Weerpraatje van zondag 28 juli:

We blikken nog even terug met dit extraatje: De extreme warmte van de voorbije dagen nader verklaard

 

Dit filmpje laat ik dit weekend nog even hier in de kijker staan, daarna kan je het nog op mijn Youtubekanaal gaan belijken. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik in deze praatjes even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. De filmpjes staan er ingedeeld per categorie (weer, wolken, één minuut natuur, vlinders …). Neem daar zeker een abonnement en klik ook het belletje aan. Dan krijg je iedere keer een mail toegestuurd als ik iets nieuws heb gepost.

Het weer dan:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied dat ons weer nog beïnvloedt, trekt geleidelijk verder naar het noorden, maar het gaat langzaam. Het ondervindt nog steeds tegengas van een Scandinavisch hoog. De neerslag die samenhangt met de storingen van dit laag, ligt inmiddels boven zuidelijk Nederland. Na dit laag stijgt de luchtdruk bij ons opnieuw en komen we morgen tijdelijk onder de invloed van een wig van hoge luchtdruk. Dinsdag bereikt een nieuw lagedrukgebied ons. Dat blijft dan enkele dagen in onze buurt rond tollen alvorens een nieuw hoog tegen het eind van de week opnieuw dichterbij komt.

Vandaag start nog grijs. De vore van lage druk die gisteren de buien en regen bezorgde, ligt intussen boven Nederland. Er ligt net ten westen van ons nog een zwak koufront, maar dat is niet actief. Het zorgt enkel voor wolken. Vanochtend vroeg viel hier en daar nog wat lichte (mot)regen, maar intussen is het overal droog. Dat blijft zo. Vanmiddag komen er dan geleidelijk aan opklaringen vanaf het westen, maar het duurt tot de avond voor die overal gaan binnenlopen. De temperaturen zitten vanochtend maar rond 17-19 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind. Vanmiddag lopen die dan wat op om tegen de late middag hun maximum te bereiken van rond 22-23 graden aan de Frans-Belgische grens en tot rond 20-21 graden elders.

Tegen de avond trekt de westelijke wind zeker aan zee tijdelijk nog wat aan, maar in de nacht gaat die dan liggen. Het blijft droog bij een wisselende bewolking met geleidelijk steeds meer opklaringen en minima die daarbij dalen naar 13-14 graden tegen de ochtend.

Morgen bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat loopt dan weer op normaal zomerweer uit en niet meer met die extremen zoals vorige week het geval was. Morgen noteren we alvast al maxima die weer naar 22 tot 25 graden oplopen. Het is dan wel niet altijd even zonnig met af en toe wat wolkenpartijen, maar het blijft droog.

Dinsdag is het eerst nog droog en ook weer zomers. Met een naar zuid draaiende wind kan het dan zelfs weer ruim 25 graden worden. In de namiddag neemt dan wel de bewolking en de onstabiliteit toe en het is de vraag hoe lang de zon het zal volhouden. Het zou best kunnen dat er al snel vrij veel wolken arriveren met enkele buien. Zeker tegen de late middag / avond is er kans op regen of onweer.

Woensdag en donderdag worden wisselvalliger dagen. Er is nu toch wel duidelijk eensgezindheid in de weermodellen dat er op die dagen een lagedrukgebied in de buurt ligt. Dat zorgt voor wisselvallig weer met tijdelijk perioden van buien, afgewisseld met droge perioden waarbij de zon flink kan doorkomen. De maxima zitten telkens op die beide dagen rond een 22 tot 24 graden, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn.

Tegen vrijdag komt een nieuw hogedrukgebied dichterbij dat zorgt voor stabiliteit.

Samenvatting voor vandaagEerst lang en hardnekkig grijs, maar wel droog. Pas in de loop van de middag geleidelijk opklaringen vanaf het westen die zich maar traag gaan uitbreiden. De maxima bereiken we aan het eind van de middag, voordien is het eerder koel met temperaturen van 17 tot 19 graden, oplopend naar 20-23 tegen het eind van de dag.

Geert, zondag 28 juli, 09.50 uur.

 

De nieuwe zaterdagse minuut natuur staat sinds gisteren online met vlinders op de vlinderstruik:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!