Weerpraatje van dinsdag 23 juli:

Extraatje: hoe komt het dat het zo warm kan worden

 

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied boven Europa heeft zich snel opgebouwd en trekt geleidelijk richting Scandinavië. Tegenspeelster van dienst is een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Beide systemen liggen ideaal om zeer warme lucht vanuit het zuiden onze richting uit te sturen. Aan de voorzijde van het laag zit een vore (buienlijn) en enkele fronten. Deze vore nadert ons morgen al en kan zorgen voor wat onstabiliteit. Tegelijk wordt nog warmere lucht aangevoerd waarbij donderdag de warmste lucht tot bij ons geraakt. Vrijdag en het komende weekeind zitten we dan onder invloed van dat laag dat die fronten tot over ons stuurt. Vanaf maandag werpt het hogedrukgebied van de Azoren een nieuwe uitloper onze richting uit die dan volgende week voor een hervatting van het zomerse weer zou gaan zorgen.

Vandaag is de tweede hele warme dag. Gisteren noteerden we al 30’ers in de zuidelijke gemeenten van de regio, vooral in West-Vlaanderen. Vandaag wordt die 30 graden op grote schaal overschreden. De temperaturen schieten omhoog en zitten rond of kort na de middag al rond 30 graden. Vanmiddag pieken we dan rond 32-33 graden, in de steden misschien nog wat meer. Aan zee komt er later tijdelijk een zeebries te staan (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). Die zorgt daar dan tijdelijk voor wat afkoeling, maar veel minder dan 25 tot 27 graden wordt het toch niet. Landinwaarts staat een zuidelijke wind die zwak tot matig waait.

Vanavond koelt het weer heel traag af. Het gaat nog trager dan gisteren en uiteindelijk wordt het niet veel minder dan 17 tot 18 graden landelijk tot 20 graden en meer in de steden. Dat wordt dus moeilijk slapen, zeker in de steden die als hitte-eilanden meer warmte vasthouden. Tegen het eind van de nacht zijn enkele wolkenvelden mogelijk.

Morgen wordt het nog warmer dan vandaag. De maxima halen dan landinwaarts zonder veel moeite 33 tot 36 graden of zelfs meer. Er is wel een kanttekening. De vore die vanaf het westen dichterbij komt (zie inleiding) zorgt er al van in de ochtend voor dat er een paar wolkenvelden zijn. Daar zou zelfs een buitje kunnen uit vallen. Zelfs morgenochtend al. Dat gaat dan om buitjes die zich vormen op middelbaar niveau waarbij de meeste neerslag niet eens de grond bereikt en verdampt in de droge lucht, maar toch. Het zou kunnen. Overdag is het dan vrij zonnig want de meeste wolken verdwijnen weer, maar de neiging tot onstabiliteit blijft. Het mag zeker niet verbazen als er toch links of rechts door de grote hitte een (onweers)bui zou opduiken. De wind is morgen overal eerst zuid, maar in de loop van de dag kan een zeebries weer voor wat welgekomen afkoeling zorgen in de kustregio’s. Die kan in de loop van de dag wat verder landinwaarts geraken. Zeker op dat zeebriesfront is ook weer een enkele bui niet uitgesloten.

De nacht van woensdag op donderdag wordt ook historisch warm met temperaturen die een flink stuk in de 20 graden blijven zitten. Lokaal en zeker in de steden gaan we zelfs niet onder 25 graden geraken. De kans op een lokaal (onweers)buitje blijft bestaan.

Ook donderdag wordt een bijzonder hete dag. Het is opnieuw erg zonnig, al zijn er dan ook wel een paar wolkenvelden mogelijk. Ook dan is het niet uitgesloten dat er door de grote hitte een lokaal klein warmte-onweer losbreekt. Ook donderdag zou dat later op de dag wel kunnen gebeuren, maar zeker niet grootschalig. Die vore ligt nog steeds in de buurt, maar is minder uitgesproken dan op woensdag én ligt ook weer iets westelijker. De wind is dan ook overal weer zuid geworden en een zeebries is veel minder waarschijnlijk. Daardoor wordt donderdag zo goed als zeker nog iets warmer dan op woensdag met maxima die opnieuw ruim de 35 graden halen en overschrijden en ergens eind de 30 graden gaan eindigen. Vele plekken noteren donderdag landinwaarts maxima van 36 tot 38 graden of zelfs meer. Zou een 40 graden kunnen …? Misschien dat we die ergens in Vlaanderen in een stad toch wel zien opduiken, wie weet.  

In de nacht naar vrijdag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe wanneer die vore vanuit het westen in beweging komt en ons gaat passeren. Sowieso wordt dat ook weer een nacht met erg hoge minima. Op vrijdag is de wind dag gedraaid naar het westen en kan minder warme zeelucht ons bereiken waarbij de hitte er uit gaat en we opnieuw adem zullen kunnen halen. De maxima zullen dan ergens tussen 21 en 25 graden uitkomen. Er kunnen dan enkele verspreide buien vallen, maar veel duidelijkheid daarrond is er nog niet.

In het weekeind wordt het minder warm. We krijgen dan maxima die zowel zaterdag als zondag ergens tussen een 21-23 graden zitten aan de kust tot rond een 23 tot 26 graden landinwaarts. Het is dan wel een stuk wisselvalliger met zowel op zaterdag als op zondag kans op een aantal verspreide buien. Zondag zou de koelste dag worden. Ook daar: de details zijn op dit moment onduidelijk omdat een paar zwakke fronten pas op de plaats maken en niet echt goed doortrekken naar het oosten. Wordt vervolgd.

Begin volgende week bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op. Dat heeft dan opnieuw fraai zomerweer in de aanbieding voor ons.

Samenvatting voor vandaagErg zonnig met amper of geen wolken en temperaturen die snel de weg naar de 30 graden vinden. Maxima rond 32-33 graden landinwaarts. Aan zee komt er vanmiddag tijdelijk een zeebries te staan waarbij het daar enkele graden afkoelt tot aangename maxima van 26-27 graden. Landinwaarts blijft het heet met een zwakke tot matige zuidelijke wind. Er volgt een bijzonder warme avond en nacht.

Geert, dinsdag 23 juli, 06.50 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!