Weerpraatje van donderdag 18 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden duwt een paar zwakke fronten over onze regio. Op vrijdag profiteren we dan tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk waarna een nieuw lagedrukgebied opnieuw een front doorduwt dat tussen vrijdag en zaterdag overdag over ons heen trekt. Vanaf zondag zorgt een nieuw hogedrukgebied boven Europa, samen met een laag boven de Britse Eilanden, voor een zich installerende diepe zuidelijke stroming met aanvoer van heel warme lucht vanaf begin volgende week. Dat nieuwe hoog nestelt zich later boven Scandinavië en dan is het de vraag hoe lang het zal weerstaan aan een verder opbouwende druk van storingen en lagedrukgebieden die vanaf het westen proberen op te dringen.

Zoals verwacht, wordt het vanaf vandaag eerst een aantal dagen onstabieler. Vandaag trekken er in de loop van de dag een drietal zwakke frontale systeempjes door. Een eerste zwak koufront, trekt vanochtend al van west naar oost en zorgt ervoor dat de dag zwaar bewolkt begint. Er kan daar lokaal een klein buitje op vallen, maar de neerslagactiviteit is er zo goed als uit. Daarna krijgen we dan een wisselend tot zwaar bewolkte episode met temperaturen die oplopen naar 21-22 graden aan zee tot 23-24 elders. De wind waait daarbij matig uit zuidwestelijke hoek. Tegen het eind van de middag trekken dan nog twee zwakke occlusiefrontjes door. Daarop is de kans op een lokale bui wat groter, maar toch kleiner geworden ten opzichte van gisteren. De kans op een eventuele bui is het grootste in de tweede helft van de middag en wordt groter naarmate de frontjes landinwaarts trekken. Er is een kleine kans dat daar een donderklap tussen zit. De wind trekt later naar een meer westelijke hoek.

Vanavond en vannacht is de buienkans weer verdwenen en is het rustig en afwisselend bewolkt met opklaringen. De minima dalen tegen het eind van de nacht tot omstreeks 13-14 graden.

Morgen blijven we in warme zomerse lucht zitten met maxima rond 22 tot 25 graden. Opnieuw een graadje meer dan vandaag dus doordat de wind weer meer zuid wordt. Het blijft echter licht onstabiel. Ook morgen wisselen wolkenvelden en zonnige perioden af. De zon komt er zeker in de eerste helft van de dag wel veel beter voor dan vandaag. Later in de is het niet uitgesloten dat er ergens toch een lokale regen- of onweersbui de kop opsteekt. Zeker tegen de avond wanneer een volgende zwakke storing nadert.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft de kans op een bui vrij groot. Zaterdag trekt er dan een front door en dat lijkt zoals de zaken er nu voor staan, toch vrij actief te gaan worden. In de ochtend komt dat binnen aan zee en trekt dan al activerend oostwaarts. Op die passage kan het enige tijd gaan regenen of zijn een aantal regen- en onweersbuien mogelijk. Het front trekt in de namiddag snel landinwaarts waarna opklaringen doorbreken vanaf de kust. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden, een beetje afhankelijk van hoe snel de opklaringen binnen lopen en hoe breed ze nog gaan uitvallen, maar veel meer dan 21 tot 23 graden zal het niet worden.

Zondag blijft het volledig droog. De buienkansen zijn dan verdwenen en we krijgen met een naar zuid draaiende wind weer fors warmere lucht binnen. De maxima kunnen dan weer tussen 24 en 26-27 graden uitkomen bij veel zon.

Dat loopt dan maandag uit op hitte. Een zuidelijke wind voert dan nog warmere lucht aan. De temperaturen schieten maandag al de hoogte in en pieken dan eind de 20 graden met misschien lokaal al een eerste tik tegen een 30’er.

Dinsdag noteren we zo goed als overal 30 graden en meer. Een zuidelijke wind voert erg warme lucht aan waarbij de maxima snel oplopen en het al gauw tropisch warm wordt.

Het vervolg op woensdag is onzeker. De kans is erg groot dat we ook dan nog 30 graden en meer noteren, maar alles zal afhangen van hoe snel en of een onweerachtige storing van het westen uit binnen zal lopen. Voor hetzelfde geld hebben we dinsdagavond al afkoeling met buien of pas donderdag. Het heeft dan ook geen zin ferme uitspraken te doen over wat er verder volgende week zal gebeuren (zie ook inleidende bespreking drukverdeling).

Het algemene scenario voor de komende dagen is: vandaag licht wisselvallig, morgen weer tijdelijk stabieler, zaterdag doortocht van een storing en vanaf zondag snelle opbouw naar hitte waarbij niet zeker is hoe lang die het vol houdt.

Samenvatting voor vandaagLicht wisselvallig. Veel wolken met enkele zonnige perioden. Grootste kans op een bui (met onweer?) in de tweede helft van de middag. Maxima rond 21 tot 24 graden bij een vooral later op de dag aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 18 juli, 06.50 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!