Weerpraatje van maandag 22 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied bouwt zich snel op boven Europa. Het zorgt ervoor dat storingen op een verre afstand gehouden worden en staat garant voor aanvoer van warme zuidelijke lucht. In de loop van de komende 48 uur gaat dit hoog zich geleidelijk met zwaartepunt richting Scandinavië verplaatsen. Tegelijk nadert een Atlantisch laag de Britse Eilanden. Die twee gaan er samen voor zorgen dat er tegen het midden van de week een zeer diepe zuidelijke stroming op gang komt waarmee extreem hete lucht tot over onze regio geblazen wordt. Het is zelfs zo dat de warmste lucht net tot over West-en Oost-Vlaanderen lijkt te gaan komen op woensdag / donderdag. In de loop van donderdag / vrijdag komt een zwak koufront van het westen uit binnengerold en zal de meest hete lucht geleidelijk weg geblazen worden.

Vandaag is al de eerste dag waarin deze set-up zijn invloed al laat gelden. Er is heel veel ruimte voor de zon, maar er zijn verspreid over de dag ook perioden met hoge sluierwolken (kijk uit voor eventuele optische verschijnselen daarin zoals bijzonnen: https://youtu.be/nrEqOUgNa-o). Die hangen samen met een zwak warmtefront wat passeert en dat de voorste begrenzing vormt van de extreem warme lucht die naar ons onderweg is. Hoewel die heetste lucht er dus nog niet is, kan het ook vandaag al heel warm worden. In de loop van de dag noteren we maxima die gemakkelijk oplopen naar 25 tot 27 graden aan zee en tot eind de 20 graden landinwaarts. Lokaal noteren we daarbij zeker en vast al een eerste 30’er. Er staat daarbij een eerst zwakke, later toch tijdelijk matige wind uit een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek. Aan de kust kan er vanmiddag tijdelijk een wind van zee gaan waaien; zeebries dus (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s).

Vanavond koelt het dan ook maar heel traag af. Er loopt steeds warmere lucht binnen zodat de temperaturen in de avond nog zeer lang boven de 20 graden gaan blijven hangen. Het is daarbij licht bewolkt tot helder en tegen de ochtend hebben we nog steeds 15 graden over landelijk tot een 17-18 in de steden.

Morgen krijgen we dan zo goed als overal dikke tropische temperaturen. Met opnieuw heel veel zon schieten de temperaturen de hoogte in. Er is ook morgen amper bewolking. De wind zit daarbij gebeiteld in een zuidelijke richting en waait zwak tot matig. Ook aan zee dus het is nog maar de vraag of de zeebries er morgen wel in komt. De maxima halen dan ook gemakkelijk zelfs aan de kust 30 graden, terwijl dat landinwaarts rond een 33 tot 35 graden zal zijn. En dan moet de hitte nog komen …

Na een zeer warme nacht met minima die zelfs niet eens meer onder de 20 graden gaan uitkomen, wordt het woensdag onmenselijk heet! Met opnieuw zeer veel zon wordt het historisch heet waarbij het zo goed als zeker is dat we niet all-time temperatuurrecords gaan neerzetten. De maxima hebben er dan geen enkele moeite mee om over de 35 graden te gaan en schieten door naar 36 tot 38 graden. Er staan in zo goed als alle weermodellen zelfs cijfers die rond 38 tot meer 40 graden uitkomen! Dat zijn temperaturen waarvan we ons moeten afvragen of dat überhaupt wel mogelijk is, maar gezien de setting en de voorgeschiedenis, lijkt dat best haalbaar. Ondanks de verspreide buien van zaterdag, is het immers nog steeds zeer droog zodat werkelijk alle beschikbare zonne-energie naar opwarming kan gaan en zo goed als niets naar verdamping. Daarbij zitten we in de warmste periode van het jaar en hebben we een aanvoer van zeer warme lucht, dus dat er bijzonder hoge maxima gaan genoteerd worden, is zeker. De vraag is hoe hoog precies, maar in elk geval té hoog om nog gezond te zijn.

De nacht van woensdag op donderdag wordt ook historisch warm met temperaturen tussen 21 en 26 graden …!

Ook donderdag wordt een bijzonder hete dag. Het is opnieuw erg zonnig, al zijn er dan ook wel een paar wolkenvelden mogelijk. Het is zelfs niet uitgesloten dat er woensdagavond laat of in de nacht naar donderdag door de grote hitte een lokaal klein warmte-onweer losbreekt. Ook donderdag zou dat later op de dag wel kunnen gebeuren, maar zeker niet grootschalig. De maxima schieten ook donderdag weer zeer gemakkelijk door naar 35 graden en meer, maar er is wel een onzekere factor. Er ligt een zwakke vore voor de kust en die komt in de loop van de dag landinwaarts. Daarop zit een draaiing van de wind naar het westen waarachter minder warme zeelucht zit. Afhankelijk van hoe laat die wind draait, kan het in de loop van de middag wel gaan afkoelen, maar nogmaals: die timing is niet zeker. Voor hetzelfde geld draait de wind pas laat op donderdag. Mogelijks gaat die draaiing van de wind dus ook gepaard met een lokale bui, maar tot grootschalige regen- of onweersbuien komt het zeker niet. Het koelt grotendeels geruisloos af.

Op vrijdag is de wind dag gedraaid naar het westen en kan minder warme zeelucht ons bereiken waarbij de hitte er uit gaat en we opnieuw adem zullen kunnen halen. De maxima zullen dan ergens tussen 21 en 25 graden uitkomen.

In het weekeind houdt het zomerse weer gewoon aan. Het is dan wel ‘normaal’ zomers met maxima die zowel zaterdag als zondag ergens tussen een 21-23 graden zitten aan de kust tot rond een 23 tot 26 graden landinwaarts.

Samenvatting voor vandaagVrij zonnig tot zonnig al zijn er ook wel wat sluierwolken. De maxima komen erg hoog uit en zitten vanmiddag landinwaarts al dicht tegen of rond de 30 graden aan. Aan zee rond 26-27 en daar komt later een zwakke zeebries opzetten. De wind landinwaarts waait zwak uit het zuiden.

Geert, maandag 22 juli, 06.40 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!