Weerpraatje van donderdag 04 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds ligt het Azorenhoog west van de Britse Eilanden en het houdt nog altijd een sterke uitloper tot over onze omgeving. Boven Scandinavië is de luchtdruk laag en zorgen depressies voor koel en nat weer. Tussen beide systemen in staat een zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming waarin zeer zwakke restanten van storingen af en toe tot bij ons doordringen met vorming van een aantal wolkenvelden. Tegen zaterdag trekt de uitloper van het Azorenhoog zich naar het westen terug, waardoor een wat meer actieve storing tot bij ons doorloopt. Na zaterdag komen we in een meer noordelijke en koelere stroming terecht. Die houdt zeker tot begin volgende week aan. Later in de week is het erg onduidelijk hoe het weer verder evolueert. Hogedruk blijft in de buurt liggen, maar het is niet duidelijk waar die precies zal terecht komen en daar zal van afhangen hoe ons weer volgende week verder uitpakt.

Vandaag helemaal geen onduidelijkheden op de weerkaarten. Het weer van vandaag lijkt erg op dat van gisteren met opnieuw een stralende zonnige start van de dag. Gaandeweg verschijnen er dan weer een aantal stapelwolken; vooral landinwaarts. Ze lijken echter minder in aantal te gaan worden dan gisteren en de zon komt er meer door. Er staat daarbij opnieuw een zwakke, later matige noordoostelijke tot noordelijke wind. De maxima kunnen een graadje hoger uitpakken dan gisteren en komen daarbij uit rond een waarde van 21 graden vlak aan de kust tot rond een 23 graden landinwaarts. In de steden kan dat rond een graad of 24 zijn.

Tegen de avond gaat de wind weer afnemen en in de nacht is die grotendeels gaan liggen. Het is dan rustig en helder tot hoogstens licht bewolkt. Het koelt wel flink af met minima die landinwaarts zelfs naar een 8-9 graden kunnen dalen; aan de kust houden we de minima op een 10 tot 12 graden.

Ook morgen valt het weer zeer goed mee en krijgen we opnieuw een zomerse dag. Door een meer oostelijke wind kan het dan nog een graadje zachter worden met maxima die landinwaarts weer met een zomerse 25 graden gaan flirten. Gedurende de dag zijn er wel wat meer wolkenvelden aanwezig, al zullen het vooral hoge sluierwolken zijn waar de zon nog relatief vlot doorheen geraakt.

Zaterdag komt dat zwakke front vanuit het noorden binnen in de loop van de dag. De dag start waarschijnlijk nog wel flink zonnig met dan gaandeweg een toename van de bewolking. Eerst kan het kwik daarbij nog gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. Vervolgens hangt het van de timing van de binnenlopende wolken af, maar in de loop van de dag nemen die sterk in aantal toe waarbij er uiteindelijk later op de dag zelfs een enkel lokaal licht buitje zou kunnen gaan vallen. De hoeveelheden zullen erg klein zijn, maar een lokale bui is dan zeker niet uitgesloten.

Zondag zitten we dan in wat minder warme lucht, maar we halen toch landinwaarts weer gemakkelijk maxima die vooraan de 20 graden gaan uitkomen. Aan zee halen we die dan net niet en is het met 18-19 graden al voor bekeken. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af waarbij de meeste zon wel aan de kust terug te vinden is.

Begin volgende week houden we een koeler weertype met op maandag en dinsdag koelere maxima rond de 20 graden landinwaarts. Aan zee net niet. Er staat opnieuw een matige en vrij koele noordelijke wind en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Of het tot een bui komt, is weinig waarschijnlijk, maar een enkel licht buitje lijkt op die dagen ook niet helemaal onmogelijk.

Samenvatting voor vandaagZonnig met later landinwaarts opnieuw wel de vorming van enkele stapelwolken. Het wordt een 21 graden aan de kust tot 23 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, donderdag 04 juli, 08.05 uur.

 

De vuurwantsen heb je waarschijnlijk wel al gezien, maar ken je ook de pyjamawantsen? Daarover gaat onze nieuwe minuut van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!