar wel met heel veel wind. Die zit in een westelijke tot zuidwestelijke richting en waait krachtig tot zelfs hard aan de kust: 6 tot 7 Bft! Op zee staat een stormachtige wind, 8 Bft … Boven land is die wind vrij krachtig tot krachtig met daar in een uitgebreide kustregio 4 tot 6 Bft. Verder landinwaarts is dat een 4-5 Bft. Er zijn voor de tijd van het jaar forse rukwinden mogelijk tot 50 à 70 km per uur, vlak aan zee mogelijk nog meer. Opletten met buitenactiviteiten dus en zeker met tentjes en dergelijke!
Daarbij is het wel warm en wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenpartijen. Dat zal voor een eigenaardige combinatie zorgen van veel wind en toch warme maxima van 21 tot 23 graden.

Zondag keert de rust terug en gaat de wind liggen. Het wordt dan een droge, maar wisselend bewolkte dag met maxima opnieuw vooraan de 20 graden die tot een graad of 23 kunnen oplopen landinwaarts.

Volgende week wordt het alleszins wisselvalliger en minder warm. We komen meer en meer onder invloed van lagedrukgebieden. Zoals het er nu uitziet, zou vooral maandag een mindere dag kunnen worden met perioden van regen of buien. Dat zal niet voor de hele dag zijn, maar er zijn zeker perioden met regen. De maxima zitten desalniettemin ook op maandag nog steeds vooraan de 20 graden.

Ook verder in de week blijft het dan licht wisselvallig, maar de maxima blijven toch nog steeds vooraan de 20 graden zitten. Er zijn perioden met regen of buien, maar echt totaal verregende dagen lijken er (nog niet) meteen aan te komen.

Samenvatting voor vandaagWe starten de dag zonnig, maar gaandeweg de dag komen er meer sluierwolken opzetten. De zon krijgt het vooral later vanmiddag dan ook stilaan moeilijker. De maxima lopen daarbij wel weer flink op tot 23 graden aan zee en meer dan 25 landinwaarts. De wind waait matig, later zwak uit zuidwest met aan zee tijdelijk een zeebries.

Geert, donderdag 08 augustus, 06.50 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. De aflevering van deze week heeft plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!