Weerpraatje van dinsdag 06 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Britse depressie beïnvloedt nog steeds ons weer, maar ze ligt te ver weg van ons om een negatieve stempel op ons weerbeeld te drukken. Deze depressie trekt geleidelijk noordwaarts weg en wordt tegen donderdag gevolgd door een mobiele wig van hoge luchtdruk. Zowel aan de voorzijde van dat laag als bij de wig zitten we telkens met een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Deze blijft maar heel tijdelijk bij ons. Tegen vrijdag komen we onder invloed van een volgend Atlantisch laag dat via de Britse Eilanden richting Scandinavië trekt. Dat laag is actiever en lijkt ook dichterbij te komen, Ook aan de voorzijde van dit laag wordt met een zuidelijke wind nog steeds erg warme lucht aangevoerd. Vervolgens komen we vanaf het weekeind in een meer zonale westelijke stroming terecht. Daarin lijken vanaf het weekeind iets meer actieve storingen onze kant op te komen, maar tot heel veel neerslag lijkt dat toch nog niet te leiden (als het al zover komt).

Vandaag hebben we dezelfde weeringrediënten op ons bord als gisteren, maar niet in dezelfde volgorde en mix. We krijgen opnieuw een afwisseling van (soms brede) zonnige perioden en dan weer wolkenpartijen. Gisteren was de verdeling ongeveer fifty-fifty, vandaag lijkt het erop dat de zon toch de overhand zal weten te houden. Er is aanvankelijk veel zon. Gaandeweg de dag verschijnen er geleidelijk meer wolkenpartijen. Er is wel een stuk minder wind. Die waait eerst zwak tot matig, later wordt die matig. Aan de kust matig, tijdelijk misschien net aan het vrij krachtige aanleunende tegen de late middag. Die wind komt uit een zuidwestelijke hoek. Er is tenslotte een kleine kans op een heel enkel lokaal buitje, vooral naar het eind van de middag toe en vooral landinwaarts. Veel meer dan een handvol druppels zal dat buitje ook vandaag niet opleveren. Misschien dat er in de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen net een wat actiever buitje kan gevormd worden tegen de late middag / vroege avond.

De temperaturen hebben bij dat alles weer niet de minste moeite om zomers te scoren. Die lopen met gemak op naar een gemiddelde 23 graden aan de Vlaamse kust tot rond een 25-26 graden landinwaarts.

Vanavond neemt op nadering van een zwakke storing de bewolking verder toe. In de nacht raakt het volledig bewolkt op passage van een zwakke storing. Ook op die storing zit er geen of amper neerslag. Ook dan kan het tijdelijk eens wat druppelen, maar ook dat levert geen of amper meetbare neerslag op. Hoogstens wordt de grond even nat en dan is het alweer gedaan. De minima blijven onder de wolken rond een zachte 14-15 graden zitten bij een aanhoudend matige wind uit zuidwest.

Morgen is dat zwakke frontje erdoor en zitten we in wat meer onstabiele lucht achter dat frontje. Het blijft wel boven het oosten van ons land wat treuzelen, zodat er eerst nog redelijk wat bewolking kan zijn. In de loop van de dag komen er dan meer opklaringen, met een kleine kans op een enkele bui. Ook weer vooral landinwaarts, aan zee blijft het droog. Hoe verder het binnenland is, hoe groter een oplopende kans op een enkele bui. Eventueel met een donderklap in het oosten van de regio, maar nogmaals: die kans is klein. De meeste plekken houden het gewoon droog en licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. Het blijft waarbij ook warm! Een zuid tot zuidwestelijke wind blijft erg warme lucht aanvoeren met ook dan weer maxima in de buurt van 22 graden aan zee tot 24 landinwaarts, een enkel graadje minder dan vandaag dus.

Donderdag profiteren we dan van die wig van hoge luchtdruk waarbij de buienkansen helemaal tot nul gereduceerd worden. Het is vrij zonnig met een aantal wolkenvelden. De naar zuid draaiende wind voert erg warme lucht aan met maxima die zelfs een stuk boven de zomerse 25 graden grens getild worden.

Op vrijdag wordt de wisselvalligheid groter. Er zit behoorlijk wat onzekerheid in de verwachting voor vrijdag. Het Europese weermodel geeft zelfs dondernacht op vrijdag al een paar verspreide buien, mogelijk met onweer en laat ook overdag behoorlijk wat onstabiliteit zien. Het staat hier echter wel wat alleen in. De meeste regiomodellen zijn heel wat voorzichtiger met die buien en het Amerikaanse model dat gisteren nog voor zaterdag een (bijna) tropische dag zag, heeft die dag nu vervroegd naar vrijdag. Het is niet verstandig om dan ook grote uitspraken voor die dag te doen, maar hou rekening met een opnieuw minstens zomers warme dag, maar mogelijk met een aantal buien.

Vanaf het weekend zou het dan minder stabiel worden met een oplopende kans op enkele verspreide buien en geleidelijk minder hoge maxima.

Samenvatting voor vandaag: Opnieuw een mix van wolken en opklaringen. Soms erg brede zonnige perioden, dan weer meer wolken. De trend is dat deze geleidelijk toenemen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten terwijl de temperaturen opnieuw hoog scoren: van 23 graden op de stranden tot 26 landinwaarts. Er is een kleine kans op een kleine bui tegen het eind van de dag, ook weer in het oosten.

Geert, dinsdag 06 augustus, 06.45 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. Deze keer met plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!