Weerpraatje van donderdag 11 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten tijdelijk onder invloed van een niet zo heel actieve depressie. Die stuurde gisteren al een volledig uitgeknepen en zwak warmtefront over ons heen en ook vandaag en de komende dagen staan nog een paar bijzonder zwakke storingen op het menu. Die lopen van west naar oost met vooral veel wolken en tijdelijk kans op een enkele bui. Vooral vrijdag is de onstabiliteit tijdelijk het grootste. Vanaf zaterdag komen we weer meer en meer onder invloed van een nieuw en sterk hogedrukgebied dat zich vormt boven de Britse Eilanden. Samen met het naar het oosten wegtrekkende laag, levert dat bij ons dan opnieuw een naar noord draaiende stroming op waarbij we dan weer met gematigd, maar zonnige zomerweer te maken krijgen. Later in de nieuwe week schuift het hoog richting het Europese vasteland en nemen de opties voor (zeer?) warm zomerweer weer toe. Het blijft daarbij … zeer droog …

Na de doortocht van een erg zwak warmtefront gisteren, zijn we opnieuw in zeer warme lucht terecht gekomen. De voorbije nacht daalden de minima amper tot 14-15 graden. Vandaag starten we dan ook al direct met deze temperaturen. Er is daarbij wel erg veel bewolking en vanochtend is er weinig ruimte voor de zon. Misschien dat er links of rechts ook weer een drupje geforceerd wordt … Vanmiddag wordt de bewolking geleidelijk minder dik en komen er geleidelijk meer en meer opklaringen binnen vanaf het westen. Misschien dat er verder landinwaarts nog een enkele bui opduikt, vooral later in de middag dan. Het lijkt er echter op dat die buien vooral in het zuiden en oosten van ons lang gaan ontstaan en ons – letterlijk – volledig links zullen laten liggen. Daarbij staat een erg zwakke zuidwestelijke wind bij temperaturen die vanmiddag ondanks de wolken gemakkelijk oplopen naar 23 graden aan de kust. Landinwaarts is dat tot rond een zomerse 24 tot 26 graden. Als de opklaringen breed genoeg zijn, zelfs mogelijk nog wat meer.

Vanavond koelt het daarbij maar heel traag af. Net als gisteren kunnen we nog tot diep in de avond profiteren van hoge temperaturen die pas heel laat weer onder de 20 graden zullen uitkomen. Ook de nacht is erg zacht met minima die tegen de ochtend nog steeds rond een graad of 15 zitten. Het blijft wisselend tot zwaar bewolkt met tegen de ochtend kans op een enkel lokaal buitje.

Morgen is het dan weer wat minder warm en vallen de temperaturen een 2-3 graden terug. Doordat er een laag doortrekt, gevuld met koudere bovenluchten dat een zwak koufront meetrekt, neemt vooral landinwaarts in de loop van de dag de kans op een aantal regen- en onweersbuien toe. Dan krijgen wel meerdere plekken eindelijk weer eens met een bui die naam waardig te maken, maar zeker niet overal. Aan zee en in het westen kan er vooral in de ochtend een enkele bui opduiken, al zullen er zeker daar ook vele plekken zijn die het gewoon droog houden. Gaandeweg de dag schuift de buiige zone verder landinwaarts en kunnen er dan verspreid in de regio enkele buien opduiken, maar de vraag is hoeveel dat er zullen zijn en waar ze precies gaan opduiken. Het lijkt er op dat vooral verder landinwaarts de kans op buien groot is. Van onze beide provincies, is het vooral Oost-Vlaanderen dat later op de dag enkele buien kan krijgen. Hoe westelijker, hoe droger. De wind draait later op de dag weer naar noordwest en trekt tijdelijk wat aan en voert dan de dagen daarna weer wat minder warme lucht aan.

In het weekeind zien we dan weer een terugkeer van het noordelijke regime met aanvoer van wat minder warme lucht. De maxima vallen terug op waarden vooraan de 20 graden aan zee, iets hoger landinwaarts. Veel meer dan 22 graden zal het dan echter nergens worden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. De noordelijke wind is dan wel weer terug en gaat zeker aan zee weer matig waaien. Zaterdag kunnen er tijdelijk nog redelijk wat wolken zijn, maar zondag overheersen de opklaringen en is het vrij zonnig tot zonnig.

Begin volgende week is het dan weer gematigd zomers. Een noordelijke wind voert brede opklaringen aan met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan weer droog.

Later in de week komt het sturende hogedrukgebied dichterbij. Daardoor draait de wind meer nar een oostelijke, later zuidelijke hoek en komt er weer veel warmere lucht dichterbij. Later in de week gaan de temperaturen dan ook weer de weg omhoog vinden. 

Samenvatting voor vandaagVeel wolken, zeker in de ochtend. Gaandeweg de dag worden de wolken minder dik en komen er geleidelijk meer opklaringen vanaf het westen. De maxima lopen met een zwakke zuidwestelijke wind flink op en halen vanmiddag gemakkelijk tot 23 graden aan zee tot 25-26 landinwaarts. Het is meest droog al is een drupje in de ochtend niet onmogelijk en kan vanmiddag landinwaarts misschien een enkele bui geforceerd worden.

Geert, donderdag 11 juli, 06.50 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van zaterdagavond herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!