Weerpraatje van vrijdag 21 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uitloper van het Azorenhoog is tot over onze omgeving gerold en bouwt zich de komende dagen ten noorden van ons uit tot een stevig hogedrukgebied. De laatste storingsrestanten trekken daarbij vandaag nog voorbij, maar stellen nog amper iets voor. Tegenhanger van dit hoog wordt de komende dagen een depressie die zich gaat voor anker leggen op de Atlantische Oceaan, in het zeegebied tussen het westen van Frankrijk en het zuiden van de Britse Eilanden. Door die setting komt er een steeds stevigere en diepere zuidelijke stroming op gang die vanaf het weekeind extreem warme lucht naar onze contreien zal sturen. Dat loopt uit op een flinke hittegolf in de loop van volgende week. Ter illustratie hieronder de neerslag- en temperatuurspluim van het Europese model: 

Neerslag staat er voorlopig dan ook niet meer ingetekend. De temperatuurspluim hoeft geen verdere uitleg me dunkt … Dit zijn de pluimen voor het Nederlandse De Bilt, je mag er voor onze regio nog wat bijtellen … Op het eind lijkt het alsof het afkoelt (en dat is ook zo), maar let op de schaalverdeling …

Vandaag is er van die grote hitte nog geen sprake. We krijgen een licht wisselvallige dag met een koele start. De minima zijn de voorbije nacht gedaald tot rond een 8 à 10 graden. Die temperaturen lopen langzaam op en komen vanmiddag uit rond een 20 tot 22 graden. Er is eerst veel zon, later in de ochtend verschijnen er tijdelijk wat meer wolken, maar nadien wint de zon weer meer en meer terrein. Het blijft grotendeels droog al is een enkel klein buitje landinwaarts misschien wel niet uitgesloten. De wind is daarbij zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Vanavond en vannacht is het rustig, licht bewolkt tot helder en uiteraard droog. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 10-tal graden.

Morgen knapt het weer verder op. Zowel zaterdag als zondag blijft het droog met geleidelijk verder oplopende maxima. Die zitten op zaterdag al ruim in de 20 graden en pieken dan rond een hoogste waarde van een graad of 22-23. De wind is dan inmiddels zuidelijk geworden en waait zwak tot matig. Er zijn morgen wel nog regelmatig een aantal wolkenvelden aanwezig. De zon gaat dus zeker nog niet voluit, maar dat komt dan wel de dagen nadien.

Tegen zondag kan het alweer met gemak een graad of 25 en meer worden. Daarbij zijn er af en toe wat wolken, maar de zonnige perioden overheersen.De maxima zouden landinwaarts best al naar een 27-28 graden kunnen gaan oplopen.

Begin volgende week ontspoort deze warmte en gaan we naar 30 graden en meer. De pluimverwachting hierboven spreekt daarbij boekdelen … Op maandag kan het dan ook nog een flink stuk warmer worden met maxima die dan zelfs aan de kust flink over de 25 graden heen kunnen gaan. Landinwaarts wordt de 30-graden grens op ruime schaal bereikt en overschreden. We pieken dan rond een 31-32 graden.

Ook dinsdag en woensdag worden schroeihete dagen waarbij de maxima zoals de kaarten er nu voorliggen met gemak de 30 graden bereiken en overschrijden en niet zomaar overschrijden, maar flink daar boven uit komen. Er zijn in onze regio op die dagen maxima mogelijk die naar 33 tot 37 graden kunnen oplopen … De zon is daarbij volop van de partij.

Dit loopt dus op een hittegolf want die definitie zegt dat we vijf dagen op rij moeten hebben van minstens 25 graden waarvan er drie meer dan 30 graden bereiken en dat ligt echt binnen handbereik. Ook later in de week blijft het nog warm, maar dan lopen bij ons wel de kansen op een regen- of onweersbui op vanaf het zuiden.

Samenvatting voor vandaagNa een koelere start, lopen de maxima toch weer geleidelijk op naar 20 tot 22 graden. De ochtend start zonnig, waarna er een aantal verspreide wolkenvelden binnenlopen, maar de zon wint het later uiteindelijk toch weer. De wind waait zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Geert, vrijdag 21 juni, 06.40 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!