Weerpraatje van dinsdag 30 juli:

Extraatje:

De foto bij het weerbericht is van een paar dagen geleden, maar kon evengoed van vandaag zijn. We hebben de laatste dagen met prachtige zonsop- en ondergangen te maken. Dit komt door stof in de stratosfeer( laag tussen 10-50 km hoogte). Dat stof is waarschijnlijk afkomstig van vulkaanuitbarstingen, maar het zou ook kunnen dat de bosbranden in Siberië er voor iets tussen zitten … Ook gisterenavond en vanochtend vroeg konden we prachtige schemerkleuren zien. Iets om de komende dagen ook eens op te letten. Misschien dat ik hier nog een apart artikeltje aan wijd één dezer (en als er tijd is). Ik hou jullie op de hoogte.

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied gaat ons weer de komende dagen beïnvloeden. Het ligt met kern vanochtend aan de ingang van het Kanaal en koerst snel richting de Noordzee. Vervolgens blijft het daar even rondtollen. Storingen verbonden aan dat laag zorgen bij ons voor een verhoogde kans op een aantal buien. Tegen vrijdag stijgt de luchtdruk weer en gaat een wig van hoge luchtdruk tijdelijk voor een weersverbetering zorgen. Vanaf zondag komen we dan geleidelijk weer onder invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden.

Vandaag is het eerst nog droog en ook weer zomers. Met een naar zuid draaiende wind kan het zelfs weer ruim 25 graden worden met pieken tot 26-27 landinwaarts, maar het feest is helaas van korte duur. Al van in de ochtend drijven er een paar wolkenslierten binnen en dat wordt er gaandeweg niet beter op. Tegen de middag al, neemt de bewolking en de onstabiliteit fors toe en het is de vraag hoe lang de zon het zal volhouden. In de namiddag loopt de kans op een bui of wat regen snel op, zelfs een onweer zou kunnen. Dat laatste dan tegen de late middag / avond. Daarbij trekt de zuid tot zuidwestelijke wind ook geleidelijk aan.

Vanavond en vannacht worden de buienkansen eigenlijk alleen maar groter. Vooral aan zee. Daar treedt kustconvergentie op. Dat wil zeggen: vorming van buien vlak voor de kust. Die kunnen dan vooral de kustregio aandoen en daar kan onweer op zitten. De minima blijven daarbij wel vrij zacht en dalen amper onder de 16-17 graden. De wind trekt ook aan. Zeker aan zee wordt die 4-5 Bft met uitschieters tot een 60 km per uur, maar ook boven land staat er redelijk wat wind met uitschieters tot 50 km per uur.

Morgen is de meest wisselvallige dag van de week. Er ligt dan een lagedrukgebied vlak in de buurt. Dat zorgt voor wisselvallig weer met tijdelijk perioden van buien, afgewisseld met droge perioden waarbij de zon flink kan doorkomen. De maxima zitten rond 21 graden aan zee tot 23 landinwaarts, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. De meeste buien zitten in de kustregio, maar ook landinwaarts is een bui mogelijk, eventueel met onweer. Het gaat echter nergens een volledige dag regenen, alles blijft tot buien beperkt. In de loop van de dag neemt de buienkans trouwens af.

Donderdag zien we een zelfde wisselvalligheid, maar de buienkans wordt dan toch duidelijk kleiner.

Tegen vrijdag komt een nieuw hogedrukgebied dichterbij dat zorgt voor stabiliteit. De tot dan west tot zuidwestelijke wind, draait dan naar noord tot noordwest. De maxima geven dan een graadje prijs, maar blijven toch nog vooraan de 20 graden zitten. De buienkansen nemen dan wel fors af, maar helemaal droog gaan we het waarschijnlijk ook dan niet houden. Een lokale bui blijft mogelijk.

Op zaterdag houden we het dan weer droog met wolken en brede opklaringen en temperaturen die weer iets hoger kunnen gaan zitten. Zondag wordt de kans op een bui weer groter.

Samenvatting voor vandaagEerst zonnig en snel zomers warm, maar tegen de middag meer wolken met deze namiddag een oplopende kans op enkele buien en ook meer wind. Zeker in de late middag / avond is de kans op buien vrij groot, zeker aan de kust. Ook vannacht kans op een bui, vooral aan zee en daar zit een onweerskans in.

Geert, dinsdag 30 juli, 06.40 uur.

 

De nieuwe zaterdagse minuut natuur staat sinds gisteren online met vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!