Weerpraatje van vrijdag 26 juli:

We blikken nog even terug met dit extraatje: De extreme warmte nader verklaard

 

Algemene luchtdrukverdeling

Er zijn geen grote veranderingen op de weerkaart. Nog altijd ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Boven west Frankrijk ligt een thermisch laag dat samenhangt met het Britse laag. Het thermische laag heeft een vooruitgeschoven vore die gisterenavond zorgde voor onweersbuien in onze regio, vooral dan boven West-Vlaanderen. Die vore schuift vandaag van west naar oost, waarna de wind draait naar het westen. Vervolgens trekt in het weekeind nog een front door, maar dat blijft ter plekke liggen en zal het hele weekeind in onze omgeving blijven treuzelen. Vanaf zondagnamiddag bouwt zich een nieuw hogedrukgebied op en krijgen we met een weer naar zuidelijke richtingen draaiende wind weer een voortzetten van het zomerse weer.

Nog even terug naar gisteren want dat was toch wel historisch. We hebben zoals voorzien op meerdere plekken in onze regio de grenzen van de klimatologie verlegd met maxima die gisteren in de late namiddag zomaar even door de grens van de 40 graden zijn gebroken. Ongezien en ook onbekend terrein en dat zag je dan gisterenavond ook terug in de vorming van onweersbuien die her en der zijn opgedoken. 

Intussen zijn die buien verdwenen en krijgen we vandaag alweer met een bijzonder warme start van de dag te maken. De buien hebben er weliswaar voor gezorgd dat er koelere zeelucht kon binnenlopen, maar toch hebben we vanochtend weer historisch hoge minima te pakken. We starten de dag met temperaturen tussen 22 en 25 graden! Er is wel vrij veel bewolking, die hangt samen met die vore van lagedruk. Buien zijn er bij ons nog niet, maar wel nog steeds boven west Frankrijk. Vanochtend loopt het kwik dan ook weer snel op naar waarden die rond de middag een 26-27 graden halen aan zee terwijl dat landinwaarts en zeker in Oost-Vlaanderen weer vooraan de 30 graden kan zijn. De atmosfeer is echter veel onstabieler dan gisteren en de kans op vorming van een regen- of onweersbui is er vanochtend al. Vanmiddag volgen dan geleidelijk meer buien, al blijft het onmogelijk om te voorzien waar en wanneer die precies gaan vallen en of we er allemaal krijgen. In elk geval kunnen de buien lokaal wel fel zijn met eventueel hagel en rukwinden. De wind gaat vanmiddag wel overal draaien en gaat uit een westelijke hoek beginnen waaien waarmee de grote afkoeling kan beginnen.

Vanavond en vannacht trekt er dan een front binnen waarachter de echt koelere lucht zit. Dat front valt hier echter stil. Met het naderen van het front neemt de buienkans verder toe en ook vanavond en vannacht gaan er dus een aantal verspreide regen- en onweersbuien gevormd worden. Die kunnen lokaal erg fel zijn, maar ook dan blijft de vraag waar die zich precies gaan vormen. Zoals steeds bij buien, krijgen we zeker niet allemaal een gelijk deel daarvan.

Morgen ligt dat front dan lang gerekt over Vlaanderen. Het is dan eerder zwaar bewolkt en een flink stuk minder warm. In de loop van de dag mogen we ons ook aan perioden met regen of buien verwachten in tussenpozen. Het is een bijzonder moeilijke situatie door de ligging van dat front net over onze omgeving, waardoor er geen details te geven zijn. Laat ons zeggen dat het heel de dag zwaar bewolkt is met af en toe wel eens wat opklaringen en ook de vorming van buien. Lokaal kan daar veel regen bij vallen doordat er weinig stroming staat. Enkel aan zee is er wat meer wind uit een westelijke hoek, landinwaarts weet die niet zo goed welke richting te kiezen. Het wordt morgen maar een 21-22 graden aan de kust tot 23-24 maximaal landinwaarts.

Zondag schuift die zone geleidelijk verder noordwaarts en komen er meer en bredere opklaringen binnen. Maxima rond dezelfde waarden als op zaterdag. Eerst kunnen er in de ochtend nog wel buien vallen, maar in de namiddag worden de opklaringen van het westen uit snel breder.

Begin volgende week bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat loopt dan weer op normaal zomerweer uit en niet meer met die extremen zoals deze week het geval is. Maandag noteren we alvast al maxima die weer naar 22 tot 25 graden oplopen. Het is dan wel niet altijd even zonnig en er is ook dan nog kans op een enkele bui.

Vanaf dinsdag is het weer droog en zomers.

Samenvatting voor vandaagHet koelt af, maar dat gaat traag. De verzengende maxima zijn we alvast wel kwijt. We halen vandaag nog rond 25-26 graden aan zee tot een 30 landinwaarts, maar na de middag zorgt een westelijke wind voor verdere afkoeling. De kans op regen- of onweersbuien wordt gaandeweg de dag wel groter en groter en die buien kunnen lokaal fel zijn, maar vallen zeker niet overal.

Geert, vrijdag 26 juli, 06.45 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!