Weerpraatje van woensdag 26 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied west van de Britse Eilanden stuurt ons weer. Het voert aanvankelijk minder warme zeelucht onze kant op. De scheiding tussen de zeer warme lucht van de voorbije dagen en die minder warme lucht wordt gevormd door een zwak koufront dat vanochtend net ten zuiden van onze regio ligt en in de loop van de dag door het hogedrukgebied verder zuidwaarts geduwd wordt. Dat hoog gaat de komende dagen ‘kantelen’ en komt geleidelijk met centrum boven de Noordzee te liggen om later door te schuiven richting Polen. Tegelijk daalt de luchtdruk dan ten westen van ons. Hierdoor komen we tegen eind van de week in een vergelijkbare setting te zitten als de voorbije dagen en wordt het richting het weekeind opnieuw erg warm met een zuidelijke stroming.

Vandaag starten we met nevel en lage bewolking. Door het landinwaarts lopen van koelere en vochtigere zeelucht zijn lage Noordzeewolken een flink stuk landinwaarts getrokken. Die bedekken vanochtend zo goed als volledig Vlaanderen en Noord Frankrijk. Deze wolken blijven niet hangen, maar lossen landinwaarts al snel op. Uiteraard zijn wij het laatste aan de beurt want we zitten het dichtste bij de bron van aanvoer en die aanvoer gaat de hele dag door. Toch is de zon sterk genoeg om al die wolken boven land tegen de middag op te branden. De zon baant zich dus van het zuidoosten een weg richting de kust, maar daar kan het langer duren voor alles optrekt en dan nog. Het blijft wat nevelig, zeker in de kustregio en boven zee kan de lage bewolking zich handhaven. Op het strand kunnen ook vanmiddag nog flarden wolken binnentrekken, een verschijnsel dat we zeevlam noemen.

De wind zit daarbij in een noordwestelijke tot noordelijke hoek en waait boven land matig. Aan zee kan dat af en toe tegen het vrij krachtige aan zijn, zeker aan de Oostkust. Dat het daarbij vandaag ook minder warm is, zal niet verbazen. In de koelere lucht halen we vanmiddag rond 20 graden op het strand. Het wordt een 20-22 graden in de kustregio tot 24-25 in het Westvlaamse binnenland. Dieper in Oost-Vlaanderen wordt het nog gemakkelijk 27-28 graden. De regel is simpel: hoe verder van de zee, hoe warmer.

Vanavond en vannacht lopen die lage wolken en nevel terug het land op. De vraag is hoe ver. Waarschijnlijk niet zo ver als de voorbije nacht omdat de wind later wat meer noord tot noordoost wordt. Het wordt ook wat koeler met minima tegen de ochtend van een 13 tot 14 graden, in de steden nog steeds enkele graden meer.

Morgen zet het zomerweer door, maar met minder groot geweld dus. Het blijft wel steeds zomers warm en droog. De zon blijft de hoofdrol spelen, maar morgenochtend moeten we opnieuw eerst het grijs wegpoetsen. Dat lukt net als vandaag het snelste boven land, aan zee duurt het iets langer. De maxima zitten rond dezelfde waarden als vandaag bij een wat meer noordoostelijke wind die afneemt in kracht.

Ook vrijdag wordt een mooie zomerdag met veel zon, al passeren er ook wel eens af en toe wat wolken en het wordt weer warmer. De wind wordt immers weer meer aflandig en draait tegen vrijdag weer naar richtingen tussen oost en zuid. Daarmee komt de grote hitte dan weer dichterbij en tegen vrijdag / zaterdag zouden we dan weer dicht tegen of over de 30 graden gaan. Neerslag is de hele periode niet aan de orde.

Zaterdag is dan ook weer een hele warme dag. Een zuidelijke wind voert weer hete lucht aan met maxima die al snel weer naar 30 graden oplopen landinwaarts. Ook aan zee is het dan weer erg warm. Er is veel zon. Op zondag blijft het mooi zomers weer, maar waarschijnlijk weer een stuk minder warm doordat de wind weer vanuit zee zou kunnen gaan waaien.

Samenvatting voor vandaagDe dag start grijs en dan is het wachten op de zon. Die komt er landinwaarts snel door, aan zee kan het langer duren en zijn in de middag nog flarden lage bewolking mogelijk. Maxima rond 20 graden aan de kust over 22 in de kustregio tot 23-25 in West-Vlaanderen en 27-28 in het oosten en zuiden van Oost-Vlaanderen. Zwakke tot matige, aan zee soms vrij krachtige noordwestelijke tot noordelijke wind.

Geert, woensdag 26 juni, 06.50 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Ga dus eens kijken.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!