Weerpraatje van woensdag 03 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Het Azorenhoog ligt nog steeds vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan en blokkeert vanuit die positie iedere mogelijke westelijke invloed. Het heeft een sterke uitloper tot over onze omgeving. Tegenspeler op de weerkaarten is nog altijd een flink lagedrukgebied boven Scandinavië. Beide zorgen in onze omgeving voor een noord tot noordwestelijke aanvoer. Een zwak koufront, dat eerder ergens in de loop van vrijdag berekend werd; lijkt nu pas ten vroegste zaterdag tot bij ons te geraken en dan nog. De hogedrukuitloper blijft veel langer boven onze omgeving liggen dan in eerdere berekeningen en het zou best kunnen dat we ook in het weekeind nog van die uitloper kunnen profiteren. Na het weekeind zijn de vooruitzichten onzekerder en kan het alle kanten op, maar meest waarschijnlijk is een tijdelijk meer noordelijke invloed waarna het dan later weer zachter zou worden.

Vandaag ziet er alleszins heel goed uit. We krijgen een zonnige start van de dag, gevolgd door een vrij zonnige dag waarbij er af en toe een aantal stapelwolken kunnen opduiken, maar de zon blijft de hoofdrol spelen. Aan zee is het ronduit zonnig, het is landinwaarts dat er gaandeweg wel enkele wolken verschijnen. De maxima doen het goed met waarden rond 21 graden aan de kust tot een 23 landinwaarts bij een zwakke, later matige (zeker aan zee) wind uit noordelijke tot noordoostelijke hoek.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder. Het koelt vrij snel af en tegen de ochtend dalen de minima dan ook naar een koele 11-12 graden landelijk en tot rond 13 aan de kust. De wind valt grotendeels weg en waait nog maar zwak uit het noordoosten.

Morgen kunnen we dan weer een 23-24 graden halen bij een steeds erg zonnig weertype met slechts af en toe eens een paar passerende wolken. Ook morgen is de zon dan ook volop van de partij. De wind zit in de ochtend meer in een noordoostelijke hoek, later op de dag trekt hij vooral aan de kust weer meer naar het noorden. Daar zitten de maxima morgen rond een 21-22 graden.

Ook op vrijdag valt het weer zeer goed mee en krijgen we opnieuw een zomerse dag. Door een meer oostelijke wind kan het dan nog een graadje zachter worden met maxima die landinwaarts weer met een zomerse 25 graden gaan flirten. Er is veel zon met slechts af en toe een enkele wolk.

Zaterdag wordt even afwachten wanneer precies dat zwakke front vanuit het noorden tot bij ons geraakt, als het er al geraakt. De dag start waarschijnlijk nog wel flink zonnig met dan gaandeweg een toename van de bewolking. Eerst kan het kwik daarbij nog gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. Vervolgens hangt het van de timing van de binnenlopende wolken af, maar er is vrij veel onzekerheid voor de zaterdag. Zondag zitten we dan in wat minder warme lucht, maar we halen toch weer gemakkelijk maxima die vooraan de 20 graden gaan uitkomen. 

Heel misschien valt er ergens op dat frontje in de loop van zaterdag een enkele lichte bui, maar de rest van de periode verloopt droog en zelfs dat buitje voor zaterdag is zeer onzeker.

Samenvatting voor vandaagZonnig met later landinwaarts ook wel enkele stapelwolken. Het wordt een 21 graden aan de kust tot 23 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, woensdag 03 juli, 07.45 uur.

 

De vuurwantsen heb je waarschijnlijk wel al gezien, maar ken je ook de pyjamawantsen? Daarover gaat onze nieuwe minuut van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!