Weerpraatje van zaterdag 29 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Ons weer wordt nog even beheerst door een hogedrukgebied dat vanaf de Noordzee via Duitsland naar het oosten van Europa trekt. Vanaf morgen komen we dan ook tijdelijk onder invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden en de Noorse kust. Die voeren dan enkele dagen koelere en meer onstabiele lucht aan. Later in de week duwt het Azorenhoog weer een uitloper naar het noorden die dan in de tweede helft van de week weer voor stabilisatie zal zorgen. Door deze evolutie krijgen we wel minder hete lucht tot bij ons en wordt de deur voor de grootste warmte gesloten.

Vandaag staat die deur echter nog volledig open. Met een naar zuidoost tot zuid gedraaide wind lekt wat van die hele hete lucht die de voorbije dagen boven Frankrijk en andere delen van Europa zat, tot bij ons. De temperaturen schieten dan ook omhoog tot hele hete waarden van 28 tot 30 graden aan de kust en 30 tot 33 graden landinwaarts. Aan zee is later vanmiddag misschien een tijdelijke zeebries mogelijk, maar als die er al door geraakt, blijft die beperkt tot een hele smalle strook vlak aan zee. Daarbij hoort enkel maar blauwe lucht. Van wolken is er (andermaal) geen sprake.

De warmte blijft vanavond dan ook heel lang hangen. Het is al donker als we weer onder de 23-25 graden uitkomen en tegen de ochtend zitten de minima nog op vele plekken rond of boven de 20 graden. In de stedelijke gebieden zakt het kwik zelfs niet eens onder de 22-23 graden. Het blijft helder tot licht bewolkt, maar tegen de ochtend schuiven er wolkenvelden binnen via de kust. Die horen bij dat inactieve koufront dat morgenochtend doortrekt.

We krijgen morgen dan ook eerst een periode met meer bewolking op passage van een zwak koufront. Daarachter draait de wind morgenochtend naar het westen waarmee de warmte verdreven wordt. Tegen de late ochtend / middag klaart het weer volledig op vanaf de kust. Er stroomt dan koelere zeelucht binnen waarin de maxima morgen in de namiddag nog 20-21 graden halen op het strand. Dat is dan 22-23 graden in de kustregio tot nog steeds 25-27 graden landinwaarts. In de avond koelt het dan wel sneller af.

Maandag is het dan minder warm en licht wisselvallig. Op maandag drijven er al eens een aantal wolkenpartijen voorbij en zitten de maxima met een west tot noordwestelijke wind weer lager. Vooraan de 20 graden is dan het hoogste wat er in zit. Ook landinwaarts halen we dan maar een 21-23 graden meer. Het is niet uitgesloten dat er dan ergens eens een heel licht buitje valt.

Die kans op een heel licht buitje is op dinsdag nog een tikkeltje groter, maar als dat al gebeurt, is dat sowieso heel weinig. Meetbaar zal dat buitje zelfs niet zijn. De maxima zitten ook op dinsdag vooraan de 20 graden met vrij veel wolkenvelden.

Vanaf woensdag wint de zon weer steeds meer terrein en lopen de maxima weer wat op. Een uitloper van het Azorenhoog wordt dan in onze richting geduwd en zorgt weer voor stabilisering. Hoe dit verder zal evolueren en of die uitloper een uitloper blijft of een zelfstandig hoog, blijft voorlopig onduidelijk en dat zien we de komende dagen dan wel weer aan. 

Samenvatting voor vandaagHeet zomerweer met tropische maxima tot op de stranden! Er is geen bewolking bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Geert, zaterdag 29 juni, 09.45 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!