Weerpraatje van dinsdag 02 juli:

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied van de Azoren ligt west van en over de Britse Eilanden. Het heeft een sterke wig tot over onze omgeving. Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. Beide zorgen ervoor dat er in onze omgeving een zwakke noordelijke tot noordwestelijke stroming staat met aanvoer van minder warme lucht waarin de eerste dagen ook nog een paar restanten van storingen meetrekken. De wig bouwt zich de komende dagen verder uit waardoor het rustiger en geleidelijk ook weer wat zachter wordt. Tegen het eind van de week stuurt het Scandinavisch laag een zwak koufront onze kant op. Tegelijk trekt het Azorenhoog zich westelijker terug, maar blijft op de Atlantische Oceaan liggen en blokkeert elke westelijke invloed. Wij komen tegen het weekeind wel weer in een meer noordelijke circulatie terecht. Echte hitte en echte warmte blijven daarmee voorlopig uit onze buurt en het blijft gematigd en vooral droog zomerweer.

Er trekken vandaag enkele restanten van zwakke storingen van noord naar zuid door, maar we merken daar niet altijd evenveel van. Door de droge lucht waarin we zitten en door drukstijgingen, worden deze fronten helemaal uit elkaar getrokken. Het enige wat er van rest, zijn tijdelijk eens een paar wolkenvelden, maar dan nog. Ook die lossen op. Daardoor is er vandaag alleszins al meer zon dan eerst gedacht was. Hooguit passeren er links en rechts tijdelijk eens wat wolkenvelden, maar de zon overheerst. Een bui komt er al helemaal niet aan te pas, het blijft droog. De wind waait daarbij zwak tot matig uit noordwestelijke hoek bij maxima rond een 19 graden vlak aan de kust tot een 20-21 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder. Het kan wat meer afkoelen dan de vorige nachten met minima die tegen de ochtend dalen naar een 11-12 graden landinwaarts en rond 12-13 aan zee. De wind valt grotendeels weg.

Morgen wordt dan ook weer een vrij zonnige tot zonnige dag met slechts af en toe eens een wolk. Dan lopen de maxima ook weer wat op. De eerder genoemde uitloper van het Azorenhoog wordt dan in onze richting geduwd en zorgt weer voor stabilisering (zie eerdere bespreking eerste alinea). De wind draait dan weer naar een noordelijke tot noordoostelijke richting, later mogelijk zelfs weer oost. De zon komt er weer meer aan te pas en de aangevoerde lucht wordt ook weer wat warmer zodat de temperaturen weer de weg omhoog vinden met maxima die er 1 à 2 graden bij doen.

Ook in de tweede helft van de week kunnen we dan weer een 23-24 graden halen bij een steeds erg zonnig weertype met slechts af en toe eens een paar passerende wolken. Daarbij lijkt donderdag de beste dag van de week te worden met de hoogste maxima en meeste zon. Tegen vrijdag zijn er dan hoogst waarschijnlijk weer meer wolken wanneer dat zwakke koufront vanuit het noorden dichterbij komt. Wanneer dat precies doortrekt, is nog niet zeker.

In het weekeind gaan we dan naar een meer noordelijke stroming met opnieuw wat minder hoge maxima, maar door de band genomen blijft het weer best wel meevallen met veel zon en vrij normale maxima van rond of vooraan de 20 graden. Het blijft droog.

Samenvatting voor vandaagVrij zonnig met slechts af en toe eens een aantal wolkenvelden. De maxima zitten rond de 20 graden aan zee, vooraan de 20 graden elders bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind. Droog.

Geert, dinsdag 02 juli, 07.55 uur.

 

De vuurwantsen heb je waarschijnlijk wel al gezien, maar ken je ook de pyjamawantsen? Daarover gaat onze nieuwe minuut van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!