Weerpraatje van vrijdag 05 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds ligt het hogedrukgebied van de Azoren net west van de Britse Eilanden en het houdt nog altijd een uitloper tot boven onze omgeving aan. Boven Scandinavië blijft de luchtdruk door toedoen van depressies laag. Een zwak warmtefront trekt daarbij vandaag in de ochtend doorheen onze omgeving met een aantal wolkenvelden. Het wordt gevolgd door een koufront. Dat kan later op zaterdag van noord naar zuid door onze regio trekken omdat de eerder genoemde hogedrukuitloper zich westelijk terugtrekt. Daardoor krijgen we dan vanaf zondag tot en met de eerste helft van de komende week met een koelere noordelijke stroming te maken. Het Azorenhoog schuift in de loop van de week wel geleidelijk aan weer meer naar ons toe en houdt voorlopig ook elke invloed van oceaandepressies tegen. Het weerpatroon blijft dus hopeloos geblokkeerd zitten waarbij regen van betekenis totaal niet aan de orde is en de droogte stilaan weer problematisch begint te worden.

Voor vandaag staan weer wat hogere maxima op het programma. De ochtend start immers met een aantal wolkenpartijen die horen bij een zwak warmtefront dat in de ochtend doortrekt. Daarachter draait de wind vandaag naar een zuidwestelijke hoek en brengt weer wat zachtere lucht binnen waarbij het vanmiddag een 22-23 graden kan worden aan de kust. Landinwaarts kan dat een 24 tot lokaal zelfs een zomerse 25 graden worden. De bewolking gaat in de loop van de dag grotendeels verdwijnen en oplossen en vanmiddag is de zon weer absoluut de baas. Er zijn dan nog enkel een aantal hoge wolkenvelden waar ze weinig moeite mee heeft. In de namiddag kan er aan de kust wel weer een zwakke zeebries opduiken.

Vanavond dalen de temperaturen dan ook een stuk minder snel dan de vorige avonden. Tegen de ochtend dalen die ook minder en blijven nog rond een 13-14 graden zitten. Het is daarbij in de avond ook eerst licht bewolkt. Later in de nacht komen er geleidelijk aan meer wolkenvelden binnenwaaien. De wind draait weer terug naar een zuidwestelijke hoek en waait zwak.

Morgen komt er een zwak koufront vanuit het noorden binnen in de loop van de dag. De dag start nog wel flink zonnig, maar dat houden we niet vol. Gaandeweg de dag zien we een toename van de bewolking. Eerst kan het kwik daarbij nog gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. Vervolgens hangt het van de timing van de binnenlopende wolken af, maar in de loop van de dag nemen die sterk in aantal toe en zeker later in de namiddag geraakt de zon er niet goed meer door. Ook de wind draait dan weer van zuidwest naar noord en voert koelere lucht aan. In de avond neemt de bewolking verder toe en kan er zelfs een licht buitje gaan vallen. Dat zal amper iets voorstellen, maar er vallen zeker wel een paar verspreide lichte buitjes. In de nacht naar zondag wordt het dan weer droog.

Zondag zitten we dan in wat minder warme lucht, maar we halen toch landinwaarts weer gemakkelijk maxima die vooraan de 20 graden gaan uitkomen. Aan zee halen we die dan net niet en is het met 18-19 graden al voor bekeken. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af waarbij de meeste zon wel aan de kust terug te vinden is.

Begin volgende week houden we een koeler weertype met op maandag en dinsdag koelere maxima rond de 20 graden landinwaarts. Aan zee net niet. Er staat opnieuw een matige en vrij koele noordelijke wind en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Of het tot een bui komt, is weinig waarschijnlijk, maar een enkel licht buitje lijkt op die dagen ook niet helemaal onmogelijk. Ook woensdag zal nog een vrij koele dag worden met nog altijd een noordelijke aanvoer en maxima van 18 tot 21 graden.

In de tweede helft van de week krabbelen de maxima weer op en komen we weer in zachtere lucht terecht waarbij tegen het eind van de week de 25 graden weer in het vizier komt. Er is voorlopig ook totaal geen zicht op neerslag van betekenis. Behalve dat ene buitje dat op zaterdag of begin volgende week ergens eens kan opduiken, blijven we van regen verstoken en dat begint weer meer en meer zichtbaar te worden.

Samenvatting voor vandaagNa een start met meer wolken, keert de zon gaandeweg steeds meer terug en komt weer helemaal op het voorplan. De maxima lopen vanmiddag op naar 23 tot 25 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Aan zee kans op een zeebries.

Geert, vrijdag 05 juli, 08.00 uur.

 

De vuurwantsen heb je waarschijnlijk wel al gezien, maar ken je ook de pyjamawantsen? Daarover gaat onze nieuwe minuut van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!