Weerpraatje van zaterdag 20 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Brits lagedrukgebied stuurt vandaag een paar onweerachtige storingen over onze regio. Vanaf morgen stuurt het Azorenhogedrukgebied een uitloper over onze omgeving en die bouwt snel uit tot een volledig zelfstandig hoog. Dat hoog ligt dan begin volgende week boven onze omgeving en Centraal Europa en trekt noordwaarts. Samen met lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden zorgt dat bij ons voor een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van extreem warme lucht. Het hoog komt uiteindelijk later in de week boven Scandinavië terecht. Tegen donderagavond / vrijdag gaat hierdoor de wind bij ons dan naar het westen draaien en wordt de hitte afgelost door minder warme zeelucht.

Vandaag zijn er enorme regionale verschillen te verwachten. Vanochtend trok en trekt een onweerachtige storing door. Die is West-Vlaanderen vrij snel gepasseerd, maar de staart van het systeem sleept wat langer over de noordelijke grensgemeenten van beide provincies en vooral het Meetjesland krijgt in de slipstream van het systeem enkele actieve regen- en onweersbuien waarbij daar lokaal enkele tientallen liters water kan vallen per vierkante meter. In het zuiden is het veel droger en ook de kustregio kreeg niet veel van de buien te pakken. Die buien trekken langzaam verder zuidoostwaarts waarbij lokaal nog flinke buien met regen en onweer kunnen opduiken.

Na deze eerste lijn kan het tijdelijk wat opklaren en kan het zelfs tijdelijk een 22 tot 24 graden worden, maar dat blijft niet zo. Er nadert een tweede storing – een koufront – en dat zorgt dan in de eerste helft van de middag weer voor een aantal regen- en onweersbuien die van west naar oost gaan trekken. Opnieuw kunnen dat felle buien zijn, maar opnieuw is het onmogelijk te zeggen waar de felste buien vallen. De voorkeur lijkt weer de noordelijke helft van de regio te worden en aangezien de buien al activerend oostwaarts trekken, is de kans op buien het grootste landinwaarts. Nadien wordt de wind west en voert tijdelijk minder warme lucht aan.

Vanavond en vannacht is het dan ook meestal droog, al is een enkele drup of lichte bui in de avond al niet onmogelijk. In de nacht is het sowieso droog met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13-14 graden.

Morgen blijft het volledig droog. De buienkansen zijn dan verdwenen en we krijgen met een naar zuid draaiende wind weer fors warmere lucht binnen. De maxima kunnen dan weer tussen 24 en 26-27 graden uitkomen bij veel zon al zijn er zeker ook nog de nodige wolkenpartijen aanwezig.

Dat loopt dan maandag uit op hitte. Een zuidelijke wind voert dan nog warmere lucht aan. De temperaturen schieten maandag al de hoogte in en pieken dan eind de 20 graden met misschien lokaal al een eerste tik tegen een 30’er. Zeker landinwaarts gaan we gemakkelijk de 30 graden al hier en daar halen en zelfs lichtjes overschrijden.

Dinsdag noteren we zo goed als overal 30 graden en meer. Een zuidelijke wind voert erg warme lucht aan waarbij de maxima snel oplopen en het al gauw tropisch warm wordt. We kunnen landinwaarts dinsdag maxima noteren van rond 32-33 graden. Misschien nog wat meer … Ook aan zee wordt het trouwens op beide dagen erg warm want een aflandige zuidelijke wind houdt de zeebries zeer beperkt.

Woensdag en donderdag zou de hitte dan uitlopen op moordende temperaturen. Op beide dagen worden nu zo goed als door alle modellen temperaturen berekend van 35 graden en meer! De allerhoogste pieken in de modellen zitten zelfs dicht tegen waarden aan die eigenlijk klimatologisch zo goed als onmogelijk zijn voor onze regio’s, maar toch. Ze staan er. Op woensdag en donderdag worden pieken berekend die gemakkelijk eind de 30 graden zouden gaan zitten. Als dat scenario doorgaat, dan zijn dat geen zomertemperaturen meer, maar dat wordt dus voor die dagen ondraaglijke en zelfs ronduit gevaarlijke hitte.

Op vrijdag zou de wind gaan draaien naar het westen en zou koelere zeelucht ons kunnen bereiken waarbij de hitte geruisloos zou weg geblazen worden.

Samenvatting voor vandaagEen wisselvallige dag. Een eerste lijn met regen- en onweersbuien trok / trekt door in de ochtend. Na tijdelijk een drogere periode met opklaringen, volgt dan in de eerste helft van de middag een tweede lijn met buien. Later in de middag wordt het droog en klaart het op vanaf de kust. Maxima desondanks tussendoor toch even tot 22-24 graden.

Geert, zaterdag 20 juli, 10.00 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!