Weerpraatje van maandag 15 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, schuift nog langzaam wat verder in onze richting op. Er om heen staat nog altijd een noordelijke stroming. Deze vermindert in kracht, maar daarin worden nog altijd enkele restanten van storingen mee getrokken die van over de Noordzee tot bij ons geraken met veel bewolking. Met het dichterbij schuiven van de kern van het hoog; komt de stroming de komende dagen zo goed als tot stilstand. Later in de week schuift het hoog zuidoostwaarts door en vermindert in kracht. Depressies boven de Britse Eilanden krijgen dan meer invloed op ons weer waarbij de stroming zuidwestelijk wordt en er veel zachtere lucht aangevoerd wordt in de tweede helft van de week.

Vandaag hebben we nog met een noordelijke aanvoer te maken. De noordelijke wind is wel flink afgezwakt ten opzichte van de vorige dagen en waait maar heel zwak meer vanochtend. Vanmiddag kan die dan aan zee weer matig worden, maar boven land blijft het een zwakke wind. Er wordt wel opnieuw erg veel bewolking aangevoerd met vanochtend eerst weer een gesloten deken van lage wolken. Vanmiddag breekt dat dan geleidelijk aan weer open en tegen de late middag zijn er dan weer brede opklaringen die binnen lopen. De temperaturen blijven erg gematigd en halen ook vandaag aan zee maar 18-19 graden. Landinwaarts is dat later op de dag net een graad of 20, maar ook niet veel meer. 
Het is daarbij niet uitgesloten dat er hier of daar eens een drupje regen of een heel licht buitje valt, maar die neerslag is niet of amper meetbaar. Als de grond al volledig nat wordt, is dat al een hele prestatie.

Vanavond en vannacht zien we dan net als de vorige dagen, nog maar eens de omgekeerde beweging. Vanaf de Noordzee schuiven er dan weer meer en meer wolken binnen en uiteindelijk raakt het weer zwaar bewolkt tot betrokken. Het koelt af tot rond een graad of 13 bij een zo goed als wegvallende wind.

Morgen wordt het weer gematigd zomers. De grijze ochtendwolken zijn er eerst wel nog, maar lossen veel sneller op. Er zijn dan al gauw weer brede opklaringen met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden aan de kust. Die lopen dan landinwaarts snel verder op. Morgen halen we landinwaarts al 22-23 graden.

Woensdag lopen de temperaturen nog wat meer op. De noordelijke wind verdwijnt tegen dan en wordt zwak veranderlijk met een voorkeur voor een west tot zuidwestelijke richting. Later op de dag komt er aan de kust wel weer een zeebriesje te staan. Er is veel zon met af en toe nog wel een paar passerende wolkenvelden en we noteren maxima rond 22-23 graden aan zee, 24 tot 25 graden landinwaarts.

Donderdag en vrijdag waait de wind dan uit het zuidwesten. Daarmee wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd en gaan we flink de 20 graden overschrijden, zelfs richting een zomerse 25 graden en (veel) meer tegen het eind van de week. Het is dan wel niet meteen super stabiel want er zijn ook dan afwisselend bewolkte en zonnige perioden. Misschien dat het dan eindelijk ook eens tot een “echte” bui komt die zich niet beperkt tot een enkele gemeente … Vooral vrijdag is er in de loop van de dag kans dat er een aantal echte buien opduiken, zelfs mogelijk met onweer.

In het weekeind is het aanhoudend zomers warm, maar niet volledig stabiel. Er is een verder oplopende kans dat het hier of daar tot een regen- of onweersbui kan komen. Daarbij is het ook dan niet altijd even zonnig.

Samenvatting voor vandaag: Grijs en dat kan weer lang duren. Gaandeweg de dag wordt de bewolking minder dik en vooral later in de middag zijn er dan weer (brede) opklaringen. Maxima rond 18 tot 20 graden bij een erg zwakke noordelijke wind.

Geert, maandag 15 juli, 06.35 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds zaterdag. Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!