Weerpraatje van vrijdag 12 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie boven het noorden van de Britse Eilanden die geleidelijk richting het noorden van Duitsland trekt, beïnvloedt ons weer. Een paar zwakke storingen die daaraan verbonden zijn, zorgen aanvankelijk voor een grotere kans op de vorming van een lokale bui. Vanaf zaterdag komen we onder invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dat brengt bij ons dan weer een koelere noordelijke stroming op gang. Dat hoog schuift dan begin volgende week richting Europa, maar verzwakt erg. We komen dan tijdelijk in een soort niemandsland terecht. Later in de week komt er waarschijnlijk weer een meer zuidwestelijke stroming op gang wanneer de druk boven Europa dan toch weer stijgt en een lagedrukgebied richting de Britse Eilanden schuift.

Vandaag trekt in de ochtend een buiige storing van noordwest naar zuid. De produceert vooral boven Nederland de nodige (erg felle) buien. Ook bij ons trekken er in de ochtend een paar lichtere buien over de regio, maar die stellen veel minder tot niets voor. Die ontstaan hier ter plekke, maar erg gestructureerd is het allemaal niet. Eerst trekken een paar lichtere en vooral zeer lokale (!) buitjes/buien voorbij waarbij de meeste plekken het gewoon droog en wisselend bewolkt houden. Slechts lokaal valt een bui. Later in de ochtend kunnen er op meerdere plekken een paar wat meer actieve buien vallen. Toch lijkt de zuidwestelijke en zuidelijke hoek van West-Vlaanderen het grotendeels droog te gaan houden. Meer naar het noorden en in Oost-Vlaanderen is de kans op een actievere bui later in de ochtend een stukje groter, maar ook daar vallen de buien zeker niet overal. Verder landinwaarts zou eventueel ook een donderklap kunnen voorkomen. Het wordt vanochtend daarbij nog een 20 tot landinwaarts 23 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind, rond en tijdens buien verstoord.

Vanmiddag draait die wind vanaf de kust naar het noordwesten en komt minder warme zeelucht binnen. De buien worden daarmee landinwaarts geduwd en verdwijnen. Aan zee is het vanmiddag droog, landinwaarts is er eerst (vooral in Oost-Vlaanderen) nog kans op een bui, maar dook die (plaatselijke) buien worden dan snel verder naar het oosten geblazen. 

Tegen de avond is het dan ook volledig droog. Het koelt wel sneller af dan de voorbije avonden en het is daarbij wisselend bewolkt. Ook de nacht verloopt met een wisselende bewolking bij minima die tegen de ochtend rond een 12-13 graden bivakkeren. 

Morgen krijgen we opnieuw te maken met een noordelijke regime met aanvoer van wat minder warme lucht. De maxima vallen terug op waarden vooraan de 20 graden aan zee, iets hoger landinwaarts. Veel meer dan 22 graden zal het dan echter nergens worden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. De noordelijke wind is dan wel weer terug en gaat zeker aan zee weer matig waaien. Morgen kunnen er er daarbij zeker in de ochtend tijdelijk nog redelijk wat wolken zijn. Zelfs met vooral landinwaarts dan aanvankelijk nog kans op een enkel lokaal, maar zeer licht, buitje.

Op zondag zijn er ook nog veel wolken en heeft de zon het per momenten moeilijk. Een zwak frontje trekt dan nog door waarbij het dan vooral in de namiddag geleidelijk gaat opklaren vanaf de kust. De maxima zitten dan rond een 18 tot 20 graden aan de kust terwijl we landinwaarts net vooraan de 20 graden gaan uitkomen.

Begin volgende week is het dan weer gematigd zomers. Een noordelijke wind voert brede opklaringen aan met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan zeker tot en met het midden van de week opnieuw aanhoudend droog.

Later in de week gaat de wind die noordelijke hoek verlaten (zie bespreking bij begin). Daardoor draait de wind meer naar een oostelijke, later zuidelijke hoek en komt er weer veel warmere lucht dichterbij. Later in de week gaan de temperaturen dan ook weer de weg omhoog vinden. 

Samenvatting voor vandaagVanochtend kans op een paar verspreide buitjes / buien. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op een gestructureerde bui. Na de middag draait de zuidwestelijke wind naar het noordwesten en klaart het geleidelijk flink op vanaf de kust. De eventuele buien worden dan landinwaarts geblazen. Maxima vandaag hoogstens 22-23 graden.

Geert, vrijdag 12 juli, 06.45 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van zaterdagavond herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!