Weerpraatje van dinsdag 16 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds bepaalt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden ons weer. Het heeft een uitloper over de Noordzee die langzaam dichter bij ons schuift. Het Britse hoog wordt daarbij geleidelijk naar het zuiden geduwd terwijl de uitloper tegen het midden van de week een klein apart filiaal boven het noorden van Duitsland krijgt. Daardoor wordt de eerst nog noordelijke stroming met enkele restanten van storingen, de pas afgesneden en draait de stroming de komende 24 uur naar het zuidwesten. Vervolgens proberen lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen, maar door drukstijgingen boven het Europese continent, worden die tegen gehouden. Ze sturen wel enkele fronten voor zich uit die in de tweede helft van de week geleidelijk van het westen dichterbij schuiven.

Vandaag start net als de voorbije dagen opnieuw grijs. Er is de afgelopen nacht weer heel wat lage bewolking vanaf de Noordzee binnen gelopen. Die moet vanochtend dan ook eerst opgelost geraken en zoals we dat de voorbije dagen ook telkens al zagen, gaat dat absoluut niet vlot. Integendeel. Toch raakt de zon er later in de ochtend en vanaf de middag nu wel degelijk door. De bewolking is minder dik en verder boven de Noordzee zitten ook al opklaringen klaar. Bovendien waait de wind nog maar zwak uit een meer noordwestelijke richting die in de loop van de dag westelijker wordt. Daardoor wordt de aanvoer van over zee ook afgesneden. Vanmiddag is het dan eerst wisselend, tegen de late middag / avond zelfs licht bewolkt geworden. De maxima lopen dan ook op naar een 20-tal graden vlak aan de kust tot een 21 tot 22 graden landinwaarts.

Vanavond worden de opklaringen nog breder en in de nacht zijn de meeste wolken verdwenen. Het koelt in de van oorsprong vrij koele lucht gemakkelijk af naar een 8-9 graden landelijk en tot rond een graad of 10 aan zee. De wind is erg zwak en valt grotendeels weg.

Morgen lopen de temperaturen nog wat meer op. De noordelijke wind verdwijnt tegen dan helemaal en wordt zwak veranderlijk met een voorkeur voor een west tot zuidwestelijke richting. Later op de dag komt er aan de kust wel weer een zeebriesje te staan. Er is veel zon met af en toe nog wel een paar passerende wolkenvelden en we noteren maxima rond 21-22 graden aan zee, 23 tot 24 graden landinwaarts.

Donderdag waait de wind dan uit het zuidwesten. Daarmee wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd en gaan we flink de 20 graden overschrijden, zelfs richting een zomerse 25 graden. Het is dan wel niet meteen super stabiel want er zijn ook dan afwisselend bewolkte en zonnige perioden. Misschien dat het dan eindelijk ook eens tot een “echte” bui komt die zich niet beperkt tot een enkele gemeente … Zeker later op donderdag loopt de buienkans vanaf de kust verder op omdat er een zwak front nadert.

Ook op vrijdag blijven we in die warme zomerse lucht zitten met maxima rond 22 tot 25 graden, maar het blijft wat onstabiel. Ook dan wisselen wolkenvelden en zonnige perioden af en is het niet uitgesloten dat er ergens later op de dag toch een lokale regen- of onweersbui de kop opsteekt.

Een zelfde verhaal moeten we in het weekeind schrijven. Ook dan is het aanhoudend zomers warm, maar niet volledig stabiel. Er is vooral zaterdag in de eerste helft van de dag een verder oplopende kans dat het hier of daar tot een regen- of onweersbui kan komen. Daarbij is het ook dan niet altijd even zonnig. Later op zaterdag nemen de buienkansen weer af en zondag blijft het waarschijnlijk volledig droog. 

Samenvatting voor vandaag: De dag start opnieuw grijs, maar in tegenstelling tot de vorige dagen, wordt het vanmiddag vrij zonnig vanaf de kust. Tegen het eind van de dag zijn er brede opklaringen. De maxima lopen op naar 20 graden aan zee tot 22 landinwaarts. De wind blijft zwak, eerst uit het noorden, later draaiend naar noordwest tot west.

Geert, dinsdag 16 juli, 06.20 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!