Weerpraatje van zondag 30 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden koerst richting Scandinavië en beïnvloedt ons weer. Het stuurt vanochtend vroeg een convergentielijn door onze omgeving, op de voet gevolgd door een koufront. Beide systemen zijn inactief en zorgen enkel voor een tijdelijke toename van de bewolking en een aantrekkende westelijke wind. Hierachter bouwt het Azorenhoog zich opnieuw ten westen van ons op. Dat stuurt dan begin van de nieuwe week een uitloper onze kant uit. Die uitloper bouwt zich gedurende de week verder op en zorgt voor een stabilisatie van de atmosfeer, hoewel de eerste dagen nog enkele zwakke frontale uitlopers kunnen passeren. Neerslag zit daar echter niet of amper op zodat het voorlopig verder droog blijft.

De grootste warmte gaat er vandaag uit. Zoals verwacht loopt er vanochtend eerst een zwakke convergentielijn door waarop de wind al naar het westen draait en tijdelijk aantrekt. Daarachter zit dan een inactief koufront. Beide systemen zorgen ervoor dat er tijdelijk perioden met wat wolkenvelden zijn, vooral in de ochtend. Het eerste systeem trekt snel door waarna er opnieuw tijdelijk brede opklaringen voorkomen. Later in de ochtend neemt de bewolking dan opnieuw tijdelijk toe, maar ook daarachter zitten vanmiddag dan weer brede opklaringen. Er is wel meer wind uit het westen. Die kan tijdelijk matig tot vrij krachtig gaan waaien, maar neemt later vanmiddag dan ook weer af. De maxima klimmen daarbij tot rond een 20-21 graden op het strand, rond 22 in de kustregio, maar halen landinwaarts wel nog 23 tot 27 graden met als regel: hoe verder landinwaarts, hoe warmer het nog kan worden.

Vanavond en vannacht is het veel minder warm dan de vorige nachten. Een nog altijd matige westelijke tot noordwestelijke wind duwt het kwik tegen de ochtend naar een 13 tot 14 graden. Er zijn nog steeds een aantal wolkenvelden, afgewisseld met brede opklaringen.

Morgen is het dan minder warm en licht wisselvallig. Er drijven er al eens een aantal wolkenpartijen voorbij, vooral in de ochtend. In de namiddag is het weer zonniger en zitten de maxima met een west tot noordwestelijke wind weer wat lager. Vooraan de 20 graden is dan het hoogste wat er voor de kust nog in zit. Ook landinwaarts halen we dan maar een 21-23 graden meer. We houden het droog.

De kans op een heel licht buitje is op dinsdag een beetje groter, maar als dat al gebeurt, is dat sowieso heel weinig. Meetbaar zal dat buitje zelfs niet zijn. De maxima zitten ook op dinsdag vooraan de 20 graden met vrij veel wolkenvelden. Dinsdag lijkt de minst warme dag van de week te gaan worden, al is landinwaarts en zeker in stedelijke gebieden een 22 graden zeker haalbaar.

Vanaf woensdag wint de zon weer steeds meer terrein en lopen de maxima weer wat op. Een uitloper van het Azorenhoog wordt dan in onze richting geduwd en zorgt weer voor stabilisering (zie eerdere bespreking eerste alinea). De wind draait dan weer naar een noordelijke tot noordoostelijke richting, later mogelijk zelfs weer oost. De zon komt er weer meer aan te pas en de aangevoerde lucht wordt ook weer wat warmer zodat de temperaturen weer de weg omhoog vinden.

Samenvatting voor vandaagHet koelt af. Met een westelijke wind die matig, zelfs tijdelijk vrij krachtig kan waaien – zeker aan de kust – wordt minder warme lucht aangevoerd. Maxima van 20-21 graden aan zee tot 27 in het oosten van de regio. Er zijn van tijd tot tijd ook een aantal wolkenvelden  aanwezig, zeker in de ochtend.

Geert, zondag 30 juni, 09.35 uur.

 

De vuurwantsen heb je waarschijnlijk wel al gezien, maar ken je ook de pyjamawantsen? Daarover gaat onze nieuwe minuut van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!