Weerpraatje van woensdag 31 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied trekt langs onze kust richting de Noordzee en komt tot stilstand ergens voor de noordwestelijke kust van Nederland. Het trekt vervolgens langzaam verder naar het noorden. In de plaats krijgen we dan een nieuw klein hogedrukgebied dat vrijdag en zaterdag voor stabiliteit zal zorgen. Boven de Britse Eilanden arriveert tegen dan een volgend lagedrukgebied dat vanaf zondag probeert onze richting uit te komen. Begin volgende week breidt dat laag zich dan oostelijker uit waarbij het de vraag is of we volledig in een (tijdelijke) westelijke circulatie geraken (scenario Europese weermodel) of als deze westelijke stroming zich noordelijker gaat leggen waarbij we dan toch weer meer invloed krijgen van uitlopers van het Azorenhoog (scenario Amerikaanse model).

Vandaag is alleszins de minste dag van de week. De nabijheid van dat kleine laag dat voor onze kust richting Nederlandse kust trekt, zorgt de hele dag voor veel wolken met daarin verspreide buien. Al van in de ochtend zijn buien actief in de regio en dat de rest van de dag zo blijven. Waar en wanneer de buien precies vallen, is niet te zeggen. De grootste buienkans zit in de ochtend aan de kust, maar ook elders zijn er van tijd tot tijd buien actief. Dat kunnen zelfs lokaal felle exemplaren zijn met onweer. Ook rukwinden zijn mogelijk. Er is trouwens sowieso gewoon ook veel wind uit zuidwest tot west. Net als gisteren. Er kunnen uitschieters zijn tot 50-60 km per uur, tijdens een felle bui zelfs mogelijk meer. Het is wel zo dat in de loop van de middag de buienactiviteit geleidelijk afneemt.

De maxima halen daarbij waarden rond een 21 graden aan de kust tot 22, misschien nog net 23 landinwaarts. Dat is dan tijdens de zonnige intermezzo’s, want ook de zon speelt van moment tot moment nog wel mee. Tijdens de bewolkte perioden en zeker in buien, is dat minder.

Vanavond en vannacht nemen wind en bewolking en weer af. Er is nog wel sporadisch eens een bui mogelijk, vooral aan de kust, maar de droge perioden gaan dan weer overheersen. De minima dalen daarbij tegen de ochtend tot rond waarden van een 15 tot 16-tal graden wat opnieuw vrij zacht is.

Morgen zien we een zelfde wisselvalligheid, maar de buienkans wordt dan toch duidelijk kleiner. De wind draait gaandeweg de dag ook meer naar west tot noordwest. Er is vooral in de ochtend nog wel kans op een lokale bui met opnieuw een voorkeur voor de kustgebieden. Later op de dag is een enkel lokaal exemplaar niet volledig uitgesloten, maar de droge perioden overheersen dan en de zon kaapt weer een groter aandeel weg. De maxima zitten rond dezelfde waarden als vandaag: vooraan in de 20 graden.

Tegen vrijdag komt een nieuw hogedrukgebied dichterbij dat zorgt voor stabiliteit. De tot dan westelijke wind, draait dan naar noord tot noordwest. De maxima geven dan een graadje prijs, maar blijven toch nog vooraan de 20 graden zitten. De buienkansen nemen dan wel fors af, maar helemaal droog gaan we het waarschijnlijk ook dan niet houden. Een lokale bui blijft mogelijk.

Op zaterdag houden we het dan weer droog met wolken en brede opklaringen en temperaturen die weer iets hoger kunnen gaan zitten. Het is zelfs best mogelijk dat we in de loop van de dag weer gemakkelijk naar een 25-tal graden toe gaan. Er is eerst veel zon, maar later op de dag neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Dat zou tegen de avond kunnen uitlopen op wat regen of een bui.

Zondag wordt de kans op een bui weer groter. De wisselvalligheid neemt toe, net als de bewolking en de maxima gaan weer wat lager zitten, maar blijven toch gemakkelijk waarden halen van vooraan de 20 graden.

Samenvatting voor vandaagDe minste dag van de week. Er is de hele dag veel bewolking met af en toe ook wel wat opklaringen. De buienkans is vrij groot, al blijft dat wel telkens een lokaal gebeuren. Toch zijn enkele felle buien zeker mogelijk, zelfs met een donderklap. Er is net als gisteren veel wind uit west tot zuidwest met maxima van 21 tot 22 graden.

Geert, woensdag 31 juli, 06.35 uur.

 

De nieuwe zaterdagse minuut natuur staat sinds gisteren online met vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!