Weerpraatje van vrijdag 02 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied trekt via Nederland richting Denemarken en lost daarbij geleidelijk op. Het zorgt bij ons wel nog voor een anticyclonale stroming van over de Noordzee van licht gestoorde zeelucht. Vanaf de middag stijgt de luchtdruk weer op nadering van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Morgen en overmorgen zitten we dan onder invloed van die wig van hoge luchtdruk die ons rustig en fraai zomerweer bezorgt. Vanaf maandag naderen Atlantische depressies van over de Britse Eilanden. We blijven voorlopig wel aan de voorzijde van die lagedrukgebieden zitten met een toename van de licht wisselvalligheid tot gevolg, maar wel steeds met aanvoer van vrij zachte lucht.

We krijgen vandaag weer meer invloed van dat kleine lagedrukgebied boven de Noordzee. Het komt in beweging en trekt al oplossend over Nederland. Daaromheen liggen een aantal oude storingen, maar de meeste activiteit daarvan is voor onze noorderburen. We kunnen in de loop van de ochtend daarbij tijdelijk met een aantal lichtere buien te maken krijgen die vooral aan de Oostkust en boven het noorden van de regio actief zijn. Het zijn zeker geen zware buien en ze vallen opnieuw lang niet overal. De zuidelijke regio’s krijgen daar amper of helemaal niet mee te maken. Vanmiddag verdwijnen die paar buitjes alweer en worden de opklaringen overal weer breder, voor zover de zon er vanochtend al niet fel bij was. De wind zit vandaag wel weer in een noordelijke hoek en waait weer harder dan gisteren. Zeker aan de Oostkust kan die later tijdelijk vrij krachtig tot krachtig worden. Boven land is die matig, in de grensgebieden met Nederland af en toe vrij krachtig. De maxima zitten iets lager dan gisteren, maar halen toch nog altijd gemakkelijk 21 tot 22 graden aan zee tot rond 23, lokaal toch ook nog altijd 24 landinwaarts.

Vanavond en vannacht neemt die wind snel weer af en wordt het overal weer erg rustig. De minima dalen daarbij tegen de ochtend tot rond een 14 à 15-tal graden bij een licht bewolkte tot heldere hemel.

Morgen houden we het dan weer droog met wolken en brede opklaringen en temperaturen die weer iets hoger kunnen gaan zitten. Het is zelfs best mogelijk dat we in de loop van de dag weer gemakkelijk naar een 25-tal graden toe gaan. Er is eerst veel zon, maar later op de dag kunnen er ook tijdelijk wel eens wat stapelwolken opduiken. De wind is zwak en veranderlijk met een voorkeur voor een noordoostelijke hoek. Aan zee is er kans op een zeebries.

Zondag is het ook eerst nog erg zonnig en zomers warm. De maxima kunnen daarbij oplopen naar 25 graden en meer. Landinwaarts mogelijk tot rond 27-28 graden. In de loop van de dag duikt er wat sluierbewolking op. De wind zit daarbij in een zuidelijke tot zuidwestelijke richting en waait matig. Tegen de avond en in de nacht naar maandag is een regen- of onweersbui mogelijk.

Maandag krijgen we dan een licht wisselvallig weerbeeld waarin wolken, zonnige perioden en enkele buien een mix gaan vormen. Vooral in de ochtend is er tijdelijk een bui of een kleine regenperiode mogelijk op doortocht van een zwakke storing. Veel lijkt dat echter niet voor te stellen. De maxima scoren zeker op maandag ook nog steeds erg hoog en halen telkens waarden van een flink stuk in de 20 graden met uitschieters tot 23-24 graden.

Ook voor dinsdag ziet het weerbeeld er ongeveer zo uit met een mix van wolken en flink wat opklaringen en kans op een enkele bui. De maxima blijven hoog. 

In de tweede helft van de week zou de wisselvalligheid wat groter kunnen worden, maar dat is nog ver weg en het heeft geen zin daar al uitspraken per dag over te gaan doen.

Samenvatting voor vandaagTijdelijk kans op een bui in de ochtend en dan vooral in de noordelijke helft van de regio. Vanmiddag breder wordende opklaringen en droog. Wel weer meer wind dan gisteren uit een noordelijke hoek. Die kan aan de kust zelfs vrij krachtig tot krachtig worden. Maxima tussen 21 en 24 graden.

Geert, vrijdag 02 augustus, 06.50 uur.

 

De laatste minuut natuur die sinds dit weekend online staat heeft het over de vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!