Weerpraatje van zondag 14 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hoog met centrum boven Ierland, schuift geleidelijk op richting de Britse Eilanden. Het houdt op zijn noordoostelijke flank een koele noordelijke stroming in stand van over de Noordzee. Daarin schuiven ook vandaag en morgen nog wat restanten van storingen mee. Het hoog schuift langzaam dichterbij en bouwt zich in de eerste helft van de week geleidelijk naar onze richting uit. Later in de week wordt het zuidelijk weggeduwd en vermindert ook flink in kracht. Samen met depressies die tegen dan vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden schuiven, zorgt dat bij ons later in de week voor een zuidwestelijke aanvoer van veel zachtere lucht. Tegen volgend weekend loopt daarbij de buienkans op.

Vandaag lijkt in alle opzichten op gisteren. In de ochtend schuift er weer een heel zwak frontje dor waarop er hier en daar nog wat lichte regen of een enkele lichte bui kan vallen. Veel stelt het niet voor en de neerslag die daarop valt, is amper meetbaar. Er is daarbij veel bewolking met een matige en koele noordelijke wind. Het wordt daarbij dan ook niet warmer dan maximaal 17-18 graden. Vanmiddag worden de wolken gaandeweg weer minder dik. Vanaf de tweede helft van de ochtend schuiven er al opklaringen binnen die vanmiddag dan weer breder worden en tegen de late middag / avond schuiven er erg brede opklaringen binnen. We kunnen dan net een 18-19 graden halen aan zee tot rond een graad of 20 landinwaarts. Het lijkt er wel op dat de zon er sneller en vlotter door zal geraken dan gisteren.

Vanavond en vannacht zien we dan weer de omgekeerde beweging. Vanaf de Noordzee schuiven er dan weer meer en meer wolken binnen en uiteindelijk raakt het weer zwaar bewolkt tot betrokken. Het koelt af tot rond een graad of 13 bij een dan nog zwakke wind uit het noorden.

Morgen wordt ook nog een koele dag met eerst nog redelijk wat bewolking. Die lost echter sneller op dan in het weekeind en dan krijgen we toch geleidelijk meer opklaringen. Het is niet onmogelijk dat er dan toch eerst ook nog een enkele spat regen valt, maar net als vandaag en gisteren, is dat amper meetbaar. De maxima komen niet veel van hun plaats al halen die wel een graadje meer doordat er meer zon is. We kunnen rond 20 graden halen aan de kust tot 21-22 elders. Dat alles bij een nog steeds noordelijke wind. Die neemt dan wel af.

Vanaf dinsdag is het dan weer gematigd zomers. Er zijn dan weer brede opklaringen met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Die lopen dan echter weer snel op. Dinsdag halen we landinwaarts al 22-23 graden, woensdag nog wat meer. De noordelijke wind verdwijnt tegen dan en draait naar een west tot zuidwestelijke richting.

In de tweede helft van de week waait de wind dan uit het zuidwesten. Daarmee wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd en gaan we flink de 20 graden overschrijden, zelfs richting een zomerse 25 graden en (veel) meer tegen het eind van de week. Het is dan wel niet meteen super stabiel want er zijn ook dan afwisselend bewolkte en zonnige perioden. Misschien dat het dan eindelijk ook eens tot een “echte” bui komt die zich niet beperkt tot een enkele gemeente …

Samenvatting voor vandaag: Veel bewolking, eigenlijk net hetzelfde weer als gisteren. Een noordelijke wind voert veel wolken aan met zelfs een – amper meetbaar – spatje regen in de ochtend. Geleidelijk aan komen er wat opklaringen, maar de bewolking gaat ons blijven parten spelen. Het is met 18-19 graden aan zee tot 20 landinwaarts ook weer een stuk koeler dan de vorige dagen.

Geert, zondag 14 juli, 09.35 uur.

 

Gewoontegetrouw staat er weer een nieuwe minuut natuur online sinds gisteren. Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!