Weerpraatje van zaterdag 03 augustus:

Beschouwing vooraf:

Het is verbazend hoe er soms one-liners de wereld ingestuurd worden die nergens op slaan. Zo doken er links en rechts ook weer de voorbije dagen berichten op als zou de zomer voorbij zijn en dat we zeker tot half augustus geen zomerse toestanden meer moeten verwachten. Ten eerste is dat een termijn waarop niets zinnigs kan gezegd worden en ten tweede staat dat ook helemaal niet op de weerkaarten … Ter illustratie geef ik hier even de pluim van het Europese weermodel mee voor het Nederlandse De Bilt. De eerste is de temperatuurspluim:

Let op: dit is dus voor De Bilt in Nederland! Voor onze regio mag je overal nog een paar graden bijtellen … Voor het gemak en de leesbaarheid heb ik er even de 20 graden grens en de 25 graden grens in het rood bij aangeduid. Tot in lengte van dagen zien we dat alle leden van de pluimverwachting gaan voor maxima die telkens ver boven de 20 graden zitten … Bij een zomer die gedaan is, verwacht ik toch helemaal iets anders. Zondag, maandag en dinsdag worden alvast dikke zomerse dagen met maxima voor onze regio dicht tegen of over de 25 graden … Ook daarna zijn er nog tich mogelijkheden voor 25’ers.

De neerslagpluim dan:

De rode lijn in de grafiek is de operationele verwachting. De groene lijntjes zijn telkens de gestoorde verwachtingen met kansen op neerslag. Wat zien we in deze grafiek? 

We zien dat op sommige dagen het rode lijntje net even van de nullijn wegloopt. Een aantal groene lijntjes komt telkens wat hoger te zitten waarbij enkele tot boven de 6 à 8 liter per vierkante meter gaan. Een typische situatie voor een licht wisselvallig weertype waarbij er effectief van tijd tot tijd kans is op een lichte bui. Echter: tot in lengte van dagen is er géén grote regendoorbraak te zien.

Conclusie: waar die verhalen vandaan komen als zou de zomer voorbij zijn, is mij een raadsel. Ook andere modellen zitten op ongeveer dezelfde lijn. De dagelijkse lezer zal al wel de voorbije dagen gelezen hebben dat ik telkens al aangaf dat een totale doorbraak naar wisselvalligheid nog geen enkele keer eensgezind in de weerkaarten zat en nog steeds niet zit. Wie natuurlijk dagelijkse maxima van 30 graden verwacht, begeleid door staalblauwe luchten en volop zon, die zal bedrogen uitkomen. Dat zit er niet in. Maar: het blijft voorlopig vrij aardig zomerweer en zelfs de stempel ‘Belgische zomer’ is volgens mij niet van toepassing op dit weerbeeld. Daarvoor is het te warm en valt er amper neerslag. En dat ene buitje van tijd tot tijd, telt daarbij echt niet mee …

Laat ons dan ook maar snel weer tot de orde van de dag overgaan en voorlopig dit soort van berichten maar even verder negeren … We spreken af dat van zodra de échte overgang naar échte wisselvalligheid in het zicht komt, ik jullie direct inlicht daarvan 😉

Algemene luchtdrukverdeling

het kleine lagedrukgebied dat de voorbije dagen via Nederland wegtrok, is intussen zo goed als van de weerkaarten verdwenen. Het wordt op de voet gevolgd door een wig van hoge luchtdruk die vandaag en morgen ons weer gaat bepalen. Er ligt echter wel nog redelijk wat (oplossende) bewolking in de aanvoerroute waar we vandaag nog rekening mee moeten houden. De wig houdt het niet lang vol en wordt vrij snel weggedrukt naar het zuiden terwijl begin volgende week de luchtdruk boven de Britse Eilanden daalt door de komst van lagedrukgebieden. Deze lijken echter voorlopig daar voor anker te gaan terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk vrij hoog blijft. Daardoor komen wij volgende week in een licht wisselvallig weerbeeld terecht met een zuidelijke aanvoer van warme lucht, maar ook met wat lichte onstabiliteit en kans op een enkele bui door aflopers van fronten van die Britse lagedrukgebieden. Een volledige overgang naar totaal wisselvallig weer is voorlopig niet aan de orde (zie bespreking hierboven). Wat er op langere termijn gebeurt, is niet te zeggen, maar een verdere status quo lijkt het meest voor de hand liggende scenario.

