Weerpraatje van zaterdag 22 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich opbouwend hogedrukgebied houdt storingen voorlopig even op een verre afstand. Het zorgt bij ons voor een mooi zomers weekend met zowel vandaag als morgen erg mooie weersomstandigheden. Vanaf maandag gaat het samen met een tegenspeelster in de vorm van een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk, bij ons zorgen voor een diepe zuidelijke stroming van erg warme lucht. Daardoor krijgen we de eerste helft van de week te maken met tropische temperaturen waarbij dat uitloopt op een hittegolf. De extreme warmte houdt tot en met woensdag aan, daarna zou het minder warm kunnen worden, maar dat is nog niet zeker. In elk geval blijft het ook dan zomers, maar het zou kunnen dat erin de tweede helft van de week minder extreem warme lucht binnenloopt.

Voor vandaag is die extreme warmte nog niet aan de orde. Het is wel al warm met maxima die vanmiddag gemakkelijk oplopen naar waarden van een 22 tot 24 graden. Lokaal is al een 25’er zeker mogelijk. Daarbij schijnt de zon volop, al kan ze van tijd tot tijd wel nog eens door wat wolken gehinderd worden, maar veel zal dat niet zijn. De wind zit daarbij in een noordoostelijke tot oostelijke richting. Aan zee kan er later een tijdelijke zeebries opduiken.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder. Het koelt langzaam af naar minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 tot 14 graden aan zee. Landinwaarts tot rond een graad of 12.

Morgen halen we met meer dan gemak een graad of 25 en meer. Daarbij zijn er ook wel af en toe eens een paar verspreide wolken, maar de zonnige perioden overheersen absoluut.De maxima zouden landinwaarts best al naar een 27-28 graden kunnen gaan oplopen. De wind zoekt daarbij een steeds meer oostelijke tot zuidoostelijke hoek op.

Begin volgende week ontspoort deze warmte en gaan we naar 30 graden en meer. Op maandag kan het dan ook nog een flink stuk warmer worden met maxima die dan zelfs aan de kust flink over de 25 graden heen kunnen gaan. Landinwaarts wordt de 30-graden grens op ruime schaal bereikt en overschreden. We pieken dan rond een 31-32 graden. Er is ook dan heel veel zon met slechts enkele wolkenpartijen. 

Ook dinsdag en woensdag worden schroeihete dagen waarbij de maxima zoals de kaarten er nu voorliggen met gemak de 30 graden bereiken en overschrijden en niet zomaar overschrijden, maar flink daar boven uit komen. Er zijn in onze regio op die dagen maxima mogelijk die naar 33 tot 37 graden kunnen oplopen … De zon is daarbij volop van de partij. De nachtelijke minima gaan dan ook bijzonder hoog blijven zitten en zullen ergens rond 15 tot 20 graden blijven hangen. Vooral in de steden zal het ’s nachts maar heel moeilijk afkoelen.

Dit loopt dus op een hittegolf want die definitie zegt dat we vijf dagen op rij moeten hebben van minstens 25 graden waarvan er drie meer dan 30 graden bereiken en dat ligt echt binnen handbereik. Ook later in de week blijft het nog warm, maar het is niet zeker of ook donderdag en vrijdag dertigers opleveren. Mogelijk loopt er dan wel wat minder extreem warme lucht binnen.

Samenvatting voor vandaagHeel mooi zomerweer! De maxima komen uit rond 22 tot 24 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind en heel veel zon.

En dan: nog even terug naar de bijzondere uitbraak van lichtende nachtwolken van gisterenavond:

 

Lichtende nachtwolken, wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. De uitbraak van 21/06/2019 was zeer uniek omdat de wolken tot in het zenit ook bij ons te zien waren! Ze verschijnen dikwijls in perioden, dus hou zeker ook de komende avonden in de gaten. De condities zijn ideaal om ze nog te zien te krijgen!!

Geert, zaterdag 22 juni, 08.15 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!