Weerpraatje van zaterdag 13 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een nieuw hogedrukgebied bouwt zich tijdens het weekeind snel op boven de Britse Eilanden. Het zorgt samen met een laag boven Scandinavië op zijn noordelijke flank voor een noordelijke aanvoer van over de Noordzee. Daarin trekken veel wolken zuidwaarts. Ook enkele restanten van zeer zwakke storingen trekken daarin nog mee. Na het weekeind gaat het hoog zich geleidelijk westwaarts terugtrekken wat later volgende week zorgt in een meer naar west en later zuidwest draaiende stroming. Daarmee wordt de koele noordelijke aanvoer tegen midden volgende week afgesneden en warmt het weer flink op. Later in de week kan het daarbij dan misschien wat onstabieler worden, maar die evolutie is niet zeker.

Het ziet er vandaag een stuk minder uit dan de vorige dagen. Zeker wat de temperaturen betreft, gaan we even wat moeten inleveren. Een noordelijke wind die matig waait boven land en aan zee zelfs eerst nog af en toe vrij krachtig uit de hoek kan komen, voert veel koelere lucht aan. De temperaturen halen tegen de middag rond een 18 graden. Vanmiddag wordt dat dan een graad of 18-19 aan de kust, landinwaarts stranden we rond 20 tot maximaal 21 graden. Er is daar veel bewolking mee gemoeid waaruit vooral vanochtend ook nog een tijdelijk en lokaal, maar bijzonder licht buitje kan vallen. Zo licht dat de grond niet eens nat wordt, maar het is er hier en daar wel. Later in de ochtend en zeker vanmiddag is het droog en wordt de kans op wat opklaringen toch een stuk groter. De zon kan lokaal en tijdelijk zelfs al eens wat langer doorbreken, al blijft er zeker telkens wel veel bewolking haperen ook. Vooral later vanmiddag is de kans dat het lage wolkendeken toch langer open gaat breken aanwezig. 

Ook vanavond en vannacht overheerst de bewolking. Na tijdelijk wat meer opklaringen in de avond, neemt in de nacht de bewolking weer toe. Uiteindelijk raakt het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken bij minima die tegen de ochtend dan wel weer dankzij de bewolking vrij zacht blijven en niet onder de 13-14 graden gaan uitkomen.

Morgen zijn er ook nog veel wolken en heeft de zon het erg moeilijk. Een zwak frontje trekt dan in de ochtend nog door waarbij het dan eventueel weer links en rechts tot een enkele spat regen kan komen. Net als vandaag is dat niet meetbaar en wordt zelfs de grond er amper nat van … Het is dan ook weer eerst zwaar bewolkt met vooral in de namiddag geleidelijk meer opklaringen vanaf de kust. De maxima zitten dan rond een 18 tot 20 graden aan de kust terwijl we landinwaarts net vooraan de 20 graden gaan uitkomen. Net als vandaag staat er ook morgen een matige noordelijke wind.

Maandag wordt nog een koele dag met eerst nog redelijk wat bewolking. Die lost echter sneller op dan in het weekeind en dan krijgen we toch geleidelijk meer opklaringen. De maxima komen niet veel van hun plaats bij een nog steeds noordelijke wind. Die neemt dan wel af.

Vanaf dinsdag is het dan weer gematigd zomers. Er zijn dan weer brede opklaringen met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Die lopen dan echter weer snel op. Dinsdag halen we al 21-22 graden, woensdag nog wat meer. De noordelijke wind verdwijnt tegen dan en draait naar een west tot zuidwestelijke richting.

In de tweede helft van de week waait de wind dan uit het zuidwesten. Daarmee wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd en gaan we flink de 20 graden overschrijden, zelfs richting een zomerse 25 graden. Het is dan wel niet meteen super stabiel want er zijn ook dan afwisselend bewolkte en zonnige perioden. Misschien dat het dan eindelijk ook eens tot een “echte” bui komt die zich niet beperkt tot een enkele gemeente …

Samenvatting voor vandaagVeel bewolking. Een noordelijke wind voert veel wolken aan met zelfs een – amper meetbaar – spatje regen in de ochtend. Geleidelijk aan komen er wat opklaringen, maar de bewolking gaat ons blijven parten spelen. Het is met 18-19 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts ook een stuk koeler dan de vorige dagen.

Geert, zaterdag 13 juli, 09.55 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van zaterdagavond herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!