Weerpraatje van zaterdag 27 juli:

We blikken nog even terug met dit extraatje: De extreme warmte van de voorbije dagen nader verklaard

 

Dit filmpje laat ik dit weekend nog even hier in de kijker staan, daarna kan je het nog op mijn Youtubekanaal gaan belijken. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. De filmpjes staan daar ingedeeld per categorie (weer, wolken, één minuut natuur, vlinders …). Neem daar zeker een abonnement en klik ook het belletje aan. Dan krijg je iedere keer een mail toegestuurd als ik iets nieuws heb gepost.

Het weer dan:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten intussen helemaal onder de invloed van een lagedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot aan zuid Italië. Dat laag ‘botst’ tegen een Scandinavisch hoog en kan dus voorlopig even niet verder noordwaarts reizen. Aan het laag zit een vore en een front verbonden. Beide systemen liggen in onze buurt. De vore ligt ergens boven het zuiden van Nederland en verplaatst zich nu eens wat oostelijker, dan weer westelijker. Boven onze omgeving ligt een front. Op die beide systemen vormen zich regelmatig boven Zuid Nederland en België (onweers)buien en regengebieden. Morgen schuift de hele zaak toch noordwaarts weg door het verzwakken van het noordelijke hoog boven Scandinavië en nieuwe drukstijgingen boven Frankrijk. Dat nieuwe hogedrukgebied schuift dan maandag en dinsdag tot bij ons, maar wordt op de voet gevolgd door een nieuw lagedrukgebied. Vanaf woensdag is de verwachting erg onzeker. Voor de zoveelste keer dit seizoen staan het Amerikaanse en Europese hoofdmodel weer eens tegenover elkaar. Het Amerikaanse laat de zomer voortduren, volgens het Europese krijgen we dan een periode met duidelijk veel meer wisselvalligheid.

Vandaag is alleszins ook een bijzonder wisselvallige en zeer moeilijk voorspelbare dag. ’t Is te zeggen: eigenlijk is de verwachting heel simpel, de vraag is enkel waar wat gebeurt. De hele dag door moeten we rekening houden met een mix van wolken, opklaringen en buien. Tijdens de opklaringen kan het gemakkelijk 22 tot 24 graden worden. Aan zee 21 tot 22. Tijdens de buien is dat minder. Er staat overal een matige noordwestelijke wind. Tijdens buien kan die veranderlijk zijn en zijn windstoten mogelijk tot 50-60 km per uur.

En buien vallen er! Vanochtend passeerde al een eerste vrij actief complex, vooral boven de zuidelijke helft van West-Vlaanderen. Daarbij viel (heel!) lokaal ruim 20-25 liter. Op vele andere plaatsen bleef alles beperkt tot een paar liter en nog andere plekken kregen niets. Om maar te zeggen hoe verschillend het kan zijn. Er zijn gemeentes waar 25 liter viel op één plek, terwijl het 3-4 km verder droog bleef.

Dat beeld mogen we de rest van de dag verwachten. Er is steeds dreiging op het voorkomen van (lokaal erg zware) buien met lokaal héél veel neerslag en zelfs kans op wateroverlast! Op andere plekken vallen de buien reuze mee en valt er amper iets. Het zwaartepunt van de buien lijkt (…) boven zuidelijk West-Vlaanderen te blijven zitten, maar hiermee zitten we eigenlijk al op glad ijs: zie inleidende bespreking. Als de vore en het front een klein beetje schuiven, verplaatsen de zwaarste buien zich ook direct al. Hou dus gewoon overal de hele dag door rekening met het mogelijk voorkomen van (zware) buien met kans op onweer en veel regen. Hagel zou kunnen, maar grote stenen worden niet verwacht. Eventueel ook wat rukwinden, maar ook dat blijft beperkt tot een lokaal gebeuren.

Vanavond en vannacht blijft het aanhoudend zeer onstabiel! Doordat de vore en het front zich dan wel noordelijk gaan bewegen, vormen er zich aanhoudend gemakkelijk regen- en onweersbuien. Die kunnen blijvend lokaal erg zwaar zijn met heel veel neerslag en mogelijke wateroverlast. Dat komt doordat de buien traag bewegen en de bodem door de droogte maar moeilijk water opneemt. Minima daarbij rond een 16-17 graden tegen de ochtend.

Het is best mogelijk dat er tot morgenochtend op sommige plaatsen uiteindelijk meer dan 50-60 mm zal gevallen zijn. Zeker als er een paar zware buien verspreid over deze periode vallen, zijn dat lokaal haalbare cijfers. Dat zal dus lang niet overal zo zijn. Uit de bespreking blijkt dat de verschillen enorm kunnen zijn en zullen schommelen tussen amper een paar liter en uiteindelijk hier en daar meerdere tientallen liters. Dat is trouwens nu al zo …

Morgen schuift die hele zone geleidelijk verder noordwaarts. In de ochtend zou er tijdelijk nog wel een bui of wat regen kunnen vallen. Vooral in het noorden van onze regio langs de Nederlandse grens. In het westen is het al volledig droog en komen er meer en bredere opklaringen binnen. Die zitten tegen de middag al in het grootste deel van de regio en in de namiddag wordt het overal droog en zelfs vrij zonnig vanaf de kust en het westen. Landinwaarts blijven de wolken nog wat langer haperen. Maxima rond dezelfde waarden als op vandaag van vooraan de 20 aan zee tot rond 23 landinwaarts. De wind is westelijk en trekt in de middag tijdelijk wat aan.

Maandag bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat loopt dan weer op normaal zomerweer uit en niet meer met die extremen zoals deze week het geval is. Dan noteren we alvast al maxima die weer naar 22 tot 25 graden oplopen. Het is dan wel niet altijd even zonnig met af en toe wat wolkenpartijen, maar het blijft droog.

Vanaf dinsdag is het weer droog en zomers. Met een naar zuid draaiende wind zou het dan zelfs weer ruim 25 graden kunnen worden. Tegen de late middag / avond is er wel kans op regen of onweer.

Woensdag en de dagen erna zijn onzeker. Zie inleidende bespreking. Komende dagen meer duidelijkheid hierover.

Samenvatting voor vandaagTotaal onvoorspelbaar wat precies waar gebeurt. De grote lijnen zijn duidelijk: zeer wisselvallig met een mix van wolken, opklaringen, zonnige perioden en buien, onweer en regen. In welke volgorde en waar is niet te zeggen, maar er is wel kans op zeer zware buien met overlast, vooral in de vorm van lokaal zeer veel water op korte termijn. Maxima rond 21 tot 24 graden.

Geert, zaterdag 27 juli, 10.10 uur.

 

Ook dit is een youtube-reeks: elke week komt er in de vroege zaterdagmiddag een korte natuurvideo online. Straks komt er een nieuwe, maar voorlopig kijken we nog naar die van vorige week zaterdag: de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!