Weerpraatje van zondag 23 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich opbouwend hogedrukgebied ligt voor de Nederlandse kust en versterkt zich verder. Het hoog trekt geleidelijk richting Denemarken. Tegenspeelsters van dienst is een lagedrukgebied in het zeegebied tussen Frankrijk en Ierland. Beide gaan een diepe zuidelijke stroming in de steigers zetten met aanvoer van zeer warme lucht. Er liggen echter ook een aantal kleinere systemen dicht in onze buurt en die kunnen een grote stempel op ons weer zetten. Zo is er een zwak frontje dat net ten westen van ons ligt en later in de week dichterbij komt. Dat zou dan wel eens kunnen aanleiding geven tot een meer westelijke wind in de kustgebieden waardoor later in de week in de westelijke regio’s de grootste hitte getemperd wordt. Alles hangt echter af van (kleine) details en dat maakt de verwachting niet altijd even zeker. Lees even mee:

Vandaag wordt het hittekanon in stelling gezet. De bovenluchten worden flink warmer want op hoogte installeert zich een diepe zuidelijke stroming die flink warmere lucht aanvoert. Aan de grond is de wind vandaag oost en waait zwak tot matig. Er is veel zon, al zijn er ook wel enkele sluierwolken aanwezig. Later vandaag kunnen er ook enkele stapelwolken verschijnen. Vlak aan zee komt er in de middag een tijdelijke zeebries te staan, maar die raakt niet ver het land op.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

De maxima halen landinwaarts gemakkelijk 27 tot 28 graden. Aan zee is dat rond een 24-25, later wat afgetopt door die zwakke zeebries.

Vanavond en vannacht ligt een heel zwak frontje ten westen van ons. Dat zal aanleiding geven tot het vormen van enkele regen- en en onweersbuien boven de Noordzee en Oost Engeland. Het is goed mogelijk dat je in de avond en nacht weerlicht ziet van die buien die daar hangen. Sommige modellen geven zelfs tot bij ons kans op een heel lokale enkele bui in de loop van de avond. Iets om in het achterhoofd te houden. Als dit gebeurt, zal dit sowieso heel kort en heel lokaal zijn, maar het is dus niet uitgesloten. Verder koelt het maar héél traag af. Doordat de aangevoerde lucht steeds warmer wordt, duiken we pas na middernacht onder de 20 graden om dan tegen de ochtend rond 15-16 uit te komen landelijk en rond 18 in de steden.

Morgen kan het dan ook nog een flink stuk warmer worden met maxima die dan zelfs aan de kust een flink stuk over de 25 graden heen kunnen gaan. Het kwik loopt morgen heel snel op en piekt aan zee rond 28-29 graden. De wind is dan oost tot zuidoost. In de middag duikt weer een tijdelijke zeebries op, maar ook dan raakt die niet verder het land op. Landinwaarts wordt de 30-graden grens op ruime schaal bereikt en overschreden. We pieken dan rond een 31-32 graden. Er is ook dan heel veel zon, maar er verschijnen wel meer hoge wolkensluiers. Echt blauw zal het niet zijn.

In de nacht naar dinsdag krijgen we zeer hoge minima te verwerken. Doordat we nog verder in heel warme lucht geraken, dalen die amper onder de 20 graden …

Dinsdag wordt een schroeihete dag! Een zuidoostelijke tot zuidelijke wind houdt zelfs de zeebries buiten de kust en de maxima schieten omhoog. Ook dan is het echter niet echt blauw. Er zit veel hoge sluierbewolking in deze aanvoer en de zon heeft het soms wat moeilijk daarmee. De maxima niet. Die halen gemakkelijk 30 tot 32 graden aan de kust. Landinwaarts gaan we richting de 35 graden …

Woensdag is de temperatuursverwachting niet zo zeker. Dat zwakke front is er nog steeds en zou in de westelijke regio’s – hier dus – kunnen gaan zorgen voor een meer westelijke wind. Neerslag zit daar niet aan verbonden, het front zorgt enkel voor draaiing van de wind. Alles zal afhangen van de precieze ligging van de druksystemen hoe de wind precies waait. Er zit behoorlijk wat onzekerheid in de weermodellen hierover. In elk geval blijft het sowieso hoog zomers, maar het zou kunnen dat de temperaturen beter meevallen dan. In het geval van een westelijke wind, noteren we maxima tussen 23 graden aan de kust tot 27-28 landinwaarts. Blijft die westelijke wind uit of komt ze pas later op woensdag, dan hebben we toch 30’ers te pakken. Elk model heeft op dit moment een ander scenario voor woensdag wat de wind betreft. Er is daar nu dus nog niet zoveel zinnigs over te zeggen eigenlijk en we wachten best even verdere weerkaarten af.

In de tweede weekhelft zet het zomerweer door. Het blijft zomers warm. Er zit ook dan verschil op de diverse verwachtingen. Sommige modellen geven ons enkele dagen meer invloed van een koelere zeewind, andere niet. Het blijft in elk geval wel droog en het lijkt er ook op dat de warmte tegen het eind van de week weer groter wordt. 

Samenvatting voor vandaagEen prachtige zomerse dag. De temperaturen lopen snel op naar 25 graden aan zee, 27-28 landinwaarts. De wind is zwak tot matig oost tot zuidoost, aan zee later tijdelijk een zeebries. Er hangen ook wat hoge sluierwolken en later enkele stapelwolken. Een enkele bui kan vanavond niet volledig uitgesloten worden.

Geert, zondag 23 juni, 09.25 uur.

 

Geen dieren in de minuut natuur deze week. We kijken opnieuw naar een plant (en naar een neus):

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!