Weerpraatje van dinsdag 09 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein hogedrukgebied – eigenlijk een uitloper van het Azorenhoog – zorgt vandaag voor verdere stabilisatie. Het kon gisteren al een flinke stempel op ons weer drukken met veel bredere opklaringen dan eerst voorzien en ook vandaag is het nog even sterk genoeg om storingen wat op afstand te houden. Een storing, verbonden aan opdringende Atlantische lagedrukgebieden, dringt vannacht en morgen tot onze omgeving door. In de tweede helft van de week wordt de stroming bij ons anticyclonaal en draait onder invloed van lagedrukgebieden naar een zachtere zuidwestelijke hoek. Dat brengt ook onstabiliteit met zich mee, zeker op vrijdag wanneer een lagedrukgebied gevuld met koudere lucht van west naar oost trekt (al is het nog de vraag of dat bij ons ook voor buien zal zorgen). Nadien zorgen nieuwe drukstijgingen vanaf de Britse Eilanden ervoor dat we weer in een noord tot noordwestelijke stroming gaan terechtkomen vanaf het weekeind met weer droog en gematigd zomerweer.

Voor vandaag is het vanochtend nog vrij zonnig tot zonnig met enkele hoge wolkensluiers, al zijn er wel verschillen. In het noorden drijven er al wat meer velden bewolking binnen dan in het zuiden en door nadering van een warmtefront, nemen in de loop van de dag de hoge wolken verder toe, al zal de zon daar in eerste instantie in de meeste regio’s nog niet al te veel last van hebben. Ze schijnt daar nog vlot doorheen. Naarmate de dag vordert, komen er meer hoge wolkensluiers en krijgt de zon het toch wel wat moeilijker. Zeker later vanmiddag zijn er echt wel al vrij veel wolkenvelden dien binnenlopen. Tip: kijk af en toe eens omhoog, dit soort wolken kan nogal snel optische verschijnselen geven zoals bijvoorbeeld bijzonnen (https://youtu.be/QwG3wTFQBaw).

De wind waait daarbij zwak uit een nog steeds noordelijke richting en de maxima kunnen een graadje hoger uitkomen dan gisteren. We halen aan de kust vanmiddag een 18-19 graden. Op beschutte plekken is dat een graad of 20. Landinwaarts wordt dan een 20-22 graden, zowel in West- als in Oost-Vlaanderen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en raakt het uiteindelijk zwaar bewolkt. Door de bewolking blijven de minima weer wat hoger zitten en stranden tegen de ochtend rond een 12-tal graden. De wind is erg zwak en kiest gaandeweg de nacht voor een zuidwestelijke hoek.

Morgen is het dan zwaar bewolkt op doortocht van een warmtefront. Dat trekt in de loop van de dag met veel bewolking van west naar oost. Het is daarbij eerst nog overwegend droog, maar gaandeweg de dag is het niet uitgesloten dat er wat lichte regen of een buitje valt. Vooral de noordelijke helft van de regio maakt daar kans op. Hoe zuidelijker, hoe minder groot die kans. Het hoeft dus ook niet gezegd dat waar er wat valt, dat opnieuw erg kleine hoeveelheden zullen zijn. De maxima zitten daarbij desalniettemin rond een 20 tot 22 graden want de naar zuidwest gedraaide wind voert morgen wat zachtere lucht aan.

Op donderdag krijgen we dan een licht wisselvallige, maar wel stuk zachtere dag. Wolken en opklaringen wisselen af met kans op een enkele bui landinwaarts, later op de dag. De maxima gaan wel een stuk hoger zitten en stranden rond een 22-23 graden aan zee tot lokaal een volle zomerse 25 landinwaarts.

Vrijdag is het dan weer wat minder warm en vallen de temperaturen een 2-3 graden terug. Doordat er een laag doortrekt, gevuld met koudere bovenluchten, neemt vooral landinwaarts in de loop van de dag de kans op een aantal regen- en onweersbuien toe. Aan zee en in het westen blijft het waarschijnlijk droog. De wind draait later op de dag weer naar noordwest.

In het weekeind zien we dan weer een terugkeer van het noordelijke regime met aanvoer van wat minder warme lucht. De maxima vallen terug op waarden vooraan de 20 graden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af met nog een kleine kans op een enkele bui vooral op zaterdag, maar ook dat zal weer niet veel voorstellen. De noordelijke wind is dan wel weer terug en gaat zeker aan zee weer matig waaien.

Samenvatting voor vandaagEerst nog vrij zonnig tot zonnig, maar er lopen wel hoge wolkensluiers binnen. Vooral in het noorden zijn die al snel wat meer uitgebreid, maar ook elders nemen die in de loop van de dag toe. De maxima halen daarbij toch iets hogere waarden dan gisteren en zitten rond 18-19 graden aan zee, landinwaarts tussen 20 en 22 graden bij een zwakke noordelijke wind.

Geert, dinsdag 09 juli, 06.35 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van zaterdagavond herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!