Weerpraatje van maandag 29 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Vandaag wordt ons weer tijdelijk in gunstige zin beïnvloed door een wig van hoge luchtdruk. Die houdt het niet lang vol want morgen komen we al onder invloed van een klein lagedrukgebied. Dat koerst vanaf de Golf van Biscaje door het Kanaal richting de zuidelijke Noordzee. Daar komt het op woensdag aan. Aan het laag zitten storingen verbonden die vanaf morgen in de middag ons weer gaan sturen. In de tweede helft van de week trekt het laag verder weg en komen we in een zwakke stroming terecht tussen dat wegtrekkende laag en een nieuw hoog ten noordwesten van ons. Het blijft dan licht wisselvallig.

Door de opbouw van die hogedrukwig krijgen we vandaag heel mooi zomers weer. De dag start alvast al met brede opklaringen en temperaturen rond een 13 tot 14 graden. Die lopen met flink wat zon echter heel snel op en vanmiddag kunnen we daarbij zelfs uitkomen op zomerse waarden van een 22 tot 23 graden aan de kust tot 24 à 25 graden landinwaarts. Daarbij blijft de zon een heel goede beurt maken. Er zijn aanvankelijk weinig of geen wolken. Geleidelijk aan kunnen er later op de dag landinwaarts dan wel enkele stapelwolken opduiken. Aan zee blijft het vrij zonnig tot zonnig. Tot buien komt het nergens meer, het blijft droog. De wind zit daarbij in een westelijke tot zuidwestelijke, geleidelijk meer zuidelijke hoek en waait meest zwak, later matig.

Vanavond koelt het maar traag af. De temperaturen blijven nog lang op een hoog niveau zitten en gaan maar laat in de avond weer onder de 20 graden dalen. Tegen de ochtend hebben we dan nog minima over die rond een 15-16 graden landelijk zitten, rond 17 aan zee en in de steden is dat nog een graadje hoger. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt.

Ook morgen is het eerst nog droog en ook weer zomers. Met een naar zuid draaiende wind kan het dan zelfs weer ruim 25 graden worden met pieken tot 26-27 landinwaarts, maar het feest is morgen van korte duur. Tegen de middag al, neemt dan wel de bewolking en de onstabiliteit toe en het is de vraag hoe lang de zon het zal volhouden. In de namiddag loopt de kans op een bui of wat regen snel op, zelfs een onweer zou kunnen.

Woensdag en donderdag worden wisselvalliger dagen. Er ligt dan een lagedrukgebied vlak in de buurt. Dat zorgt voor wisselvallig weer met tijdelijk perioden van buien, afgewisseld met droge perioden waarbij de zon flink kan doorkomen. De maxima zitten telkens op die beide dagen rond een 22 tot 24 graden, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Zeker op woensdag is de kans op buien vrij groot, donderdag lijkt dat beter mee te vallen en gaan de droge perioden overheersen.

Tegen vrijdag komt een nieuw hogedrukgebied dichterbij dat zorgt voor stabiliteit. De tot dan west tot zuidwestelijke wind, draait dan naar noord tot noordwest. De maxima geven dan een graadje prijs, maar blijven toch nog vooraan de 20 graden zitten. De buienkansen nemen dan wel fors af, maar helemaal droog gaan we het waarschijnlijk ook dan niet houden. Een lokale bui blijft mogelijk.

Samenvatting voor vandaagEerst zonnig met een snel oplopende temperatuur. Vanmiddag zomers warm met maxima tussen 22 en 25 graden. Landinwaarts dan wel wat stapelwolken. Aan zee is het zonnig. De wind waait zwak, later matig uit overwegend zuidwestelijke hoek.

Geert, maandag 29 juli, 06.35 uur.

 

De nieuwe zaterdagse minuut natuur staat sinds gisteren online met vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Onder andere het filmpje met de uitleg over de uitzonderlijke hitte van vorige week, staat daar ook nog altijd:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!