Weerpraatje van zaterdag 20 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden verliezen snel weer de greep op ons weer. In de plaats daarvan gaat de luchtdruk boven Europa zeer snel stijgen en komen we onder invloed van een zich snel opbouwend Europees hoog. Dat bouwt zich sterk uit de komende dagen en trekt dan geleidelijk aan richting Scandinavië waar het in de tweede helft van de week aankomt. In combinatie met lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan die richting de Britse Eilanden opdringen, zorgt dat bij ons voor een zeer diepe zuidelijke stroming met aanvoer van extreem warme lucht. Ergens in de loop van donderdag dringt dan toch een front door vanuit het westen (maar die timing is erg onzeker) waarna dan tegen het eind van de week koelere westelijke zeelucht ons opnieuw kan bereiken. Voor die tijd krijgen we echter met extreem warme lucht te maken.

De set-up van deze stelling begint vandaag al. De buiige fronten van gisteren zijn al lang ver weg getrokken en we houden het vandaag dan ook weer overal droog. Er zijn wel nog een aantal wolkenvelden, vooral in de ochtend, maar die verdwijnen geleidelijk wel. Toch blijven er wel redelijk wat hoge sluierwolken over, maar de zon komt daar in de regel wel vrij goed doorheen. De temperaturen lopen al snel op en vanmiddag halen we landinwaarts weer gemakkelijk een zomerse temperatuur van 25 graden of zelfs nog wat meer. Aan zee noteren we dan rond een 23 graden. De eerst nog wat west georiënteerde wind, draait al snel naar zuidwest en waait eerst zwak, later tijdelijk matig. Zeker aan de kust.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht tot wisselend bewolkt. Er zijn vooral een aantal hoge wolkensluiers. In de avond koelt het daarbij langzaam af, in de nacht kan dat al wat sneller gaan. Uiteindelijk noteren we tegen de ochtend minima die uitkomen rond waarden van een 13-14 graden.

Morgen gaan we al naar hitte. Een zuidelijke wind voert dan nog warmere lucht aan. De temperaturen schieten dan ook de hoogte in en pieken dan eind de 20 graden met misschien lokaal al een eerste tik tegen een 30’er. Zeker in de steden landinwaarts gaan we gemakkelijk de 30 graden al hier en daar halen en zelfs lichtjes overschrijden. Daarbij is er veel zon, al is er ook morgen zeker nog de nodige hoge sluierbewolking. Die kan per momenten zelfs vrij dik worden. Aan zee is er in de loop van de dag misschien een lokale zeebries, al zal die niet al te ver landinwaarts geraken want de zuidelijke achtergrondstroming is sterk genoeg om die tegen te houden.

Vanaf dan loopt het wat de temperaturen betreft, eigenlijk gewoon mis. Dinsdag noteren we zo goed als overal 30 graden en meer. Een zuidelijke wind voert erg warme lucht aan waarbij de maxima snel oplopen en het al gauw tropisch warm wordt. We kunnen landinwaarts dinsdag maxima noteren van rond 33 tot 35 graden. Ook aan zee wordt het dan weer erg warm want een aflandige zuidelijke wind houdt de zeebries zeer beperkt.

Woensdag en donderdag zal de hitte dan uitlopen op moordende temperaturen. Op beide dagen worden temperaturen berekend van 35 graden en meer! De allerhoogste pieken zitten zelfs dicht tegen waarden aan die eigenlijk klimatologisch zo goed als onmogelijk zijn voor onze regio’s, maar toch. Ze staan er. Ook vandaag worden er op woensdag en donderdag pieken berekend die landinwaarts gemakkelijk eind de 30 graden zouden gaan zitten. Als dat scenario doorgaat, dan zijn dat geen zomertemperaturen meer, maar dat wordt dus voor die dagen ondraaglijke en zelfs ronduit gevaarlijke hitte. Het zit er dik in dat we dan ook record hoge temperaturen gaan noteren voor onze regio.

Er is wel enige onzekerheid voor donderdag te bespeuren. Dat is de dag waarop de hitte gaat omslaan naar een meer westelijke stroming en de manier en het moment waarop dat gaat gebeuren, is niet zeker. Een enkel model geeft woensdag in de avond al een kleine kans op een regen- of onweersbui. Anderen geven dat donderdag en nog andere geven totaal niets en een geruisloze overgang naar minder warm weer. Het zal van details afhangen. Komt het front waarachter de wind draait al vroeg op donderdag door, dan wordt het op die dag niet zo extreem warm. Vertraagt alles wat, dan kan inderdaad ook donderdag nog een snikhete dag worden. Het is te vroeg om daar al vaste uitspraken over te doen, maar hou rekening met zeker één (woensdag) en mogelijk twee extreem hete dagen.

Op vrijdag zal de wind dan draaien naar het westen en kan minder warme zeelucht ons bereiken waarbij de hitte er uit gaat en we opnieuw adem zullen kunnen halen.

Samenvatting voor vandaagDroog met eerst nog een aantal wolkenvelden. Geleidelijk aan komt er meer en meer ruimte voor de zon. Het wordt alweer zomers warm met maxima tussen 22-23 graden vlak aan zee tot 25 landinwaarts. De wind is west, draaiend naar zuidwest en waait zwak tot matig.

Geert, zondag 21 juli, 09.30 uur.

 

Deze keer kijken we in de natuurminuut naar de prachtige blauwe korenbloem. 

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!