Weerpraatje van maandag 08 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Er zijn voor ons weer momenteel twee weersystemen van belang. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden met kern in de buurt van Schotland en een lagedrukgebied met kern boven de Baltische Staten. Beide systemen houden bij ons een noordelijke stroming in stand met aanvoer van vrij koele lucht met daarin enkele zwakke restanten van storingen. De kern van het hoog schuift nog iets meer richting de Noordzee waardoor de stroming morgen zo goed als tot stilstand komt. Daarna krijgen we vanaf woensdag meer invloed van depressies op de Atlantische Oceaan die richting West-Europa proberen te geraken. Dat leidt tot doortocht van enkele (zwakke) storingen vanaf woensdag en in de tweede helft van de week. Het Europese model is hier heel wat scheutiger in dan het Amerikaanse, maar beide laten vanaf het weekeind toch weer stabilisatie zien met nieuwe drukstijgingen.

Vandaag start de dag en de week alleszins fris. Zoals voorzien, is het kwik de voorbije nacht flink gedaald met lokaal vanochtend temperaturen van maar een 7 tot 8 graden. Er zijn daarbij eerst nog best een aantal brede opklaringen aanwezig, maar gaandeweg de ochtend drijven er meer wolken binnen. De rest van de dag kijken we dan ook tegen een wisselende, soms zelfs zware bewolking aan. De meeste en breedste opklaringen zitten in het zuidwesten. Er is zelfs een kleine kans dat er hier of daar een enkel, zij het heel licht buitje, kan opduiken. De temperaturen blijven daarbij vandaag aan de koele kant. Veel meer dan een 17-18 graden zal er voor de kustgemeentes niet in zitten. Landinwaarts halen we 18 tot lokaal misschien nog net 20 graden. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een noordelijke richting.

Tegen de avond klaart het geleidelijk aan weer op. Ook in de nacht krijgen we brede opklaringen en is het dikwijls helder. De temperaturen kunnen dan ook weer fors dalen en zitten tegen de ochtend weer maar rond 7-8 graden landelijk tot rond een 10-tal graden in de steden en rond een graad of 11 vlak aan de kust. Er is weinig of geen bewolking aanwezig.

Morgen zijn er duidelijk een pak minder wolken dan vandaag. De opklaringen worden weer breder en gaan weer overheersen. Er staat dan nog maar een heel zwakke wind uit een nog altijd noordelijke richting. Doordat er meer zon en minder wind is, kan de temperatuur een beetje recht krabbelen en komt weer een graadje hoger uit dan vandaag, maar ook dan halen we aan zee maar een 18-19 graden. Landinwaarts halen we wel een 20 graden landelijk tot 21-22 in de steden.

Op woensdag is er meer bewolking. Er trekt dan een zwak warmtefront over waarbij de wind weer naar een west tot zuidwestelijke hoek trekt. Uit de bewolking kan er in de loop van de dag ook wat lichte regen gaan vallen, maar grote hoeveelheden zullen ook dat zeker weer niet zijn. Ondanks de bewolking is het dan wel iets minder koel want er wordt weer iets zachtere lucht aangevoerd. We halen dan toch weer een 20 tot 22 graden.

Voor donderdag en vrijdag zitten de beide hoofdmodellen lang niet op één lijn, integendeel. In elk geval proberen oceaandepressies op die beide dagen meer invloed bij ons te krijgen waarbij er een paar zwakke storingen vanuit het westen proberen door te dringen. Er is vrij veel bewolking en het Europese model is zowel voor donderdag als vrijdag redelijk scheutig met regen en buien. Het Amerikaanse model laat die storingen veel moeilijker en veel verzwakter doorkomen met vooral landinwaarts ontwikkeling van enkele buien. Bij de Amerikanen wordt het ook gemakkelijk weer 23 tot 25 graden, het Europese model rekent duidelijk met meer wolken en neerslag en haalt maar 21 tot 23 graden. Waarschijnlijk zal de waarheid ergens tussenin liggen met een aantal verspreide buien, vooral landinwaarts en toch geleidelijk oplevende maxima.

In het weekeind neemt de invloed van hogedruk weer toe en wordt het weer zonniger met maxima vooraan de 20 graden.

Samenvatting voor vandaagEen koele dag met eerst nog brede opklaringen, maar gaandeweg al snel meer en meer bewolking. Een enkel heel licht en erg lokaal buitje zou kunnen. De wind is zwak noordelijk en veel meer dan 17-18 graden aan zee tot 18-20 landinwaarts halen we niet.

Geert, maandag 08 juli, 06.30 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van eergisteren herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!