Weerpraatje van donderdag 20 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben nog heel even wat strubbelingen van een wegtrekkend lagedrukgebied dat ons de voorbije dagen bezig hield met onweerachtige buien, maar dat loopt op zijn laatste benen. Vanuit het westen rolt het Azorenhoog een uitloper over onze omgeving uit. Die groeit de komende dagen heel snel uit tot een volwaardig hogedrukgebied dat ten noorden van ons komt te liggen. Tegelijk gaat een Atlantisch lagedrukgebied voor anker in het zeegebied ten westen van Frankrijk. Die drukverdeling zorgt dan tegen begin volgende week bij ons voor een diepe zuidelijke aanvoer van lucht die vanuit het noorden van Afrika komt. Dat loopt dan uit op maxima van 30 graden en meer voor meerdere dagen na elkaar en dat zal regionaal zeker uitlopen op een heuse hittegolf.

Voor vandaag zijn die temperaturen nog helemaal niet aan de orde. We zitten integendeel eerst in een operatie afkoeling na de warmte van de voorbije dagen. Die warme lucht is met de onweders van gisteren weg geblazen en vandaag zitten we in veel minder warme lucht. We starten de dag met temperaturen rond 14-15 graden en komen vanmiddag uit op een graad of 20-21. Daarbij zijn er vooral vanochtend eerst veel wolken. Er trekt nog een zwak koufront door, maar die passage gaat zo goed als geruisloos. Mogelijks valt er vooral landinwaarts later in de ochtend nog een lokale bui, maar vele plekken houden het gewoon droog. Vanmiddag breekt vanaf de kust ook de zon steeds meer door en aan zee eindigt de dag met brede opklaringen. Landinwaarts wisselen wolkjes en zonnige perioden elkaar tegen dan af. De wind waait daarbij uit een westelijke hoek en is matig, aan zee soms eens vrij krachtig.

Vanavond en vannacht is het rustig en koeler. Tegen de ochtend noteren we minima rond ongeveer 10 graden landinwaarts, aan zee net iets meer. Er kan wat nevel of een mistbank opduiken bij een wisselende bewolking.

Ook morgen hebben we nog met een wisselende bewolking te maken. Soms overheersen die, soms zijn er brede(re) opklaringen. De maxima zitten rond ongeveer dezelfde waarden als vandaag bij een matige westelijke tot zuidwestelijke wind.

Zaterdag knapt het weer verder op. Zowel zaterdag als zondag blijft het droog met geleidelijk verder oplopende maxima. Die zitten op zaterdag al ruim in de 20 graden en pieken dan rond een hoogste waarde van een graad of 22-23. De wind is dan inmiddels zuidelijk geworden en waait zwak tot matig.

Tegen zondag kan het alweer met gemak een graad of 25 en meer worden. Daarbij zijn er af en toe wat wolken, maar de zonnige perioden overheersen.De maxima zouden landinwaarts best al naar een 27-28 graden kunnen gaan oplopen.

Begin volgende week ontspoort deze warmte en gaan we naar 30 graden en meer. Op maandag kan het dan ook nog een flink stuk warmer worden met maxima die dan zelfs aan de kust flink over de 25 graden heen kunnen gaan. Landinwaarts wordt de 30-graden grens op ruime schaal bereikt en overschreden.

Ook dinsdag en woensdag worden schroeihete dagen waarbij de maxima zoals de kaarten er nu voorliggen met gemak de 30 graden bereiken en overschrijden en niet zomaar overschrijden, maar flink daar boven uit komen. Als we ook donderdag nog aan het rijtje kunnen toevoegen, dan bereiken we op vele plekken ook een hittegolf want die definitie zegt dat we vijf dagen op rij moeten hebben van minstens 25 graden waarvan er drie meer dan 30 graden bereiken en dat ligt echt binnen handbereik. Ergens tegen woensdag / donderdag zou die hitte dan eindigen met (onweers)buien, maar zover zijn we nu nog niet.

Nog even de shelf van gisterenochtend herbekijken? https://youtu.be/eGFJd9fkTFc

Samenvatting voor vandaagWe zitten terug op normale temperaturen voor deze periode van het jaar met maxima rond 20 graden. Er is wel eerst veel bewolking met een kleine kans dat er hier of daar eerst nog een bui(tje) opduikt. Vanmiddag breken er bredere opklaringen door vanaf de kust en komt de zon meer en meer tevoorschijn. De westelijke wind waait matig, aan zee soms eerst nog vrij krachtig.

Geert, donderdag 20 juni, 06.40 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!