Weerpraatje van woensdag 07 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd beïnvloedt een Britse depressie ons weer. Ze trekt nu wel snel weg naar het noorden en wordt op de voet gevolgd door een wig van hoge luchtdruk. Die gaat vooral morgen ons weer tijdelijk beïnvloeden. Die wig wordt op haar beurt op de voet gevolgd door een nieuwe depressie die van het westen uit snel nadert en vrijdag en komend weekend via de Britse Eilanden noordwaarts trekt. Dat laag trekt een aantal fronten met zich mee die vrijdag over onze omgeving doortrekken. Nadien komen we in een meer zonale westelijke stroming terecht waarin begin volgende week lagedrukgebieden de dienst gaan uitmaken. Die brengen koeler en wisselvalliger weer mee, maar het is nog zeer de vraag hoeveel neerslag er dan effectief tot bij ons zal geraken en ook of dit een structurele overgang naar meer wisselvalligheid betekent dan wel of dit een tijdelijke koelere en wisselvalligere fase zal zijn in een tot nu toe bijzonder warme en mooie zomer.

Het heeft dan ook – en ik herhaal het, zie mijn post van zaterdag ll. – geen zin om steeds maar opnieuw doemberichten de wereld in te sturen als ‘de zomer is gedaan’ en ‘regen en koelte op komst’ etc … de wereld in te sturen. Verwachtingen op lange termijn zijn en blijven zeer moeilijk. Ook voor de huidige week waren dit soort van berichten schering en inslag en we noteren tot nu toe voor de eerste 7 dagen van augustus al één onafgebroken reeks zomerse dagen zonder of met amper neerslag en maxima telkens tussen 22 en 27 graden …

Ook voor vandaag ziet het er weer goed uit. OK, ik zei het al eerder: wie bij zomer 30 graden en zon voor zich ziet, die komt bedrogen uit, maar het is ook vandaag weer een prima zomerse dag! De dag wordt net als de voorbije dagen verdeeld tussen zonnige perioden en momenten met bewolking. Die bewolking kan al eens overheersen, maar er zijn ook perioden dat de zon overheerst. In de loop van de dag neemt de zon zelfs steeds meer het voortouw, zeker aan de kust. De maxima scoren ook weer erg goed en halen al snel weer 20 graden om vanmiddag uit te komen rond 22 graden vlak aan de kust, 23 in de kustregio en 24 tot 25 landinwaarts. Dat verdient opnieuw de stempel ‘zomer’. De wind blijft in een west tot zuidwestelijke hoek zitten en waait over het algemeen matig. Aan zee kan die wel tijdelijk vrij krachtig worden. Er is net als de voorbije dagen een kleine kans op een enkel buitje landinwaarts, maar dat blijft de uitzondering op de regel. De meeste plekken houden het volledig droog en als er al een buitje zou opduiken: veel meer dan een handvol druppels levert dat niet op.

Vanavond koelt het dan weer heel langzaam af. Het is alweer erg laat in de avond als we onder de 20 graden duiken om dan tegen de ochtend minima te noteren rond 15 graden. Het blijft droog en licht tot wisselend bewolkt bij een naar zuid draaiende, zwakke wind.

Morgen profiteren we dan van die wig van hoge luchtdruk waarbij de buienkansen helemaal tot nul gereduceerd worden. Het is vrij zonnig met een aantal wolkenvelden. Het zijn vooral sluierwolken die voorbij drijven waar de zon het af en toe wat moeilijker door kan hebben, maar ze komt er toch vrij goed door. De naar zuid draaiende wind voert erg warme lucht aan met maxima die zelfs een stuk boven de zomerse 25 graden grens getild worden. Maxima van 27 graden eind van de middag zijn landinwaarts zeker mogelijk.

Op vrijdag wordt de wisselvalligheid groter. Er zit nog altijd behoorlijk wat onzekerheid in de verwachting voor vrijdag. Waarschijnlijk krijgen we een scenario waarbij in de ochtend eerst een aantal verspreide regen- en onweersbuien kunnen vallen. Daarna wordt het tijdelijk droog met een doorbrekende zon en maxima die snel hoog oplopen naar 25 graden aan zee tot waarden eind de 20 landinwaarts. In de (late) middag volgt dan een nieuwe reeks buien, met kans op onweer.

Zaterdag is het dan weer droog geworden, maar wel met vrij veel wind. Die zit in een westelijke richting en waait krachtig tot zelfs hard aan de kust. Boven land is die wind vrij krachtig. Het is ook minder warm met maxima vooraan de 20 graden bij een afwisseling van wolken en zon. Er zijn rukwinden mogelijk tot 50 à 70 km per uur.

Ook zondag wordt meer dan waarschijnlijk een droge, maar wisselend bewolkte dag met maxima vooraan de 20 graden.

Volgende week wordt het alleszins wisselvalliger en minder warm. Zoals het er nu uitziet, zou vooral maandag een mindere dag kunnen worden met regen en koelere maxima, maar … zie bespreking bovenaan: het is nog allemaal de vraag hoe wisselvallig het écht gaat worden en in hoeverre erg actieve regen of buienlijnen ons eindelijk wel kunnen bereiken. En: hoe lang deze fase uiteindelijk zal gaan duren.

Samenvatting voor vandaagdroog, of zo goed als droog. Een licht buitje landinwaarts is niet onmogelijk. Verder wisselen zon en wolken af waarbij de opklaringen geleidelijk breder worden. Maxima van 22 tot 25 graden bij een matige, aan zee soms tot vrij krachtig aantrekkende wind.

Geert, woensdag 07 augustus, 07.00 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. Deze keer met plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!