Weerpraatje van donderdag 25 juli:

Extraatje: De extreme warmte nader verklaard

 

Algemene luchtdrukverdeling

Intussen ligt ons Europese hoog boven Scandinavië en blijft daar ook liggen de komende dagen. Aan de andere kant vinden we een lagedrukgebied terug met kern boven de Britse Eilanden dat zicht uitstrekt tot aan het Iberisch schiereiland. Aan de voorzijde ervan vormt zich boven West-Frankrijk ook een thermisch laag met een vore dat zich geleidelijk aan naar Vlaanderen beweegt. Dit systeem zuigt aan de voorzijde ongezien warme lucht naar onze omgeving. Het thermische laag trekt in de loop van vrijdag over ons heen. Daarachter volgt een front dat in het weekeind tot stilstand komt boven het noorden van Vlaanderen en het zuiden van Nederland. Pas op maandag gaat dit front verder noordwaarts bewegen doordat het weggeduwd wordt door een uitloper van het Azorenhoog. Die vormt bij ons begin volgende week een nieuw zelfstandig hoog.

Vandaag wordt zo goed als zeker de warmste dag in ons leven (tot nu toe). De temperaturen zitten vanochtend al vooraan de 20 graden om de dag te starten en lopen snel op. We halen dan ook gemakkelijk al snel in de voormiddag de 30 graden en laten die al snel achter ons. Rond de middag zitten we dan al aan maxima die overal al rond een 33 tot 36 graden zitten. Deze namiddag lopen die waarden dan snel verder op. Aan zee halen we uiteindelijk de ongelooflijke waarden van 35 tot 36 graden. Landinwaarts zijn dat maxima van 37 tot 40 graden. Ongelooflijk warm dus en surrealistisch dat we 40 graden in een weersverwachting moeten opnemen. Daarbij staat overal een aflandige zuidelijke tot zuidoostelijke wind, ook aan zee. De zeebries blijft dan ook uit vandaag.

Verder kunnen er wel zo af en toe eens een paar hogere wolkensluiers voorbij drijven. Helemaal blauw is de lucht trouwens ook niet, er zit in de hogere luchtlagen ook wel wat Saharastof dat voor een soort waas kan zorgen. Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk! In de loop van de middag stijgt de kans dat er een lokale regen- of onweersbui opduikt! Die buien kunnen zich vooral in de late middag vormen en zeer hevig zijn! Het zijn korte, maar krachtige onweders. Gisteren is er zo eentje opgedoken in de Ardennen, in de buurt van Durbuy met flink wat schade. Dat kan vandaag ook bij ons gebeuren, zeker in de late middag. Daar kan onweer op zitten, in combinatie met veel regen op korte tijd, hagel en ook felle rukwinden die tot 100 km per uur zouden kunnen halen. Die buien zullen de uitzondering op de regel zijn, maar ze kunnen er lokaal wél komen …! Waar zo’n bui valt, koelt het uiteraard direct een flink aantal graden af, maar na de bui lopen de temperaturen weer snel op.

Ook vanavond en vannacht blijft de kans op een heel enkele bui zeker aanwezig. Vooral in de avond is die kans nog vrij groot. In de nacht is die kans veel kleiner, maar niet uitgesloten omdat die vore van over Frankrijk dichterbij komt. Het blijft wel heel warm met minima landelijk rond 20 graden, in de steden rond … 25-26 graden …

Morgen draait de wind dan in de loop van de dag naar het westen en kan minder warme zeelucht ons bereiken waarbij de hitte er uit gaat en we opnieuw adem zullen kunnen halen. Voordat het zover is, kan de temperatuur landinwaarts nog wel een sprintje trekken naar waarden rond of vooraan de 30 graden, maar aan zee is het al minder warm. De maxima zullen daar dan ergens 23 en 27 graden uitkomen. Landinwaarts koelt het in de loop van de dag dan wel af. Er verschijnen ook morgen tijdens en rond de passage van die vore geleidelijk aan ook meer wolken en er kunnen dan enkele verspreide buien vallen. Vooral landinwaarts is die kans later op de dag toch wel vrij groot. Ook dat kunnen erg felle buien worden.

In het weekeind wordt het minder warm. De temperaturen gaan flink omlaag en halen zaterdag nog rond 21-23 graden aan zee. Landinwaarts kan dat nog een 25 zijn, maar een prikwaarden rond 23 graden lijkt realistischer. Er zijn veel wolken en perioden met regen of onweersbuien, vooral landinwaarts. De kust en het westen lijken het grotendeels droog te houden. Dat alles heeft te maken met de ligging van die vore en een koufront dat er achteraan komt en waarvan die nog altijd niet zeker is. Ergens boven het noorden van Vlaanderen, maar een kleine verschuiving en iedereen zit in de regen en buien.

Zondag schuift die zone geleidelijk verder noordwaarts en komen er meer en bredere opklaringen binnen. Maxima rond dezelfde waarden als op zaterdag.

Begin volgende week bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat loopt dan weer op normaal zomerweer uit en niet meer met die extremen zoals deze week het geval is. Toch kunnen we maandag alweer naar een 25 graden gaan, dinsdag zelfs weer eind de 20 …

Samenvatting voor vandaagOntploffende temperaturen die oplopen naar surrealistisch hoge waarden van rond 35 graden aan zee tot zelfs 37 à 40 graden landinwaarts … Af en toe een paar wolken en in de (late) namiddag wel een snel oplopende kans dat er zich lokaal een heftig onweer kan vormen.

Geert, donderdag 25 juli, 07.15 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!