DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinavië tot het midden van Europa. Het heeft de grip op ons weer intussen verloren. Samen met een lagedrukgebied dat zich boven de Britse Eilanden bevindt, zorgt het bij ons wel nog even voor een zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Die komt van over Frankrijk naar onze omgeving en zorgt voor een paar zeer warme dagen. Aan de grond echter, is de wind in de westelijke regio’s al van over zee aan het waaien, maar in de bovenluchten vindt de aanvoer van warme lucht verder plaats. Gisteren trok in deze warme lucht al een eerste onweerachtig lijntje door, maar op een heel enkele bui niet te na gesproken, was dat niet actief. Vandaag komt een veel actievere onweerszone van over Frankrijk over ons land te trekken. De meeste activiteit zal daarbij over het centrum en het oosten van ons land zitten, maar ook bij ons kunnen (vooral over de oostelijke regio’s) enkele pittige buien ontstaan. Hierna krijgen we dan morgen en overmorgen met een wig van hoge luchtdruk te maken die ons weer enkele fraaie zomerse dagen zal bezorgen. Tegen dinsdagavond dan gevolgd door een front met opnieuw wat (onweers)buien. Woensdag en in de tweede helft van de week lijken we in een ‘Belgische variant’ van de zomer terecht te komen met nog steeds aanvoer van warme lucht (maar geen hitte meer) onder regie van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden waarbij het bij ons licht onstabiel blijft. Tegen het weekeind zou het echter weer zomers warm kunnen worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de warmte nog niet volledig verdwenen. Een 30’er zit er wel niet meer in, maar we komen nog ruim boven de 25 graden uit, al zijn er wel meer wolken. De hoogste maxima vinden we in de zuidoostelijke helft van Oost-Vlaanderen terug. Daar kan het nog tot 28 graden worden. Elders is dat minder met aan zee de laagste maxima, maar ook daar zitten die tegen de middag nog rond 22 tot 23 graden. In de loop van de dag nadert een actieve regen- en onweerszone. De diverse modellen tonen daarbij telkens een andere timing en locatie, dus het wordt een heel moeilijke zaak, maar vrijwel alle modellen tonen die buien wel. Zoals het er nu naar uitziet, arriveert de voorste begrenzing van die zone tegen 11-12 uur aan de Franse grens en komen de buien vanaf dan geleidelijk tot ontwikkeling en dat kunnen felle buien worden. Er kan veel regen op een korte tijd vallen, met onweer, hagel en rukwinden. Sommige modellen tonen daarbij een goed ontwikkelde onweerslijn die met felle wind doorheen onze regio zou kunnen trekken. Nu moet gezegd dat de meeste modellen de zwaarste buien over het centrum en het oosten van het land leggen, maar sommige tonen ook in onze regio felle buien. Zeker in Oost-Vlaanderen. West-Vlaanderen maakt de minste kans op zware buien, maar ook daar kan zeker een onweer losbarsten. Hou daar dus rekening mee en het zal een zaak van nowcasten worden om te zien waar de felste onweders zich gaan bevinden.

Ook tegen de avond mogen we ons hier en daar en vooral landinwaarts nog aan een aantal regen- en onweersbuien verwachten. Vooral dan nog in Oost-Vlaanderen. De minima blijven in de nacht naar maandag erg zacht en zitten weer rond een 15 graden of meer. De buien verdwijnen dan weer uit het weerbeeld.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Het filmpje over de wind, staat helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen lijkt nog best wel een aardige dag te kunnen zijn. We kunnen zeker nog rond een 25 graden en meer halen, zeker landinwaarts. Aan zee is het minder warm, maar ook daar kan het toch nog een graad of 22-23 worden. De buienkans is zo goed als afwezig bij een matige naar zuidwest gedraaide wind. In de middag is er aan de kust wel een tijdelijke zeebries te verwachten.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en erg zacht met minima rond 15 graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt het met een naar zuid draaiende wind opnieuw wat warmer, maar de kans op buien stijgt weer tegen de avond. Overdag is er nog weinig aan de hand en is het vrij zonnig, maar de bewolking neemt wel al toe. Het kan wel tot 28 graden worden landinwaarts, aan zee tot rond 25 graden want de zeebries zou achterwege moeten blijven.

Gaandeweg de avond trekt een regen- en onweerszone voorbij en kunnen er weer een aantal felle buien opduiken.

Later:

Woensdag is het dan een beetje zomer op zijn Belgisch geworden. Het is wisselend bewolkt met maxima dan rond 23 graden en kans op een enkele verspreide bui.

Later volgende week lijken we een soort van ‘Belgische’ variant op de zomer te krijgen. Het is dan licht wisselvallig met soms wolken, dan weer zon en kans op een regen- of onweersbui. Het lijkt daarbij wel voorlopig zomers warm te blijven met maxima tussen 20 en 25 graden. Tegen het eind van de week kan het weer warmer worden.

Samenvatting:

Vandaag is nog zomers warm, maar met regionale verschillen. Aan zee raken we tot 23 graden, in West-Vlaanderen 24 tot 26 graden, in Oost-Vlaanderen nog een graad of 2 warmer. Tegen de middag arriveert aan de Franse grens een regen- en onweerszone die geleidelijk oostwaarts trekt. Er is kans op fel onweer en felle regenbuien, eventueel met hagel en rukwinden. De meeste en felste buien zullen in Oost-Vlaanderen ontwikkelen, maar ook in West-Vlaanderen is er kans op onweer. Het is onmogelijk te zeggen waar en wanneer precies de felste buien passeren, maar hou rekening met buien vanaf de middag vanuit Frankrijk die zich dan vanmiddag geleidelijk oostwaarts verplaatsen. Het zal een beetje nowcasten worden. Er kan veel regen vallen op korte tijd met mogelijke wateroverlast, maar ook hagel en rukwinden zijn mogelijk. De verwachting is wel dat vooral het oosten en centrum van ons land de felste buien krijgen. West-Vlaanderen zou minder bedeeld worden, maar dat wil niet zeggen dat daar geen buien kunnen vallen.

vanavond trekken de buien weg en in de nacht is het rustig en droog geworden bij minima rond 15 graden.

Geert, zondag 09 juli, 10.00 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het moet niet altijd even spectaculair zijn, hoewel … Deze zonsondergang met op de achtergrond een koor van sprinkhanen van 7 juli ll. mocht er echt wel zijn. Geniet je een minuutje mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!