Weerpraatje van woensdag 26 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Het centrum van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden beweegt zich geleidelijk aan richting de Noordzee. Daardoor draait de stroming bij ons geleidelijk van een noordelijke naar een meer oostelijke richting. In het weekeind trekt het hoog verder door richting Polen. Tegelijk daalt de luchtdruk dan weer boven de Britse Eilanden. Boven Frankrijk vormt zich in het weekeind weer een thermisch laag en dat trekt dan zondag weer over onze regio. Er passeert dan weer een zogenaamde ‘glazen front’ waarbij enkel de wind weer zal draaien naar een meer koelere westelijke tot noordwestelijke richting. Later volgende week rolt het Azorenhoog dan waarschijnlijk weer een nieuwe uitloper onze richting uit.

We starten de dag vandaag weer met de nodige lage wolkenvelden die de voorbije nacht weer vanuit het noorden binnengelopen zijn. Die zijn minder dik dan gisteren, dus ze gaan sneller oplossen. Gisteren duurde dat allemaal net iets langer dan voorzien, maar uiteindelijk brak de zon toch overal door. Vandaag zal dat dus sneller gebeuren. Het is moeilijk om daar een precies uur op te plakken, maar tegen de middag zouden de meeste regio’ de zon toch al goed moeten zien. Enkel aan zee en in de kustregio kan het weer wat langer duren en breekt de zon waarschijnlijk maar vanmiddag goed door. De maxima komen daarbij ongeveer rond dezelfde waarden uit als gisteren behalve ook weer aan de kust waar het toch een paar graden warmer kan worden. Daar halen we rond de 20 graden op het strand tot 22 in de kustregio. Landinwaarts wordt dat een 22 tot 24-25 graden. Daarbij staat er overal een noordelijke wind die aan de kust eerst nog vrij krachtig blaast. Landinwaarts is die matig en waait bij momenten wat vlagerig, maar neemt wel af doorheen de dag.

Vanavond neemt de wind sneller af dan gisteren en in de nacht is het rustiger. Het is eerst helder, later kan er eventueel weer aan zee wat lage bewolking binnenlopen, maar duidelijk veel minder dan de vorige nachten. Temperaturen tegen de ochtend rond een 12 tot 13 graden.

Morgen wordt een mooie zomerdag met veel zon, al passeren er ook wel eens af en toe wat wolken en het wordt weer warmer. De wind wordt immers weer meer aflandig en draait weer naar een oostelijkere richting. Later keert die aan zee terug naar noordoost tot noord onder invloed van een zeebries. De maxima halen morgen overal weer een paar graden meer dan vandaag.

Zaterdag is dan ook weer een hele warme dag. Een zuidelijke wind voert weer hete lucht aan met maxima die al snel weer naar 30 graden oplopen landinwaarts. Ook aan zee is het dan weer erg warm. Er is veel zon.

Op zondag blijft het mooi zomers weer, maar dan wel weer een stuk minder warm doordat de wind weer vanuit zee gaat waaien.

Begin volgende week is het dan minder warm en licht wisselvallig. Op maandag en dinsdag drijven er al eens een aantal wolkenpartijen voorbij en zitten de maxima met een west tot noordwestelijke wind weer lager. Vooraan de 20 graden is dan het hoogste wat er in zit.

Samenvatting voor vandaagNet als gisteren starten we grijs, maar de opklaringen breken vandaag vlotter en sneller door dan gisteren. De maxima halen ongeveer dezelfde waarden als gisteren met een nog steeds noordelijke wind die zeker aan de kust redelijk doorstaat.

Geert, donderdag 27 juni, 06.40 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!