Weerpraatje van zondag 04 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

We profiteren vandaag nog even van de gunstige invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Deze schuift vrij snel verder richting Europa door waarna we vanaf morgen onder invloed geraken van depressies boven de Britse Eilanden. Er vindt op grotere schaal een soort van poging plaats om een soort van westelijke circulatie op de weerkaarten te krijgen, maar echt goed lukken doet dat niet. De luchtdruk blijft de komende tijd hoog boven het zuiden van Europa, terwijl depressies vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden richting Scandinavië proberen te trekken. Dit lukt maar gedeeltelijk. Als gevolg hiervan krijgen we wel regelmatig te maken met uitlopers van fronten waarbij er dan tijdelijk een verhoogde kans is op een bui. Omdat we aan de voorzijde van die lagedrukgebieden blijven zitten, is de aangevoerde lucht echter de hele week erg warm met aanhoudend zomerse maxima.

Vandaag is de start van de dag alleszins een stuk beter dan gisteren. Het is zonnig met amper of geen wolken en de temperaturen lopen dan ook snel op. Daarbij staat een zwakke, eerst nog wat veranderlijke, maar later zuidelijke wind. In de loop van de dag schuiven er daarbij vanaf het westen wel al eens een paar wolkenvelden binnen, maar buien moeten we niet verwachten. Het blijft droog. De zon kan later wel al eens wat afgeschermd geraken, maar de temperaturen lopen erg hoog op. Vanmiddag is het aan zee een 24 tot 25 graden geworden. Landinwaarts zitten de maxima dan rond 27 tot zelfs 28 graden. Aan de kust is in de late middag een beperkte zeebries mogelijk.

Vanavond neemt de bewolking geleidelijk verder toe, maar het blijft nog droog. De temperaturen dalen uiterst traag en zitten tegen middernacht nog boven de 20 graden. Tegen de ochtend zitten we dan tussen 16 en 18 graden. In de late avond, maar zeker in de nacht is een bui mogelijk. Een zwak front trekt binnen en zorgt voor enkele buien. Er is een kleine kans dat er daarbij links of rechts een enkele donderklap te noteren valt.

Morgen is er eerst nog veel bewolking van dat zwakke front en is vooral in de ochtend eventueel nog wel een enkele bui mogelijk. In de namiddag klaart het weer breed op vanaf het westen en is het droog. We krijgen dan een licht wisselvallig weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen. Doordat de wind in het zuidwesten blijft zitten, wordt er warme lucht aangevoerd. De maxima lopen dan ook gemakkelijk op naar 23 graden aan de kust. Landinwaarts is dat een 24 tot 25 graden, lokaal nog wat meer.

Een gelijkaardig weerbeeld noteren we op dinsdag. Ook dan het licht wisselvallig. Aan de voorzijde van die lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden wordt er steeds warme lucht aangevoerd met maxima die telkens gemakkelijk richting 25 graden kunnen oplopen. We kijken daarbij aan tegen een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een heel enkele lokale bui. Het is daarbij zeker niet altijd zonnig, er zijn van tijd tot tijd vrij veel wolken door die zwakke frontjes die tot bij ons geraken.

Op woensdag trekt er weer zo’n zwak frontje door dat in de loop van de dag voor meer bewolking kan zorgen en een oplopende kans op een enkele bui. Eventueel met een donderklap. Het blijft ook dan dus licht wisselvallig met een mix van wolken, veel opklaringen en steeds die kans op die enkele lokale bui, maar: het is ook dan weer zomers warm! Een zuid tot zuidwestelijke wind blijft erg warme lucht aanvoeren met ook dan weer maxima in de buurt van 25 graden.

Ook in de tweede helft van de week lijkt een verderzetting van dit weertype het meest plausibele. Waarschijnlijk tegen dan met iets lagere maxima, maar nog steeds met dikke 20’ers die eerder naar de 25 blijven neigen dan naar de 20 graden. De kans op een bui wordt dan iets groter, maar regendagen zitten er voor de hele week niet in.

Samenvatting voor vandaagEerst erg zonnig met snel zomerse maxima die vanmiddag oplopen naar 24 graden aan zee tot 28 landinwaarts. Er komen tegen dan wel enkele wolkenvelden binnenlopen bij een zwakke zuidelijke wind. Aan zee is er kans op een tijdelijke zeebries.

Geert, zondag 04 augustus, 09.30 uur.

 

En gewoontegetrouw zetten we elke zaterdag een nieuwe minuut natuur online. Deze keer met plaagbeestjes in de hoofdrol: bladluizen:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!