Weerpraatje van maandag 24 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sterk hogedrukgebied ligt ten noorden van onze omgeving. Het trekt de komende dagen geleidelijk wat meer richting de Britse Eilanden. Ten westen van ons is de luchtdruk laag. Daar bevindt zich ook een zwak front dat de markering vormt tussen de zeer warme luchtsoort waar wij in zitten en koelere lucht. Beide systemen houden bij ons een zuidelijke aanvoer van die erg warme lucht in stand, maar doordat het hoog zich wat meer westelijker beweegt, gaat de grondwind later in de week bij ons aanlandig worden. Daarmee lekt dan wat minder warme Noordzeelucht binnen, hoewel de bovenluchten erg warm blijven. Later in de week stijgt de luchtdruk weer bij ons en daardoor zou dan tegen het eind van de week en volgend weekeind de wind weer meer aflandig worden met opnieuw oplopende maxima.

We krijgen vandaag dan ook nog hogere temperaturen dan gisteren. Na een bijzonder zachte nacht met minima van 18 graden (landelijk) tot 22 graden (in de steden), schiet de temperatuur omhoog. Nog voor de middag is het al overal veel meer dan 25 graden geworden. Kort na de middag noteren we 27-28 graden op de stranden, 29 in de kustregio en tot 30-32 graden landinwaarts. Dat bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. Door de nabijheid van dat zwakke front, zijn er wel net als gisteren regelmatig een aantal velden hoge bewolking. De zon heeft daar echter weinig moeite mee. Deze namiddag komt er dan aan de kust een zeebries te staan.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Door die zeebries toppen de maxima daar af en vallen dan een graad of 2 terug. Die zeebries baant zich dan langzaam een weg landinwaarts en zal tegen de avond het grootste deel van de Westvlaamse provincie inpalmen. De maxima toppen dan overal wat af. In Oost-Vlaanderen houden we de zeebries grotendeels buiten en koelt het amper af.

Vanavond en vannacht is het zeer warm. De zeebries gaat weer liggen en de wind draait weer naar het zuiden. De zeer warme luchtsoort zorgt ervoor dat het amper afkoelt en de hitte zindert nog lang na. Pas na zonsondergang wordt het echt koeler, maar we houden minima die net als de vorige nacht erg hoog zitten. Van 18 tot 20 graden landelijk, maar in de steden kan dat gemakkelijk 22 tot 24 graden zijn! Op de Noordzee vormen zich mogelijk enkele onweersbuien waarvan het weerlicht tot in de kustregio kan te zien zijn.

Morgen wordt een schroeihete dag! Een zuidoostelijke tot zuidelijke wind houdt de zeebries lang buiten de kust en de maxima schieten omhoog. Ook dan is het echter niet echt blauw. Er zit veel hoge sluierbewolking in deze aanvoer en de zon heeft het soms wat moeilijk daarmee. De maxima niet. Die halen gemakkelijk 30 tot 32 graden aan de kust. Landinwaarts (zeker in Oost-Vlaanderen) gaan we richting de 35 graden … Net als vandaag komt de zeebries er later in de middag dan wel weer in en gaan de maxima dan weer afgetopt worden. Een echte zeebries kan je het morgen eigenlijk zelfs niet noemen. Het is eerder gewoon een draaien van de wind als gevolg van de hierboven beschreven veranderende ligging van de druksystemen.

Woensdag is het niet meer zo extreem warm, maar wel vol zomers! Dat zwakke front is er nog steeds en zorgt hier bij ons in de westelijke regio’s voor een meer noordwestelijke wind. Neerslag zit daar niet aan verbonden, het front zorgt enkel voor draaiing van de wind.  In elk geval blijft het sowieso hoog zomers en noteren we maxima tussen 22-23 graden aan de kust tot 27-28 landinwaarts. De zon is er opnieuw volop bij met slechts enkele hoge wolkensluiers.

In de tweede weekhelft zet het zomerweer door. Het blijft zomers warm en droog en het lijkt er ook op dat de warmte tegen het eind van de week weer groter wordt. De wind gaat tegen dan immers weer meer aflandig worden en draait naar richtingen tussen oost en zuid. Daarmee komt de grote hitte dan weer dichterbij en tegen vrijdag / zaterdag zouden we dan weer dicht tegen of over de 30 graden gaan. Neerslag is de hele periode niet aan de orde.

Samenvatting voor vandaagZeer warm. De temperaturen schieten snel omhoog naar 30 graden en meer landinwaarts. Eind de 20 graden aan zee. Er is veel zon, maar er hangen ook wel wat sluierwolken. De wind is eerst zuid, later in de middag steekt er vanaf de kust geleidelijk een zeebries op.

Geert, maandag 24 juni, 06.45 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!