Voor vandaag zal de verwachting wel wat naar beneden moeten geschroefd worden. Een zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming voert nog een vrij groot aantal wolkenvelden aan die ons nog een groot deel van de dag zullen parten spelen. Die lossen geleidelijk aan op, maar dat gaat trager dan eerst gedacht. Daardoor heeft de zon het moeilijker en komt er veel trager en minder goed door. De maxima zullen dan ook wat lager zitten dan voorzien en houden het op 21-22 graden aan de kust tot rond 23 graden landinwaarts. Lokaal misschien net een 24 tegen het eind van de middag. De zomerse 25 zal dan ook niet gehaald worden, maar met een zwakke wind en toch vrij aardige maxima, zal het zeker niet slecht aanvoelen. Bovendien: in de loop van de dag lost de bewolking wel steeds verder op. 

Vanavond en vannacht is het rustig en klaart het verder op. De minima dalen daarbij langzaam tot rond 14-15 graden tegen de ochtend. Daarbij valt de wind grotendeels weg en waait wat uit veranderlijke richtingen.

Morgen is de zon er in de ochtend veel meer bij dan vandaag. Het warmt snel op, ook al doordat de wind in een zuidelijke hoek gaat zitten en warme lucht aanvoert. Daarbij halen we al snel zomerse maxima die in de namiddag zelfs naar 26-27 graden kunnen oplopen. Vol zomers dus. Daarbij verschijnen er dan wel geleidelijk aan sluierwolken. Dit op nadering van een zwakke storing. Tegen de (heel late) middag en avond kan er een lokale regen- of onweersbui opduiken.

Ook in de nacht naar maandag is een bui niet uitgesloten. Ook maandag is vooral in de ochtend eventueel nog wel een enkele bui mogelijk, in de namiddag lijkt het volledig droog te blijven. We krijgen dan een licht wisselvallig weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen en nog slechts een kleine kans op een heel enkele bui. Doordat de wind in het zuiden tot zuidwesten blijft zitten, wordt er warme lucht aangevoerd. De maxima lopen dan ook gemakkelijk op naar 23 graden aan de kust. Landinwaarts is dat een 24 tot 25 graden, lokaal nog wat meer.

Een gelijkaardig weerbeeld noteren we op dinsdag en woensdag. Ook op die beide dagen is het licht wisselvallig. Aan de voorzijde van die lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden wordt er steeds warme lucht aangevoerd met maxima die telkens gemakkelijk richting 25 graden kunnen oplopen. We kijken daarbij aan tegen een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een heel enkele lokale bui. Het is daarbij zeker niet altijd zonnig, er zijn van tijd tot tijd vrij veel wolken door die zwakke frontjes die tot bij ons geraken. Misschien dat er links of rechts wel eens een wat meer actieve bui valt op die dagen, maar dat bekijken we tegen dan wel in detail. Regendagen komen er echter totaal niet.

Ook in de tweede helft van de week lijkt een verderzetting van dit weertype het meest plausibele. Waarschijnlijk tegen dan met iets lagere maxima, maar nog steeds met dikke 20’ers. 

Samenvatting voor vandaagEerst nog veel wolken, maar geleidelijk meer zon. Het is rustig met een zwakke noordelijke tot noordoostelijke wind. Gaandeweg breekt de zon steeds meer door. We halen daarbij maxima rond 21-22 graden aan zee tot rond 23 landinwaarts.

Geert, zaterdag 03 augustus, 07.45 uur.

 

De laatste minuut natuur die sinds dit weekend online staat heeft het over de vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!