Weerpraatje van donderdag 27 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum boven de Noordzee beheerst ons weer. Het zorgt voor stralend en zeer stabiel zomerweer. Het hoog trekt geleidelijk verder oostwaarts. Tegelijk komt een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden aan en die twee zorgen morgen weer voor een diepe zuidelijke stroming. Boven Frankrijk bevindt zich ongezien warme lucht en een deel daarvan lekt morgen dan ook tijdelijk tot in onze omgeving. Zondag trekt een ‘glazen front’ van west naar oost. Dat is een front waarop enkel een draaiing van de wind te zien is. Daarachter stijgt de luchtdruk ten noordwesten van ons opnieuw waardoor de stroming begin volgende week weer meer noord tot noordwest wordt met aanvoer van minder warme lucht.

Vandaag is opnieuw een hele mooie zomerdag. De ochtend start overal met brede opklaringen, behalve vlak aan zee. Op de Noordzee ligt nog lage bewolking en de eerste uren van de ochtend kan die nog net tot aan de kust geraken. Geleidelijk wordt die echter terug de zee opgeblazen en lost ook op. Landinwaarts is het direct al zon wat de klok slaat. De rest van de dag verloopt dan ook overal zonovergoten. De maxima lopen met een noordoostelijke tot oostelijke wind ook weer snel op richting 23-24 graden aan zee tot 25-28 graden landinwaarts. Dat laatste vooral in onze steden. 

Het koelt vanavond dan ook maar langzaam weer af. Het is laat als we weer onder de 20 graden gaan uitkomen en tegen de ochtend is het nog gemakkelijk 14 tot 16 graden. In de steden nog een stuk warmer. De wind gaat grotendeels weer liggen en komt tegen de ochtend in het zuidoosten uit.

Morgen is dan ook weer een hele warme dag. Een zuidelijke tot zuidoostelijke wind voert weer hete lucht aan met maxima die al snel weer naar 30 graden oplopen landinwaarts. Ook aan zee is het dan weer erg warm. Er is veel zon. We komen uiteindelijk uit rond 30 graden aan de kust, maar daar komt in de namiddag weer een zeebriesje opzetten dat de hoogste maxima aftopt (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). Landinwaarts gaan we vooraan de 30 graden eindigen. ’s Avonds blijft het nog heel lang erg warm.

Op zondag blijft het mooi zomers weer, maar dan wel weer een stuk minder warm doordat de wind weer vanuit zee gaat waaien. Een wolk is dan al eens mogelijk en de maxima zitten dan rond 23 graden aan de kust tot 25 in het binnenland.

Begin volgende week is het dan minder warm en licht wisselvallig. Op maandag en dinsdag drijven er al eens een aantal wolkenpartijen voorbij en zitten de maxima met een west tot noordwestelijke wind weer lager. Vooraan de 20 graden is dan het hoogste wat er in zit. Het is niet uitgesloten dat er dan ergens eens een heel licht buitje valt.

Samenvatting voor vandaagHeel zonnig en warm zomerweer. De maxima zitten rond 23 graden aan zee tot 26-28 landinwaarts. Er staat een matige oost tot noordoostelijke wind.

Geert, vrijdag 28 juni, 06.35 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!