Weerpraatje van vrijdag 19 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedrukgebieden ten westen en ten noorden van de Britse Eilanden, beïnvloeden ons weer. Ze zorgen bij ons voor een anticyclonale stroming waarbij enkele storingen onze kant op geduwd worden. Aan de voorzijde ervan wordt er vandaag opnieuw warme zuidelijke lucht aangevoerd. Morgen trekken daarin een paar storingen mee. Vanaf zondag stuurt het Azorenhogedrukgebied een uitloper over onze omgeving en die bouwt snel uit tot een volledig zelfstandig hoog. Dat hoog ligt dan begin volgende week boven onze omgeving en Centraal Europa en trekt noordwaarts. Samen met lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden zorgt dat bij ons voor een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van zeer warme lucht. Het hoog komt uiteindelijk boven Scandinavië terecht waarbij de vraag dan is hoe lang het stand houdt tegen opdringerige koelere oceaanlucht die vanaf het westen nadert. Er zijn dan ook drie duidelijke fasen in het komende week: vandaag zomers, morgen wisselvallig en dan de hitte.

Vandaag krijgen we een zomerdag. De ochtend verloopt zonnig met flinke opklaringen. De temperaturen lopen dan ook snel op en halen vanmiddag waarden tussen 24 en 26 graden landinwaarts, rond 23 graden aan de kust. Vanmiddag neemt dan de bewolking geleidelijk aan toe en krijgt de zon het gaandeweg wat moeilijker. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en gaat zwak tot matig waaien in de ochtend. Vanmiddag is die dan matig. Aan zee kan er misschien lokaal en tijdelijk wat zeebries opduiken.

Vanavond en vannacht is het eerst nog meestal droog, al is een enkele drup of lichte bui in de avond al niet onmogelijk. Tegen de ochtend schuiven er steeds meer wolken binnen en loopt de kans op wat regen of een bui verder op. Het is erg zacht met minima rond 15-16 graden tegen de ochtend.

Morgen trekt er dan in de ochtend een eerste front – een warmtefront – door en dat lijkt toch vrij actief te gaan worden. Op die passage kan het enige tijd gaan regenen of zijn een aantal regen- en onweersbuien mogelijk. Daarna kan het tijdelijk wat opklaren met temperaturen die snel naar een 22-23 graden kunnen oplopen. Het front wordt in de namiddag door een tweede front gevold met opnieuw een aantal buien of wat regen. Dat tweede front trekt in de namiddag snel landinwaarts waarna dan in de late middag en tegen de avond nieuwe opklaringen doorbreken vanaf de kust. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden, een beetje afhankelijk van hoe snel de opklaringen binnen lopen en hoe breed ze nog gaan uitvallen, maar veel meer dan 21-22 graden zal het dan niet meer worden. ’s Avonds is het droog en ook in de nacht naar zondag blijft het droog, maar in de opklaringen koelt het wel sneller af. De wind tenslotte kan morgen in de loop van de dag matig, aan zee zelfs vrij krachtig worden, uit een zuidwestelijke, later westelijke hoek.

Zondag blijft het volledig droog. De buienkansen zijn dan verdwenen en we krijgen met een naar zuid draaiende wind weer fors warmere lucht binnen. De maxima kunnen dan weer tussen 24 en 26-27 graden uitkomen bij veel zon.

Dat loopt dan maandag uit op hitte. Een zuidelijke wind voert dan nog warmere lucht aan. De temperaturen schieten maandag al de hoogte in en pieken dan eind de 20 graden met misschien lokaal al een eerste tik tegen een 30’er.

Dinsdag noteren we zo goed als overal 30 graden en meer. Een zuidelijke wind voert erg warme lucht aan waarbij de maxima snel oplopen en het al gauw tropisch warm wordt. We kunnen landinwaarts dinsdag maxima noteren van rond 32-33 graden. Misschien nog wat meer … Ook aan zee wordt het trouwens op beide dagen erg warm want een aflandige zuidelijke wind houdt de zeebries zeer beperkt.

Het vervolg op woensdag is nog steeds onzeker. De kans is erg groot dat we ook dan nog 30 graden en meer noteren, maar alles zal afhangen van hoe snel en of een onweerachtige storing van het westen uit binnen zal lopen en of die binnen loopt en dan nog: hoe actief die zal zijn. Voor hetzelfde geld hebben we dinsdagavond al afkoeling met of zonder buien of pas donderdag. Alle mogelijke scenario’s liggen daarbij op tafel, dus het is even afwachten hoe dit verder zal verlopen. Meest waarschijnlijk is op vandaag dat de hitte nog even doortrekt tot en met woensdag / donderdag en dat daarna een geruisloze “afkoeling” volgt tegen het eind van de week.

Samenvatting voor vandaageen zomerse vrijdag. Het is eerst erg zonnig met snel oplopende temperaturen die vanmiddag rond een zomerse 25 graden uitkomen. Daarbij neemt dan geleidelijk de bewolking toe. De wind waait daarbij zwak, later matig uit het zuidwesten.

Geert, vrijdag 19 juli, 06.45 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!