Weerpraatje van woensdag 10 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uitloper van het Azorenhoog trekt snel weg en maakt plaats voor een ondiep lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden naar het oosten trekt. Echt uitgesproken is het laag niet, het is eerder een soort niemandsland waar we in terechtkomen met een paar zwakke storingen die de komende dagen door onze omgeving trekken. Tegen het weekeind stijgt de luchtdruk boven de Britse Eilanden alweer snel en vormt zich daar een nieuw sterk hogedrukgebied. De wind gaat bij ons dan weer van een zuidwestelijke naar noordelijke hoek trekken en daarmee krijgen we dan weer een rustige en stabiele periode. Later volgende week heeft het hoog de neiging meer naar het Europese vasteland te trekken.

Vandaag start zoals gisteren eindigde: grijs met veel wolken waarin nog slechts hier en daar een kleine scheur met een opklaring zit. Het is ook een stuk zachter met temperaturen die vanochtend al rond 15 graden zitten. Uiteindelijk halen we vanmiddag maxima die ondanks de vele wolken toch kunnen oplopen naar een 20 tot 22 graden. Daarbij staat eerst een zwakke, later matige zuidwestelijke wind. Er zit ook een zwak warmtefront aan te komen dat later vanmiddag en vanavond doortrekt. De kans dat er links of rechts wat lichte regen aan te pas komt, wordt dan ook groter naarmate de dag vordert. Vanochtend blijft dat allemaal beperkt tot een heel enkel licht buitje of wat gedruppel. Vanmiddag neemt de kans gaandeweg toe dat er wat lichte regen of een buitje valt, vooral in het noorden. Heel veel zal het echter allemaal niet worden. Hoogstens wat lichte regen.

Ook vanavond is er nog kans op wat lichte regen of een buitje. Opnieuw vooral in het noorden. Ook dan zal dat niet veel opleveren. De grootste berekeningen gaan maar tot hoogstens 1-2 liter water per vierkante meter. Misschien lokaal net een 3, maar vele plekken houden het zelfs gewoon droog. Zeker in de zuidelijke helft van de regio. In de nacht trekt de storing weg en wordt het sowieso overal weer droog, voor zover het dat nog niet was. De minima blijven ook komende nacht bij een zwakke zuidwestelijke wind vrij hoog en zitten nog rond 14-15 graden tegen de ochtend.

Morgen krijgen we dan een licht wisselvallige, maar wel weer wat zachtere dag. Wolken en opklaringen wisselen af met kans op een enkele bui landinwaarts, later op de dag. Dat blijft echter allemaal erg beperkt tot een heel enkele lokale bui. De meeste plekken houden het ook morgen volledig droog. De maxima gaan wel een stuk hoger zitten en stranden rond een 22-23 graden aan zee tot lokaal een volle zomerse 25 landinwaarts. De wind blijft ook morgen in een zachte zuidwestelijke hoek zitten.

Vrijdag is het dan weer wat minder warm en vallen de temperaturen een 2-3 graden terug. Doordat er een laag doortrekt, gevuld met koudere bovenluchten, neemt vooral landinwaarts in de loop van de dag de kans op een aantal regen- en onweersbuien toe. Dan krijgen wel meerdere plekken eindelijk weer eens met een bui die naam waardig te maken, maar zeker niet overal. Aan zee en in het westen blijft het waarschijnlijk droog. De wind draait later op de dag weer naar noordwest en trekt tijdelijk wat aan en voert dan de dagen daarna weer wat minder warme lucht aan.

In het weekeind zien we dan weer een terugkeer van het noordelijke regime met aanvoer van wat minder warme lucht. De maxima vallen terug op waarden vooraan de 20 graden aan zee, iets hoger landinwaarts. Veel meer dan 22 graden zal het dan echter nergens worden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af met nog een kleine kans op een enkele bui vooral op zaterdag, maar ook dat zal weer niet veel voorstellen. De noordelijke wind is dan wel weer terug en gaat zeker aan zee weer matig waaien.

Begin volgende week is het dan weer gematigd zomers. Een noordelijke wind voert brede opklaringen aan met enkele wolkenpartijen en de maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan weer droog.

Samenvatting voor vandaagBewolkt tot betrokken. Het is wel zacht met maxima vanmiddag tussen 20 en 22 graden bij een zwakke, hoogst matige zuidwestelijke wind. Gaandeweg de dag stijgt de kans op wat lokale regen of een bui(tje). De grootse kans op wat regen zit in de noordelijke regio’s en tussen halfweg de middag en vanavond.

Geert, woensdag 10 juli, 06.50 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van zaterdagavond herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!