Weerpraatje van woensdag 24juli:

Extraatje: De extreme warmte nader verklaard

 

Algemene luchtdrukverdeling

De kern van een Europese hogedrukgebied verplaatst zich richting Scandinavië. Het heeft nog steeds een tegenspeelster in de vorm van een laag boven de Britse Eilanden. Aan dat laag is een vore van lagere luchtdruk verbonden en die schuift vandaag vanuit het zuidwesten geleidelijk over onze regio. Dat laag schuift in de loop van vrijdag en komend weekeind geleidelijk wat noordelijker en trekt een volgende vore van lage luchtdruk vanuit het zuidwesten over onze regio. Het Scandinavische hoog geeft echter intussen zoveel tegengas dat dit systeem eigenlijk nergens heen kan en wat boven onze regio blijft liggen. Begin volgende week komt er aanvankelijk een nieuw laag richting de Britse Eilanden, maar bereikt ons niet. Later in de week gaat de luchtdruk boven onze omgeving waarschijnlijk weer stijgen.

Concreet loopt dat vandaag uit op een extreem warme setting. Aan de voorzijde van die naderende vore van lage luchtdruk staat er vandaag aanvankelijk een diepe zuidelijke stroming. Die voert hele warme lucht aan waarbij we al meteen ook erg warm aan de dag beginnen met temperaturen in de regio van 20 tot 22 graden landelijk. Er is dus niet eens zoveel stijging nodig om aan 30 graden te geraken, iets wat in de loop van de ochtend al gebeurt. In de eerste helft van de middag zitten we dan rond 30-32 graden aan zee, 34 tot 35 graden in de kustregio tot 36-37 graden landinwaarts. In de steden kan dat nog wat hoger zijn. Later vanmiddag trekt dan die vore binnen, maar die is amper actief. Er zijn wel een paar verspreide wolkenvelden mogelijk en er is ook nog altijd in de achtergrond een hele kleine kans dat er toch links of rechts een bui gevormd wordt, maar dat zal dan toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn.

Wél gaat de wind draaien en dat is goed nieuws! In de loop van de middag gaat de wind van zuid naar west draaien als gevolg van het passeren van die vore. Deze draaiing van de wind wordt versterkt door een zeebrieseffect (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). Daardoor komt in de tweede helft van de middag verlichting: de maxima worden afgetopt en er komt wat meer ruimte om te ademen in de atmosfeer. Die westelijke wind kan in de vooravond tot aan Vlaams-Brabant geraken, zodat er overal toch enige verlichting en verluchting zal komen. Verwacht daar geen wonderen van. Er kunnen een paar graden van af gaan, maar dat zal voor het gevoel toch schelen.

Vanavond koelt het dan weer bijzonder traag af. Het gaat alweer nog trager dan gisteren. Bovendien gaat die westelijke wind in de loop van de avond er weer uit en wordt zelfs weer zuidelijk in de loop van de nacht. Uiteindelijk wordt het niet veel minder dan 20 graden landelijk tot 23-25 graden en meer in de steden. Ook dat worden historische minima en dat wordt dus moeilijk slapen, zeker in de steden die als hitte-eilanden meer warmte vasthouden. 

Morgen gaan alle remmen dan los. Een zuidelijke wind voert van in de ochtend al nog warmere lucht aan waarbij we ook weer hoger starten dan vandaag. In tegenstelling tot vandaag, komt er morgen helemaal géén zeebries, ook niet aan de kust. De zuidelijke achtergrondwind is te sterk en laat geen zeebries toe. Het is ook weer zonnig al kan er al eens een wolk voorbij drijven, maar er staat weinig in de weg om record temperaturen te halen van 35 graden aan de kust, 36 tot 40 graden landinwaarts … Dit is ongezien. Die grote hitte kan tegen de late middag / vooravond wel uitlopen op de vorming van een enkele regen- of onweersbui. 

Ook morgenavond is een lokale bui niet onmogelijk. Het hoeft zeker niet gezegd dat dat ook kan in de nacht naar vrijdag en dat die nacht ook record warm zal verlopen.

Op vrijdag draait de wind dan in de loop van de dag naar het westen en kan minder warme zeelucht ons bereiken waarbij de hitte er uit gaat en we opnieuw adem zullen kunnen halen. Voordat het zover is, kan de temperatuur landinwaarts nog wel een sprintje trekken naar waarden rond of vooraan de 30 graden, maar aan zee is het al minder warm. De maxima zullen daar dan ergens 23 en 27 graden uitkomen. Landinwaarts koelt het in de loop van de dag dan wel af. Er verschijnen geleidelijk aan ook meer wolken en er kunnen dan enkele verspreide buien vallen. Vooral landinwaarts is die kans later op de dag toch wel vrij groot.

In het weekeind wordt het minder warm. We krijgen dan maxima die zowel zaterdag als zondag ergens tussen een 21-23 graden zitten aan de kust tot rond een 23 tot 26 graden landinwaarts. Het is dan wel een stuk wisselvalliger met zowel op zaterdag als op zondag kans op een aantal verspreide buien. Zondag zou de koelste dag worden. Echter de details blijven op dit moment onduidelijk omdat een paar zwakke fronten pas op de plaats maken en niet echt goed doortrekken naar het oosten. Zie bespreking inleiding: die vore van lagedruk geraakt niet echt vlot door naar het oosten en blijft hier liggen. Dat loopt zelfs uit op enorme tegenstellingen tussen de beide hoofdmodellen op zondag: Europese model laat het dan ‘gewoon’ weer 30 graden worden, het Amerikaanse zit bijna tien graden lager … Dat heeft allemaal te maken met de ligging van die zone van lagedruk. Komende dagen moeten meer duidelijkheid brengen daarover.

Begin volgende week bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat loopt dan weer op normaal zomerweer uit en niet meer met die extremen zoals deze week het geval is.

Samenvatting voor vandaagDe temperaturen lopen heel snel op naar extreme waarden van 32 tot 38 graden. Er zijn enkele wolken mogelijk, maar dat het tot een bui zou komen is erg onwaarschijnlijk (maar toch niet helemaal onmogelijk). In de namiddag gaat de zuidelijke wind draaien naar het westen en komt er wat verluchting en verlichting in de hitte.

Geert, woensdag 24 juli, 06.55 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!