Weerpraatje van dinsdag 25 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een verder naar het noorden wegtrekkend hogedrukgebied verliest de invloed op ons weer. Het maakt plaats voor een thermisch laag dat vanuit Frankrijk via ons land naar Nederland koerst. Dat laag zorgt er later voor dat de wind aanlandig wordt zodat koelere zeelucht ons kan bereiken. In de loop van morgen trekt hierdoor een zwak inactief koufront van west naar oost. Daarna bouwt zich een nieuw hoog op vanaf de Britse Eilanden. Dat gaat tegen het eind van de week ‘kantelen’ en bouwt zich via het noorden van de Noordzee uit naar Europa. Tegelijk gaat de luchtdruk boven de Britse Eilanden tegen het eind van de week weer dalen en dan krijgen we eigenlijk een zelfde scenario als waarmee de week begon. Beide systemen zorgen er dan voor dat we tegen het eind van de week weer een diepe zuidelijke aanvoer van warme lucht krijgen.

We starten de dag vandaag met felle onweders boven het Kanaal en de Britse Eilanden. Bij ons is daar niets van te merken, al kon je de voorbije uren aan het strand wel het weerlicht vanuit die richting zien. De dag start bij ons met een aantal verspreide wolkenvelden en brede opklaringen. De opklaringen winnen snel terrein en de eerst nog noordelijke wind, trekt al snel weer naar een zuidelijke richting. Daarmee wordt erg warme lucht aangevoerd waarbij de temperaturen snel naar 30 graden oplopen aan zee en tot 32-24 landinwaarts. Het is daarbij vrij zonnig al passeren er ook wel eens wat wolkenpartijen.

Na de middag draait de wind aan de kust naar het noordwesten en loopt minder warme lucht binnen. Dat gebeurt op passage van dat kleine Franse thermische laag. Buien levert dat niet op, het blijft droog. Enkel een draaiing van de wind naar noordwest aan de achterkant van dat kleine laagje, maar door die draaiing van de wind lopen de temperaturen terug. Deze minder warme lucht dringt vanmiddag met een vlagerige noordwestelijke wind steeds verder landinwaarts. Tegen de late middag zit die al een flink stuk Oost-Vlaanderen binnen en tegen vanavond zitten we allemaal in minder warme lucht.

De avond gaat dan ook minder warm en plakkerig zijn dan gisteren. Die noordwestelijke wind blijft zwak tot matig waaien en voert minder warme Noordzeelucht aan. In de nacht dalen de minima dan naar een 15-16 graden landelijk en een graad of 18-20 in de steden want daar zit de warmte nog. Er kan later in de nacht ook wat lage bewolking binnenlopen.

Morgen is de grote hitte weg. De dag start eerst nog grijs, maar die lage wolken worden snel opgeruimd. Aan zee kan dat iets langer duren. Dan krijgen we een hele mooie zomerdag met maxima rond 20-22 graden aan zee en in de kustregio, oplopend naar een 24-25 graden in het Westvlaamse binnenland tot rond 27 graden in Oost-Vlaanderen. Daarbij hoort er veel zon met enkele stapelwolkjes. De wind blijft wel matig waaien aan zee, een 4-5 Bft. Boven land komt die ook wat vlagerig uit de hoek met een 3-4 Bft.

Donderdag en vrijdag zet het zomerweer door. Het blijft zomers warm en droog. De zon blijft de hoofdrol spelen, al passeren er ook wel eens af en toe wat wolken en het wordt weer warmer. De wind wordt immers weer meer aflandig en draait tegen vrijdag weer naar richtingen tussen oost en zuid. Daarmee komt de grote hitte dan weer dichterbij en tegen vrijdag / zaterdag zouden we dan weer dicht tegen of over de 30 graden gaan. Neerslag is de hele periode niet aan de orde.

Het weekeind levert dan ook weer hogere maxima op die zowel zaterdag als zondag gemakkelijk naar een graad of 30 toe kruipen met veel zon en droge omstandigheden. Na het weekeind zou het dan weer minder warm worden.

Samenvatting voor vandaagDe temperaturen lopen erg snel op naar 30 graden en meer, maar keren later vanmiddag even snel van die toppen terug aan zee en in het westen. Een koelere noordwestelijke wind dringt vervolgens tegen de avond de hitte uit de hele regio weg. Er is veel zon, maar ook wel van tijd tot tijd wat wolken.

Geert, dinsdag 25 juni, 06.45 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!