Weerpraatje van maandag 05 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie boven de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. De kern van het laag ligt ergens boven de noordelijke regio van de Britse Eilanden. Ze stuurt een aantal uitgebluste oude fronten tot over onze regio waardoor er vrij veel bewolking aanwezig is. Er wordt daarbij nog steeds erg zachte lucht aangevoerd. Intussen blijft boven Europa de luchtdruk daarbij steeds relatief hoog. Deze depressie schuift later in de week noordwaarts verder richting Scandinavië. Ze wordt gevolgd door een volgende lagedrukgebied dat in de tweede helft van de week boven de Britse Eilanden voor anker gaat. Omdat ook dan de luchtdruk boven Europa nog altijd hoog is, blijven we in een erg zachte en zuidelijke aanvoer zitten. Tegen het eind van de week kan op die manier nog warmere lucht ons bereiken, al is het ook dan niet altijd even zonnig door de aanwezigheid van fronten die van het westen uit proberen op te dringen.

Vandaag is er eerst nog veel bewolking van een paar zwakke fronten die de voorbije nacht door onze regio trokken, maar behalve een handvol lokale druppels niets opleverden. Er is vandaag daarbij zowel in de ochtend eventueel nog wel een enkele heel lichte bui mogelijk als in de namiddag. Tijdelijk klaart het daarbij ook wel weer eens breed op vanaf het westen, maar door de doortocht van een paar nieuwe zwakke fronten, keert de bewolking telkens weer terug. We krijgen dan ook een licht wisselvallig weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen. Doordat de wind in het zuidwesten blijft zitten, wordt er warme lucht aangevoerd. De maxima lopen dan ook gemakkelijk op naar 23 graden aan de kust. Landinwaarts is dat een 24 tot 25 graden, lokaal nog wat meer. Zomers warm dus, maar wel met vrij veel wolken. De wind zit daarbij in een west tot zuidwestelijke hoek en kan vooral aan de (Oost)kust wat harder gaan waaien. Tegen het eind van de dag kan die daar zelfs mogelijk tot vrij krachtig aantrekken.

Vanavond en vannacht zien we een gelijkaardig weerbeeld opduiken. Er is telkens vrij veel bewolking, afgewisseld met een aantal opklaringen. In de loop van de nacht kunnen er meer opklaringen binnenlopen. De minima blijven daarbij erg zacht en dalen amper onder de 15 tot 17 graden terwijl de zuidwestelijke wind gaandeweg wel afneemt.

Een gelijkaardig weerbeeld noteren we morgen. Ook dan is het licht wisselvallig. Aan de voorzijde van die lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden wordt er steeds warme lucht aangevoerd met maxima die telkens gemakkelijk richting 25 graden of meer kunnen oplopen. We kijken daarbij aan tegen een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een heel enkele lokale bui. Het is daarbij ook morgen zeker weer niet altijd zonnig, er zijn van tijd tot tijd vrij veel wolken door die zwakke frontjes die tot bij ons geraken.

Op woensdag trekt er weer zo’n zwak frontje door dat in de loop van de dag voor meer bewolking kan zorgen en een oplopende kans op een enkele bui. Eventueel met een donderklap. Het blijft ook dan dus licht wisselvallig met een mix van wolken, veel opklaringen en steeds die kans op die enkele lokale bui, maar: het is ook dan weer zomers warm! Een zuid tot zuidwestelijke wind blijft erg warme lucht aanvoeren met ook dan weer maxima in de buurt van 25 graden.

Ook in de tweede helft van de week blijven we in zomerse maxima grossieren. Die lopen waarschijnlijk zelfs nog op! We blijven aan de voorzijde van lagedrukgebieden zitten boven de Britse Eilanden waardoor bij ons een warme zuidwestelijke tot zuidelijke stroming in stand gehouden wordt. Die voert heel warme lucht aan waarin we zowel donderdag als vrijdag aanhoudend zomerse maxima van 25 graden noteren. Er blijft kans op een enkele bui, maar veel meer dan een enkele bui zal dat niet zijn. De droogte houdt dan ook aan en verscherpt zelfs nog! Zeker wat onze regio betreft, loopt het neerslagtekort op vele plekken gewoon verder en verder op aangezien vele plekken ook de hele komende week amper of zelfs geen neerslag van betekenis zullen te zien krijgen. 

Een eerste indicatie voor het weekend wijst voor zaterdag zelfs mogelijk opnieuw in de richting van tropische maxima van 30 graden of meer, al moet wel gezegd dat er nog vrij veel onzekerheid in die weerkaarten zit.

Samenvatting voor vandaagEen mix van wolken en opklaringen. De wolken overheersen dikwijls, al zijn er zeker ook wel de nodige zonnige intermezzo’s. Er is een kans dat er eens een handvol druppels valt, maar veel meer dan de spreekwoordelijke druppel op een plaat zal dat niet zijn. Het is daarbij erg warm met maxima van 23 tot 25 graden. Aan zee kan de zuidwestelijke wind mogelijk vrij krachtig gaan waaien.

Geert, maandag 05 augustus, 06.45 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. Deze keer met plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!