Weerpraatje van zondag 07 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedruk boven Scandinavië heeft vanaf vandaag een vinger in de pap wat ons weer betreft. De luchtdruk is nog steeds hoog ten westen van ons, maar dat hogedrukgebied trekt zich wat westelijker terug en maakt zo de weg vrij voor het Scandinavische laag om meer invloed bij ons te krijgen. Het stuurde de voorbije nacht al een zwak frontje over onze omgeving wat echter niet veel meer op bracht dan amper één litertje water per vierkante meter. De komende 48 uur blijven we in een zwakke noordelijke stroming zitten met daarin wat restanten van zwakke frontjes en aanvoer van veel koelere lucht. De stroming blijft ook later in de week noordwest tot noord want in deze luchtverdeling komt niet veel verandering. Wel wordt de aanvoer van de koelste lucht vanaf dinsdag afgesneden en wordt het weer wat zachter. Op woensdag trekt een zwak warmtefront door waarna dan in de tweede helft van de week de luchtdruk geleidelijk weer wat stijgt.

Vandaag start de dag volledig bewolkt. Het zwakke front van de voorbije nacht blijft nog lang slepen boven het zuiden van het land en zorgt daar nog voor enkele buien. Bij ons hebben we nog lang last van de bewolking hiervan. Die schuift maar heel traag zuidwaarts en pas later vanochtend breken de eerste flinke opklaringen door aan de Nederlandse grens. Die schuiven vanmiddag traag verder zuidwaarts, maar aan de Franse grens kan het tot de late middag / avond duren voor het echt begint op te klaren. Aan de oostkust kan het vanmiddag al flink zonnig worden en ook de noordelijke helft van de regio krijgt dan al brede zonnige perioden. Hoe meer naar het zuid(west)en hoe langer het duurt. Het waait daarbij zwak tot matig uit het noorden en het is een flink stuk koeler dan de vorige dagen. We halen nog een 18-19 graden aan de kust. Landinwaarts kan dat nog een 20-21 zijn en in Oost-Vlaanderen is nog een graad of 22 haalbaar.

Vanavond klaart het verder op en koelt het erg snel af. De minima dalen in de van oorsprong koele lucht vlug, dus een warme avond zit er helemaal niet in. Tegen de ochtend kan het kwik aan de kust uitkomen rond een tiental graden, maar in landelijke gebieden houden we maar 7 tot 8 graden over. In de steden is dat ook een graad of 10. Het is daarbij licht bewolkt tot helder.

Morgen houden we die koelere maxima vast. Het wordt meteen de meest koele dag van de week. We halen maar een 18-tal graden aan de kust en rond een graad of 19 landinwaarts. Hier en daar tikken we misschien nog net wel de 20 graden aan, maar veel plekken halen dat morgen niet. Er staat daarbij opnieuw een matige en vrij koele noordelijke wind en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Of het tot een bui komt, is weinig waarschijnlijk, maar een enkel licht buitje lijkt later op de dag niet onmogelijk wanneer er nog wat restanten van een zwak frontje doortrekken. De meeste plekken zullen het echter wel droog houden.

Ook dinsdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, maar de opklaringen vallen dan wat breder uit. We noteren dan maxima van 18-19 graden aan zee tot 20-21 elders. De wind blijft zwak waaien uit het noorden.

Ook woensdag zal nog een vrij koele dag worden met nog altijd een noordelijke aanvoer en maxima van 18 tot 21 graden. Er trekt dan in de loop van de dag ook een zwak front (een warmtefront) door de regio waarop er mogelijk wat (lichte) regen zou kunnen vallen, maar veel zal het zeker niet zijn.

In de tweede helft van de week krabbelen de maxima weer wat op, maar donderdag wordt nog een vrij onstabiele dag. Een storing ligt dan dicht in de buurt en zorgt voor vrij veel wolken met kans op een bui of wat regen. Maxima dan vooraan de 20 graden. Tegen vrijdag kan het wat warmer worden, maar helemaal stabiel oogt het ook dan niet. Wolkenvelden en opklaringen wisselen af met ook dan wel weer kans op het voorkomen van een enkele bui later op de dag.

Samenvatting voor vandaagVeel koeler dan de vorige dagen. We halen aan zee geen 20 graden meer, landinwaarts nog net wel. Er is veel bewolking met in de ochtend weinig of geen zon. In de middag breekt die van het noorden uit door, maar aan de Frans-Belgische grens kan het tot de avond duren voor de zon er echt door komt.

Geert, zondag 07 juli, 10.05 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, kijken we naar een klein dagvlindertje:

 

En hier kun je nog eens de magistrale zonsondergang van eergisteren herbekijken:

 

Voor wie wil weten hoe deze prachtige kleuren ontstaan, verwijs ik nog naar een eerder door mij geschreven artikel over ochtendrood, wat ook voor avondrood geldt: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!