Weerpraatje van woensdag 17 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zwak hogedrukgebiedje boven het noorden van Nederland trekt geleidelijk aan weg richting Duitsland. Boven de Britse Eilanden daalt tegelijk de luchtdruk op nadering van een Atlantisch lagedrukgebied. Aan de voorzijde daarvan krijgen we vandaag de aanvoer van warmere zuidelijke lucht. Dat laag stuurt ook enkele zwakke fronten onze kant op. Tegen vrijdag / zaterdag wordt het door een tweede laag gevolgd met ook enkele zwakke fronten. Boven het Europese vasteland blijft daarbij de luchtdruk vrij hoog. Door deze setting krijgen we de komende dagen een zuidelijke aanvoer van vrij warme lucht, maar door de doortocht van die zwakke fronten is het wel onstabiel met kans op een bui. Vanaf het weekeind stijgt de luchtdruk boven Europa verder en volgende week vormt zich boven Scandinavië een sterk hoog. Daardoor zou dan volgende week de poort naar hitte weer open gaan die vanuit Zuid-Europa tot bij ons geblazen wordt …

Voor vandaag is die hitte nog niet aan de orde, maar krijgen we wel een mooie zomerdag. Die start lokaal wel met wat nevel of een mistbank, maar dat wordt snel opgeruimd en dan is de zon aan zet. Die blijft de hele dag volop schijnen. Enkel landinwaarts is er later vandaag kans op enkele stapelwolken. De temperaturen schieten daarbij weer omhoog en gaan naar 24 tot 26 graden landinwaarts en tot rond 22-23 graden aan de kust. Daarbij staat een zwakke zuidwestelijke wind; aan de kust komt er vanmiddag dan ook een zwakke zeebries te staan.

Vanavond koelt het dan vervolgens heel traag af. Het is laat in de avond als we onder de 20 graden gaan uitkomen, maar uiteindelijk daalt het kwik tegen de ochtend toch tot rond een 12-tal graden. De wind blijft zwak en is zuid tot zuidwest. Eerst hebben we een heldere hemel, maar tegen de ochtend neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe.

Morgen waait de wind dan uit het zuiden tot zuidwesten. Daarmee wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd en gaan we flink de 20 graden overschrijden, zelfs weer richting een zomerse 25 graden in de loop van de dag, al zullen we die misschien net niet bereiken en zullen we met 23-24 graden moeten tevreden zijn. Het is immers niet meteen stabiel want er zijn ook dan afwisselend bewolkte en zonnige perioden. Er trekken immers twee zwakke frontjes door. Een eerste passeert al in de ochtend, een tweede komt er tegen de avond aan. Beide zorgen ervoor dat er een verhoogde kans is op de vorming en het voorkomen van een lokale bui. Een eerste bui zou dus al in de ochtend kunnen vallen en de hele dag door blijft er een kans op het voorkomen van een enkele bui, zelfs met een donderklap.

Ook op vrijdag blijven we in die warme zomerse lucht zitten met maxima rond 22 tot 25 graden, maar het blijft wat onstabiel. Ook dan wisselen wolkenvelden en zonnige perioden af en is het niet uitgesloten dat er ergens later op de dag toch een lokale regen- of onweersbui de kop opsteekt. Zeker tegen de avond wanneer een volgende zwakke storing nadert. Ook in de nacht naar zaterdag blijft de kans op een bui vrij groot.

Een zelfde verhaal moeten we in het weekeind schrijven. Ook dan is het aanhoudend zomers warm, maar niet volledig stabiel. Er is vooral zaterdag in de eerste helft van de dag een verder oplopende kans dat het hier of daar tot een regen- of onweersbui kan komen. Daarbij is het ook dan niet altijd even zonnig. Later op zaterdag nemen de buienkansen weer af en klaart het flink op vanaf de kust.

Zondag blijft het volledig droog. De buienkansen zijn dan verdwenen en we krijgen met een naar zuid draaiende wind weer fors warmere lucht binnen. De maxima kunnen dan weer een flink stuk boven de 25 graden uitkomen.

Dat loopt dan waarschijnlijk vanaf maandag uit op hitte. Een zuidelijke wind voert dan nog warmere lucht aan waarbij de kansen op een hittegolf weer opduiken. Maandag tot en met het midden van de week is de kans op het scoren van 30’ers weer zeer groot.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt de mooiste dag van de week met volop zon en zomerse maxima tot rond 25 graden landinwaarts. Er is veel zon met landinwaarts gaandeweg enkele stapelwolkjes. De wind waait daarbij zwak uit het zuidwesten, aan de kust staat vanmiddag een zeebriesje (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s)

Geert, woensdag 17 juli, 06.35 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!